Εικαστικα

Στα μάτια του Βασίλη Καρακατσάνη η πόλη παίρνει μαγικές διαστάσεις

Στην έκθεση Αθήνα «Διακριτή περιοχή» στη Gallery Genesis επιχειρεί μια εικαστική προσέγγιση του αθηναϊκού τοπίου

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 685
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Καρακατσάνης
Βασίλης Καρακατσάνης

Πήγα για πρώτη φορά σε μια έκθεση του Βασίλη τη δεκαετία του ’80, και ενθουσιάστηκα: ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα χρώματα είναι πολύ τολμηρός, τόσο ο τρόπος όσο και τα χρώματα, κι όλα τα έργα του, πάντα, με κάνουν να αισθάνομαι καλύτερα όταν τα κοιτάζω. Γράφω σε ενεστώτα χρόνο επίτηδες, γιατί τα συναισθήματα που μου προκάλεσε εκείνη η έκθεση στα μακρινά έιτις είναι ίδια με τα σημερινά, με αυτά που νιώθω δηλαδή απέναντι στην ολοκαίνουργια σειρά του, στην έκθεση με τίτλο «Distinct district» («Διακριτή περιοχή»).

distinct-district-no9-2018-100x100cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-9.jpg

distinct-district-no11-2018-050x050cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-11.jpg

Η περιοχή είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς – αλλά και η Πόλη με την ευρύτερη έννοια, το αστικό τοπίο. Πολυκατοικίες σαν χαρτιά τράπουλας η μία μπροστά στην άλλη, απρόσωπες από μακριά αλλά με μικρά μπαλκονάκια όσο τις πλησιάζεις, με κουρτινάκια στα παράθυρα, με απλωμένες μπουγάδες, με στοιχεία που τις βγάζουν από το πλαίσιο του απρόσωπου και τις κάνουν κατοικημένες από ανθρώπους, και μάλιστα ανθρώπους που ξέρουμε. Ένα τραπεζάκι φερ-φορζέ σε κάποιο μπαλκόνι, μια γυαλιστερή καρέκλα «του γύφτου», ένα βάζο, κάτι περίεργα αλλά όχι τρομακτικά έντομα, τρούλοι εκκλησιών «σαν σελιδοδείκτες», και τα αγαπημένα κατοικίδια, μια γατούλα με πονηρό βλέμμα, κι άλλα γατάκια ή σκυλάκια, σιωπηλά, φασαριόζικα ή στον κόσμο τους, κοιτάζουν με σοβαρότητα τον θεατή.

distinct-district-no1-2017-140x140cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-1.jpg

distinct-district-no10-2018-100x100cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-10.jpg

Και το «θεατής» το βάζω επίτηδες: έχουν κάτι το θεατρικό τα έργα του Βασίλη, αναγνωρίζουν την παρουσία σου, δεν είναι ξερά έργα που φιλοτεχνήθηκαν για τον τοίχο ή για τον καλλιτέχνη, υπάρχει interaction με εσένα που στέκεσαι και τα κοιτάζεις, δεν τους είναι αρκετό να τα κοιτάζεις μόνον, θέλουν και να αντιδράσεις... οπότε, με λίγο κομπλικέ τρόπο, εξηγώ πόσο ΖΩΝΤΑΝΑ είναι. Πόσο δεν είναι απλοί πίνακες κρεμασμένοι σε μια γκαλερί, παρά κομμάτια της πόλης στην οποία ζούμε εμείς οι ίδιοι, κομμάτια της ζωής μας. Η έκθεση, κατά τον Βασίλη, είναι «μια εικαστική προσέγγιση του αθηναϊκού τοπίου μέσα από προσωπικά του βιώματα», και η προσέγγιση γίνεται με ζωηράδα, με συναισθήματα, αλλά κυρίως με υπόγειο χιούμορ.

distinct-district-no2-2017-140x100cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-2.jpg

distinct-district-no15-2018-050x050cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-15.jpg

Η «Διακριτή περιοχή» ξεκινάει τάχαμου ότι είναι η επιφάνεια της πόλης, η εικόνα, η τράπουλα ανοιχτή στο τραπέζι... αλλά στην πραγματικότητα είναι η ψυχή της πόλης που ανασαίνει μαζί μας, κι αυτό είναι που την κάνει τόσο γοητευτική. Στους πίνακες της έκθεσης «Διακριτή περιοχή», δηλαδή, ίσως και στην πραγματικότητα. 

distinct-district-no5-2018-140x100cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-5.jpg

distinct-district-no7-2018-140x100cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-7.jpg

distinct-district-no3-2018-140x100cm.-acrylic-gouache-oil-on-canvas-vassilis-karakatsanis-3.jpg

Βασίλης Καρακατσάνης, «Distinct District», Gallery Genesis, Χάρητος 35, 2117100566,  
www.gallerygenesis.com, από 17/1 ως 9/12.Εγκαίνια, 17/1, 8.30 μ.μ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


BIO
O Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, Θεωρία της Τέχνης στην ΑΣΚΤ της Βαρκελώνης & συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας. Έχει εκθέσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά. Αυτή είναι η 89η ατομική του έκθεση. Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις, Art Fairs & διεθνείς εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα & το εξωτερικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.