- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέοι εικαστικοί καλούν Αθηναίους
Ένας μοναχικός διαβάτης με ένα χαρτοφύλακα στη μέση της ερήμου, άνθρωποι συμπιεσμένοι ανάμεσα σε τείχη, ένας πίθηκος με το παιδί του στο αθηναϊκό μετρό – μερικοί από τους πρωταγωνιστές στα πληθωρικά έργα video,
Ένας μοναχικός διαβάτης με ένα χαρτοφύλακα στη μέση της ερήμου, άνθρωποι συμπιεσμένοι ανάμεσα σε τείχη, ένας πίθηκος με το παιδί του στο αθηναϊκό μετρό – μερικοί από τους πρωταγωνιστές στα πληθωρικά έργα video, ζωγραφικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεων που φιλοτέχνησαν τριάντα τέσσερις απόφοιτοι από τους τομείς Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας του ΑΚΤΟ.
Στόχος της έκθεσης “Open Doors”, που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 20.30 στο Thission Lofts στο Γκάζι, είναι να λειτουργήσει σαν ένας χώρος εργαστηρίου με ανοιχτές πόρτες. «Οι απόφοιτοι προσκαλούν τον κόσμο να μάθει τη δουλειά τους και τι τους επηρεάζει σήμερα. Επιδιώκουν να γνωριστούν με τους συμπολίτες τους» λέει η εικαστικός και διευθύντρια του κλάδου εικαστικών τεχνών της σχολής Κατερίνα Αποστολίδου, η οποία μαζί με την επίσης εικαστικό, φωτογράφο και καθηγήτρια του κλάδου φωτογραφίας Μαρία Πασχαλίδου έχουν επιμεληθεί την έκθεση.
Στα δυνητικά εργαστήρια των αποφοίτων τα ερωτήματα που πέφτουν στο τραπέζι ποικίλλουν: καθημερινότητα, επικαιρότητα, σχέσεις, ταυτότητα, κοινωνικά ζητήματα, ευρύτερο αστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στις σκηνοθετημένες εικόνες που πλάθουν, η κοινωνική τους ευαισθησία παραμένει σταθερό χαρακτηριστικό. Όσο για τη συνολική εικόνα, η Κατερίνα Αποστολίδου πιστεύει ότι «το κλίμα της έκθεσης αντικατοπτρίζει την τάση για έρευνα αλλά και την πολλαπλότητα των θεμάτων και των μέσων που χαρακτηρίζουν σήμερα τη σύγχρονη τέχνη». Στην προκειμένη, το στραμμένο προς τα έξω βλέμμα είναι στοιχείο κλειδί στη δουλειά των ολόφρεσκων εικαστικών.
Info
Thission Lofts, Πειραιώς 123, Γκάζι. Χορηγός επικοινωνίας η ATHENS VOICE. Μέχρι τις 18/12.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.