Εικαστικα

Όλη η ιστορία του μπλε χρώματος στο Μουσείο Ηρακλειδών

Οι ανακαλύψεις από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3-alabaster-karavi_alexopoulou.jpg

Το «Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος» στο Μουσείο Ηρακλειδών με αφορμή την έκθεση «Η Μπλε Ώρα» της Όλγας Αλεξοπούλου

Πόση ιστορία μπορεί να κουβαλάει ένα χρώμα; Αυτό θα ανακαλύψουμε στις 9 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο) και στο «Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος», το οποίο θα ακολουθήσει όλη τη διαδρομή του μπλε χρώματος στην πορεία των χρόνων, μέχρι και τις μέρες μας.

Αφετηρία θα αποτελέσει η Αρχαία Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η διαδεδομένη άποψη είναι ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με το μπλε, στην πραγματικότητα το συναντάμε για πρώτη φορά στα γραπτά του Θεόφραστου από την Ερεσό, διαδόχου του Αριστοτέλη στο Λύκειο, και στις μπλε χρωστικές τους. Το ιστορικό ταξίδι συνεχίζεται στην Ασία και στα εξελιγμένα μπλε των εργαστηρίων κεραμικής του Ιράν και της Κίνας, για να φτάσουμε στον Μεσαίωνα και τις μυστικές συνταγές για το μπλε.

Οι εξελίξεις στο μπλε, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά φτάνουν έως την εποχή μας. Το 2009 ένας καθηγητής και ένας σπουδαστής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον ανακάλυψαν τυχαία το μπλε YInMn, την πρώτη ανόργανη μπλε χρωστική για περισσότερα από 200 χρόνια. Ακόμα πιο πρόσφατα, έχουμε το Quantum Blue, που δημιουργήθηκε από νανοκρυστάλλους quantum dots, τις πιο καθαρές φθορίζουσες έγχρωμες ουσίες που μπορεί να βρει κανείς πάνω στη γη. Η νέα αυτή χρωστική δημιουργήθηκε από την Ελληνίδα ζωγράφο Όλγα Αλεξοπούλου, της οποίας η περιοδική έκθεση «Η Μπλε Ώρα» του Μουσείου Ηρακλειδών (25 Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου) αποτέλεσε και την αφορμή για το Συμπόσιο.

Η μέρα θα κλείσει με την παρουσίαση «Ζωγραφίζοντας με το Φως». Με αυτήν θα ενημερωθούμε για όλες τις εξελίξεις της προηγμένης τεχνολογίας και πώς μία ομάδα επιστημόνων έχει βρει έναν τρόπο να αναπαράγει το ακριβές και πλήρες φάσμα του φωτός που μπορούν να δουν οι άνθρωποι, σε οθόνες που φτιάχνονται με νανοτεχνολογία.

Στο «Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος» θα συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Μπέλτσιος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Θωμάς Κατσαρός (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), Γιώργης Μαγγίνης (Μουσείο Μπενάκη), Kaori Takahashi (Tokyo University of the Arts), Γεώργιος Μαστροθεόδωρος (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»), Σταμάτης Μπογιατζής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Steven Patterson (Derivan), Mas Subramanian (Oregon State University), Μαρία Χατζηδάκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Jason Hartlove (Nanosys).

mple.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ