Εικαστικα

Το μήνυμα Μενδώνη για τον θάνατο του ποιητή Λιοντάκη: Συλλυπητήρια

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών - Άνηκε στην αποκαλούμενη Γενιά του '70

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης
Ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«"Ο Μεγάλος Δρόμος" του ποιητή έφθασε στο τέλος του» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη για τον Χριστόφορο Λιοντάκη που πέθανε σε ηλικία 74 ετών.

Με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποχαιρέτησε τον Χριστόφορο Λιοντάκη. Ο ποιητής πέθανε το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία 74 ετών. Άνηκε στην αποκαλούμενη Γενιά του '70.

«Μια ευγενική μορφή που κόσμησε τα ελληνικά Γράμματα με την ποιότητα, το ήθος και τη γνήσια ποιητική του φλέβα, ο Χριστόφορος Λιοντάκης έφυγε σήμερα το πρωί από κοντά μας. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης Ελλάδας και από τους σπουδαιότερους της Κρήτης. Το 2000 είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του "Με το φως".

» Λιτοδίαιτος, σχεδόν ασκητή, όσον αφορούσε στα υλικά πράγματα, γεμάτος πλούτο και λυρισμό στο πνεύμα και στη γραφή του. Όπως έγραψε: "Η ποίηση αποκαλύπτει τις αθέατες όψεις και τις άδηλες αναλογίες του κόσμου. Σπάζοντας την κρούστα της σύμβασης που έχει οδηγήσει την ψυχή στον λήθαργο, ενεργοποιώντας τον αδρανή πλούτο των εικόνων βοηθά τον άνθρωπο να δραπετεύσει".

» Σήμερα "Ο Μεγάλος Δρόμος" του ποιητή έφθασε στο τέλος του. Η Ποίηση και η γενέτειρά του θρηνούν για την απώλεια του Χριστόφορου Λιοντάκη. Στην οικογένειά του και στους ανθρώπους που τον αγάπησαν και ήταν πολλοί, γιατί κι αυτός αγάπησε πολύ πολλούς, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ