Εικαστικα

Δύο εικαστικοί που αξίζουν την προσοχή μας

Η Κυριακή Μαυρογεώργη στην Αθήνα κι ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Λεμεσό, με εκθέσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες

4679-35218.jpg
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
distinct_district_no31_2019_35x35cm._acrylic_gouache_oil_on_canvas_2.jpg
«Distinct District» / Βασίλης Καρακατσάνης

Η Κυριακή Μαυρογεώργη και ο Βασίλης Καρακατσάνης παρουσιάζουν τις εκθέσεις τους σε Αθήνα και Λεμεσό αντίστοιχα.

Τα έργα της Κυριακής Μαυρογεώργη είναι πραγματικά σαν να ξεφοντάρουν μέσα από όνειρα – η έκθεσή της που ξεκινάει τώρα στην ωραιότατη Gallery Genesis έχει τίτλο «The shape of dreams», και πέφτει πάρα πολύ μέσα: περίεργα ζωάκια που θα μπορούσαν να είναι Μονόκεροι αλλά τελικά δεν είναι, κούκλες που έχουνε ξεφύγει από κινηματογραφικές οθόνες, σχήματα που από μακριά μοιάζουν με κάτι κι από κοντά με κάτι άλλο, τρισδιάστατες εικόνες με συννεφάκια στην άκρη τους.

Μαυρογιώργη
«living_together» / Κυριακή Μαυρογιώργη

Μπορεί να κοιμάσαι ακόμα ή μπορεί και όχι, μπορεί να έχεις πάρει της Παναγιάς τα μάτια από χάπες ή να έχεις πολλή φαντασία, δεν είσαι καθόλου βέβαιη τι ακριβώς συμβαίνει. Κάποια από τα έργα της σε σπουκάρουν, κάποια σε σταματάνε απότομα, κάποια σε πάνε σε μια παιδικότητα που δεν ταιριάζει με άλλα (έργα της) – γενικά η έκθεση στην Genesis είναι πολύ, μα πολύ ασυνήθιστη.

Μαυρογιώργη
«in_disguise» / Μαυρογιώργη

Αλλά αυτό κάνει η Τέχνη, σε βγάζει από τα συνηθισμένα, μερικές φορές σε ταρακουνάει κι όλας, αν έχει όρεξη.

Ο αγαπημένος μου εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης, από την άλλη, παρουσιάζει μια σειρά από τα υπέροχα, «αστικά-τοπία» έργα τουτης τελευταίας δεκαετίας στην Λεμεσό, στην οποία δεν έχω πάει αλλά η γκαλερί Morfi δείχνει τέλεια, και η έκθεση ακόμα πιο τέλεια.

Καρακατσάνης
«distinct_district»

Λέω, μπας κι είστε προς τα κει και ενδιαφέρεστε να ρίξετε μια ματιά: τα έργα του είναι ζωηρά, ανάγλυφα σχεδόν, γεμάτα ένταση και (ακούγεται χάλια η έκφραση, ‘τυρί’, αλλά δεν βρίσκω άλλη δυστυχώς…) γεμάτα πάθος το οποίο δεν συμμαζεύεται παρά ξεχειλίζει από τους μουσαμάδες με κόκκινα, χρυσά, κίτρινα κομμάτια πόλης, και ζωής, που δεν κοιμάται ποτέ.

Καρακατσάνης
«Carpets»/ Βασίλης Καρακατσάνης

Τα έργα του Βασίλη γενικά μου θυμίζουν τον 25χρονο εαυτό μας, του Βασίλη δηλαδή και τον δικό μου – κάπως έτσι μας βλέπω νέους, σαν ουράνια τόξα. Με δυνατή μουσική μάλιστα, και με βαβούρα ατελείωτη, αλλά χωρίς πολυλογίες.

Καρακατσάνης
«Carpets»/ Βασίλης Καρακατσάνης

Ε, αυτά. Δύο εικαστικοί εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους και από όλους τους άλλους, δύο εκθέσεις, που μου άρεσαν και σας τις προτείνω με πολλή όρεξη. Για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. 

«The shape of dreams», Κυριακή Μαυρογεώργη, 26/9-19/10, Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι, 211700566

«Sections», Βασίλης Καρακατσάνης, 16/10-28/10, Gallery Morfi, Αγκύρας 84, Λεμεσός, Κύπρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ