Εικαστικα

Art MEETS Charity: Μία έκθεση για τα παιδιά της γειτονιάς

Δύο 17χρονες ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για χάρη της ομάδας «Streetlights»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δέσποινα Παναγοπούλου & Ίρμα Φραγκογιάννη
Δέσποινα Παναγοπούλου & Ίρμα Φραγκογιάννη

Με αφορμή ένα μάθημα στο σχολείο και το IB (Διεθνές Απολυτήριο Μπακαλορεά), δύο 17χρονες μαθήτριες αποφάσισαν να εκθέσουν και να πουλήσουν τα έργα τους στον Χώρο Τέχνης Ίρις την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, για να ενισχύσουν την ομάδα «Streetlights». Ο λόγος για την Ίρμα Φραγκογιάννη - Μάτσα και την Δέσποινα Παναγοπούλου, οι οποίες ασχολούνται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική αντίστοιχα.

Art MEETS Charity

Η ενασχόληση της Ίρμας με την τέχνη ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, αλλά μόλις το περασμένο καλοκαίρι συνειδητοποίησε την αγάπη της για τη φωτογραφία. Το δικό της κομμάτι στην έκθεση «Art MEETS Charity» ξεκίνησε λίγο πιο τυχαία, με φωτογραφίες που τράβηξε στις καλοκαιρινές της διακοπές από εικόνες που, όπως λέει, απλώς της άρεσαν. Ωστόσο, ξανακοιτώντας τες τώρα, αλλά και όταν επέλεγε ποιες θα συμπεριλάβει, μάλλον θα τους έδινε τον γενικό τίτλο «Τοπία και Σκιές», αφού στην πλειοψηφία τους αποτελούν εικόνες - σκηνές της καλοκαιρινής Ελλάδας, στις οποίες οι άνθρωποι −ή μάλλον οι σκιές τους− λειτουργούν ως ενιαίο κομμάτι του τοπίου.

Art MEETS Charity

Οι πίνακες της Δέσποινας επικεντρώνονται επίσης στην Ελλάδα, αλλά η ίδια έχει επιλέξει να εντάξει στο κεντρικό αυτό θέμα και μία πιο κοινωνική προσέγγιση. Η συμμετοχή της στην έκθεση ήρθε ως λογικό επόμενο της συνειδητοποίησης ότι υπάρχουν παιδιά λιγότερο προνομιούχα από την ίδια, που χρειάζονται βοήθεια, αλλά και της συμμετοχής της σε εθελοντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και η υποστήριξη της «Streetlights», όπου πλέον η ίδια κάνει μαθήματα σε παιδιά. Η συμμετοχή της στην ομάδα την έκανε να δει τις προσπάθειές τους να μετατρέψουν την Αθήνα σε μία πιο όμορφη πόλη και έπεισε αυτή και την Ίρμα να τη στηρίξουν με την έκθεσή τους.

Art MEETS Charity

Στον χώρο Ίρις βρισκόταν, όμως, και η ίδια η ομάδα «Streetlights» για να υποστηρίξει και να ευχαριστήσει τα δύο κορίτσια, για τα οποία η Σπυριδούλα Σπυρίδων, μέλος της ομάδας, δηλώνει πολύ περήφανη και τα θεωρεί από τις πιο εξαιρετικές καλλιτέχνιδες που έχει δει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για τη «Streetlights» και την δραστηριότητά της, η Σπυριδούλα ανέφερε: «Είμαστε μια ομάδα που ξεκίνησε το 2011 και από τότε κάνουμε διάφορες δράσεις, αλλά το 2013 λατρέψαμε, αγαπήσαμε, ερωτευτήκαμε την Κυψέλη και μετακομίσαμε τη βάση μας εκεί πέρα και τώρα έχουμε ένα κέντρο, στο οποίο κάνουμε διάφορες δράσεις, μαθήματα, προγράμματα για τα παιδιά της γειτονιάς, είτε αυτά είναι από Ελλάδα, είτε από οικογένειες μεταναστών, είτε πρόσφυγες, και μας αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε. Στόχος είναι να κάνουμε πρόληψη της εφηβικής παραβατικότητας, αλλά ταυτόχρονα και ενσωμάτωση όλων των προσφύγων στη γειτονιά της Κυψέλης».

Art MEETS Charity

Αναλυτικότερα για τη «Streetlights» μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ομάδας, ενώ χαρακτηριστικά το μέχρι τώρα πρόγραμμά τους για την περίοδο 2018-2019 περιλαμβάνει τα Youth Cafes, όπου οι έφηβοι της γειτονιάς ετοιμάζουν και ανοίγουν τον χώρο (Φαιδριάδων 3, Πλατεία Κανάρη) για να έρθουν τα μικρότερα παιδιά, το Girls Group, μία ομάδα κοριτσιών για τα κορίτσια της Κυψέλης, η οποία τους δίνει το βήμα να δημιουργήσουν, να ηγηθούν και να δυναμώσουν τη φωνή τους, τα μαθήματα αγγλικών και ελληνικών για τους πρόσφυγες, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου για τα παιδιά της γειτονιάς, τα ομαδικά μαθήματα κιθάρας, οι Wildcard nights με επιτραπέζια, καραόκε και ταινίες, τα Refugee projects που αφορούν την φύλαξη παιδιών προσφύγων, ενώ οι γονείς τους μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους στον χώρο της ομάδας −στο ίδιο κλίμα στοχεύουν και στη δημιουργία μίας κουζίνας− και το Show, στο οποίο παιδιά και έφηβοι συμμετέχουν ως ηθοποιοί, σεναριογράφοι, καμεραμάν και μοντέρ για τη δημιουργία παραγωγών βίντεο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ