Εικαστικα

Σύντομα στο Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί θα μας ξεναγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης

«Εάν πεθάνω, δεν θα πεθάνω εντελώς»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sdali.jpg
© Dali Museum

Ο Σαλβαδόρ Νταλί κάποτε είχε πει «Εάν πεθάνω, δεν θα πεθάνω εντελώς» και μάλλον ήξερε κάτι παραπάνω, αφού πριν μερικές μέρες, κατά την 30η επέτειο του θανάτου του, το Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί στην Φλόριντα ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Απρίλη τους επισκέπτες του μουσείου θα υποδέχεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Εντάξει, όχι ακριβώς ο ίδιος ο Νταλί αυτοπροσώπως, αλλά μία ρεαλιστική απεικόνιση του, που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, το μουσείο, στα πλαίσια των «Dali Lives» και με τη βοήθεια μία διαφημιστικής εταιρίας, χρησιμοποίησε την τεχνολογία της εκμάθησης μηχανής και υλικό αρχείου, όπως φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις του σουρεαλιστή, σε συνδυασμό με βίντεο ενός ηθοποιού, που του μοιάζει, ώστε να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο στις εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του.

Ο διευθυντής του μουσείου, Χανκ Χιν, ανέφερε στο Artnet για το ψηφιακό τους εγχείρημα: «Νομίζω ότι οι σπόροι αυτού του project σπάρθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο Νταλί ήταν γνωστός για την αίσθηση του για την αιώνια μοναδικότητα του. Είναι σχεδόν, σαν στην περίπτωση που μας είχε αφήσει οδηγίες, να βρίσκαμε αυτό το project ανάμεσα τους».

Το εγχείρημα προέκυψε μετά από έρευνα του μουσείου, που έδειξε ότι το 97% των επισκεπτών του επιθυμούσε την ενίσχυση των ψηφιακών διαδραστικών εμπειριών, αλλά και ως επακόλουθο παρόμοιων projects με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Τούπακ, ο Μάικλ Τζάκσον και σύντομα η Έιμι Γουάινχαουζ.

Dalí Lives – Art Meets Artificial Intelligence

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ