Εικαστικα

Η ασυνήθιστη δημόσια συζήτηση των Pussy Riot και της Marina Abramović στη Νέα Υόρκη

Μια τολμηρή συνάντηση από ανατρεπτικές γυναίκες της Τέχνης

29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg
Έλενα Χάλαρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anadya11.jpg

Η σερβικής καταγωγής καλλιτέχνης, της οποίας η καριέρα μετρά αρκετές δεκαετίες, υπήρξε ανέκαθεν πρωτοπόρος, χρησιμοποιώντας το σώμα της ως αντικείμενο και μέσο έκφρασης στις διαδραστικές της περφόρμανς. Στα περισσότερα πρότζεκτ της διερευνά τα σωματικά και ψυχικά της όρια, πειραματίζεται με τον πόνο, αφήνεται στα χέρια του κοινού, οπτικοποιεί την εσωτερική της πάλη και την αντίθεσή της με τη νόρμα. Το έργο της χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση τολμηρό. Όπως τολμηρή είναι και η παρουσία των Pussy Riot, της ρωσικής πανκ-ροκ μπάντας και φεμινιστικής συλλογικότητας που βάζει στο στόχαστρο θέματα όπως η λογοκρισία, η αστυνομική βία και το πολιτικό γίγνεσθαι.

Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, και η Αμπράμοβιτς θα συμμετέχουν από κοινού σε μια σπάνια δημόσια συζήτηση. Η εκδήλωση, η οποία  διοργανώνεται από την εφημερίδα New York Times, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, στο Florence Gould Hall. Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τη δημιουργία σύγχρονων καλλιτεχνικών κινημάτων διαμαρτυρίας, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα θίξει ζητήματα πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, θέματα τα οποία θίγουν συχνά μέσω του έργου τους ή από τα οποία εμπνέονται.

Η Τολοκονίκοβα και άλλα μέλη του συγκροτήματος θα κάνουν περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ πρόκειται να παρουσιάσουν νέα τους κομμάτια και περφόρμανς. «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να δούμε πως θα μοιάζει και θα ηχεί η πανκ σκηνή το 2028, στην εποχή της ψηφιακής αντίστασης, των αυξημένων οικονομικών ανισοτήτων και των μαζικών κινημάτων για τη διάσωση του πλανήτη», δήλωσε η Cocky, επίσης μέλος των Pussy Riot.

Σύμφωνα με την Τολοκονίκοβα, 12 μέλη της συλλογικότητας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Τα υπόλοιπα μέλη θα παραμείνουν ανώνυμα, παρά τη συμμετοχή τους στην περιοδεία. «Προτιμούν να απολαμβάνουν την ανωνυμία τους, πρόκειται για κάτι που έχει λάβει αξία στο σύγχρονο κόσμο, όπου όλοι, κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες, επιδιώκουν να κλέψουν και να συλλέξουν κάθε ψήγμα προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς στη δική μου περίπτωση η ταυτότητα μου διέρρευσε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας μου με τη δικαιοσύνη, ωστόσο κάποιοι επιμένουν να παραμείνουν άσημοι», δήλωσε. Υπενθυμίζεται πως η ίδια έγινε ιδιαίτερα γνωστή, ύστερα από την κατηγορία εις βάρος της για «χουλιγκανισμό» το Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική του Πούτιν σε εκκλησία της Μόσχας.

Το πιο πρόσφατο δείγμα δουλειάς του συγκροτήματος, με τον τίτλο “Elections”, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον πολιτικό κρατούμενο Oleg Navalny, ο οποίος εκτίει ποινή 3 ετών και 6 μηνών για κατηγορίες υπεξαίρεσης, που για πολλούς θεωρούνται κατασκευασμένες. Ο Navalny είναι αδελφός του Alexei, προεδρικού αντιπάλου του Πούτιν. Το κομμάτι παρουσιάζει την πρόσφατη προεδρική νίκη του Πούτιν ως «ποινή φυλάκισης» για τη Ρωσία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα παρουσιάσει ένα νέο καλλιτεχνικό δρώμενο κατά το οποίο ηλεκτρικό ρεύμα 1000 volts θα την διαπεράσει, ενώ λέγεται πως, αν το ρεύμα διοχετευθεί σωστά στο σώμα της, θα μπορεί σβήσει ένα αναμμένο κερί από απόσταση ενός μέτρου. Η δράση θα παρουσιαστεί στο Royal Academy of Arts του Λονδίνου, το 2020. 

367652-760102.jpg

Δείτε το εξώφυλλο που υπέγραψε για την A.V. η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο τεύχος 472 και διαβάστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο του 2016. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ