- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Αλίνα Μάτσα μας δείχνει την άλλη πλευρά του ελληνικού τοπίου
«Εικαστική Ωδή στη μοναδικότητα της ατμόσφαιρας και του φωτός της Ελλάδας»
Η νέα ατομική έκθεση «Greek-land» της Αλίνας Μάτσα στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου
Συχνά συνδέουμε το ελληνικό τοπίο με εικόνες καλοκαιρινές, γεμάτες ζωή και ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μία του πλευρά. Η άλλη είναι εκείνη η πιο φθινοπωρινή, η πιο άγονη και εγκαταλειμμένη, που συνδέεται περισσότερο με την μοναξιά και την ύφεση της φύσης, παρά με την ανοιξιάτικη έξαρσή της.
Αυτήν ακριβώς την πιο αδικημένη πλευρά του ελληνικού τοπίου αποφάσισε να προβάλει με την νέα της ατομική έκθεση «Greek-land» η Αλίνα Μάτσα, όχι ως κάτι το πεσιμιστικό και το άσχημο, αλλά ως κάτι που είναι με τον δικό του τρόπο αντίστοιχα όμορφο. Αυτό το καταφέρνει μέσα από δεκατέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία δημιουργήθηκαν σε διάστημα δύο ετών και στα οποία συναντάμε μικτή τεχνική σε ξύλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύουν στο μέγιστο την απεραντοσύνη του ελληνικού τοπίου.
Η Αλίνα Μάτσα ζωγραφίζει ένα μοναχικό δέντρο, αντί για ένα δάσος, ένα απομακρυσμένο σπίτι, αντί για ένα χωριό, μια αποθήκη που μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί. Στοιχεία που από την μία δηλώνουν την απομόνωση και ίσως την καταστροφή, αλλά από την άλλη υπονοούν την πιθανότητα κάποιας ανθρώπινης παρουσίας, την σταδιακή ανασύνταξη της φύσης μετά από μία πυρκαγιά ή μία πλημμύρα και ένα κάλεσμα για ανακάλυψή τους και για αναζήτηση της ύπαρξης ζωής μέσα σε αυτά.
Μέσα από τον τρόπο που η ζωγράφος χρησιμοποιεί τα χρώματα και το φως, στρέφει το βλέμμα μας στην ουσιαστική πλευρά της φύσης, όχι απλά την ξεκάθαρα και στερεοτυπικά όμορφη, αλλά αυτήν που δείχνει όλη τη δύναμη της. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, αν έπρεπε να δώσουμε ένα υπότιτλο στην «Greek-land», τότε αυτός θα ταίριαζε να ήταν «Εικαστική Ωδή στη μοναδικότητα της ατμόσφαιρας και του φωτός της Ελλάδας».
Η ιστορικός τέχνης, μάλιστα, συνεχίζει αναφέροντας για την έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στη Σύρο: «Όντως, από την αρχή της σταδιοδρομίας της, η ζωγράφος έχει με αυθεντικό πάθος εμπνευστεί και αποδώσει: την ιδιαιτερότητα και τη γητειά του χαρισματικού φωτός της χώρας μας… Στα έργα της Μάτσα, ακόμη και μια απειροελάχιστη, αλλά πάντοτε σημαίνουσα λεπτομέρεια είναι, κάθε φορά, εμβαπτισμένη στα θεμελιακά συστατικά του ερεθίσματος που την γοητεύει. Το όποιο δέντρο, το όποιο λιβάδι, το όποιο λουλούδι, τα όποια παράλια, το όποιο κτίσμα προβάλλουν χρησμένα με μιαν ανείπωτη γοητεία με άμεσο, πάντοτε, συνεργό το χαρισματικό χρώμα/φως και αντίστροφα. Χρώμα που ενεργοποιημένο ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προικίζει τις συνθέσεις με μια μεταφυσική υπόσταση. Άλλοτε, σε μια χαρισματική διαπασών και άλλοτε σε πιο ήπιους τόνους: το χρώμα ενεργοποιεί, κάθε φορά, μιαν υπέρβαση σε μιαν άμεση διασύνδεση με την υπέρτατη ενέργεια που διέπει την κοσμογονία. Αυτή, ακριβώς, η υπέρβαση που ελλοχεύει σε κάθε έργο είναι εκείνη που τα καθιστά πομπούς και δέκτες μιας, σε βάθος, επικοινωνίας με τον θεατή. Επικοινωνία που εξασφαλίζοντας τη διαχρονικότητά τους, τεκμηριώνει απόλυτα στον εικαστικό χώρο την προσφορά της ζωγράφου που ξέρει να κωφεύει στις σειρήνες των απατηλών συρμών».
Λίγα λόγια για την Αλίνα Μάτσα:
Σπούδασε Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες στο University of the Arts στη Φιλαδέλφεια και αρχιτεκτονική Εσωτερικών χώρων στο Inchbal School of Design στο Λονδίνο. Παράλληλα, έχει ειδικευτεί σε τεχνικές βαφής εσωτερικών χώρων και επίπλων και τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Τελευταία, πειραματίζεται και με την τέχνη των γυάλινων μωσαϊκών, τα οποία και συνδυάζει στα ζωγραφικά της έργα.
Από το 1990 συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε Ιδρύματα όπως: «Κυδωνιέως» της Άνδρου, «Μοσχανδρέου» στο Μεσολόγγι, «Μπελλώνια» στην Σαντορίνη, «Τσιχριτζή» στην Κηφισιά & Μουσεία όπως: «Μπενάκη» (Πειραιώς), Μοντέρνας Τέχνης MOCA (Σαγκάη), Hellenic House (Πεκίνο), Πολεμικό Μουσείο (Art expertise-Bonham’s) στα Λαογραφικό Αίγινας και Άνδρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών : «Μελίνα», στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι), στο «Sotheby’s» (Λονδίνο), «Partridge FineArts» (Λονδίνο), «Θεολογική Σχολή της Χάλκης» (2010 Χάλκη): «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», στην δημοπρασία του Bonham’s : TheGreekSale (Λονδίνο 2010), στις αίθουσες τέχνης: Σελήνη, Έρση, Μπονίκος, Καπόπουλος, Μιχαλαριάς, Τρίγωνο, Σκουφά 4, κ.α..
Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις στις Αίθουσες Τέχνης : «Ιόνη» (Κηφισιά 2001), «Σκουφά 4» (Αθήνα 2003 & 2007), «Hilton Art Gallery» (Hilton Φρανκφούρτης 2007), «Mουσείο Λαογραφίας & Χριστιανικής Τέχνης» (2008 Ανδρος), «Άτριον» (2008 Θεσσαλονίκη), «Αθηναίς» Πολιτιστικό Κέντρο (Αθήνα 2010), «Οικία Σταύρακα» (2011 Χώρα Πάτμου) ,«Zεύς» (2012 Μύκονος) «La Petite Galerie» (2014 Παρίσι) , «Νησιά» (2018 Σπέτσες).
Τα περισσότερα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε δημόσιους χώρους όπως: Γηροκομείο Αθηνών – Πτέρυγα Λάμψα, Πολιτιστικό Κέντρο: Αθηναίς, Fetal Medicine Research Institute/King’s College Hospital/London).
Τα 2014 συμμετείχε στο GRAND PALAIS στο Παρίσι με το έργο: «ΟΑΣΙΣ» στο «Salondes artistes Francais» (Grand Palais –Παρίσι, Νοέμβριος 2014). Το έργο της βραβεύτηκε με το χρυσό αστέρι (TOILED’ORDEL’ANNEE 2014). Το 2017 ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία που της ανέθεσε το ερευνητικό κέντρο: Fetal Medicine Research Institute στο King’s College Hospital στο Λονδίνο. Το καλοκαίρι του 2018 παρουσίασε τα έργα της σε ατομική έκθεση με τίτλο : «Rainbow» στο ξενοδοχείο «Νησιά» στις Σπέτσες.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Εγκαίνια έκθεσης: 9 Ιουλίου 2019
Επίσημα εγκαίνια: 12 Ιουλίου 2019, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Ιουλίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-13:00 & 18:30-22:00
Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη (Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος)
www.alinamatsa.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.