Εικαστικα

Η Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τα αρχεία και τις συλλογές του και αποκαλύπτει στα μάτια των ταξιδιωτών μια άλλη Αθήνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
at.215-1.jpg

Ένα πλουσιότατο αρχείο που ανοίγει για να αναδείξει τη διαχρονική κοσμοπολίτικη ομορφιά μιας πόλης. Μια έκθεση με φωτογραφίες μιας ολοζώντανης Αθήνας, που ασκούν στα μάτια του επισκέπτη εξαιρετική γοητεία. Ένας ιδιαίτερος, μη παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος. Ο λόγος για την έκθεση «Η Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών», που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και φιλοξενείται έως τις 15 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», που βρίσκεται στο επίπεδο αφίξεων.

al.106.152-3.jpg
Δημήτριος Χαρισιάδης / Πλατεία Ομονοίας, Απρίλιος 1955

3813.jpg
Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου / Αναστάσιος Κούπας / Η οδός Πανεπιστημίου, 1900 περίπου

Η Αθήνα, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας, καταγράφεται συστηματικά από Έλληνες και ξένους φωτογράφους, καθώς αποτελεί πόλο έλξης και έμπνευσης. Η Πλατεία Ομονοίας και το Σύνταγμα, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι, οι αρχαιολογικοί της χώροι απαθανατίζονται από τους φωτογράφους της εποχής, σε αντίθεση με την ίδια την πόλη, που η οικοδομική της φυσιογνωμία και τα οθωμανικά ίχνη δεν προκαλούν το ενδιαφέρον τους. 

ak.104-1.jpg
Δημήτριος Χαρισιάδης / Πλατεία Κολοκοτρώνη, 1954

n.2573.a.jpg
Nelly’s / Το Τζαμί του Τζισδαράκη στο Μοναστηράκι, 1927-29

Με την πάροδο των χρόνων και καθώς η πόλη αναπτύσσεται, οι φωτογραφικές της απεικονίσεις αυξάνονται δραματικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η νέα της μορφή προσφέρει ποικιλία θεμάτων άξιων να απαθανατιστούν.

b_12124.jpg
Βούλα Παπαϊωάννου / Ζάππειο, 1935-39

am.12.28.jpg
Δημήτριος Χαρισιάδης / Άποψη της πλατείας Συντάγματος, 1956

Η Αθήνα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 αποδίδεται ολοζώντανη στα μάτια των σημερινών κατοίκων και επισκεπτών της, χάρη στην έκθεση που πραγματοποιείται στον Διεθνή Αερολιμένα. Οι εικόνες της έκθεσης, που επιλέχθηκαν από τις πλούσιες συλλογές των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζουν μια σειρά από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες, καθώς και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Πρόκειται για ένα απάνθισμα εικόνων από αρχεία σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, που φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας στο θεατή μία άρτια φωτογραφική έκθεση. Αφηγούνται παραστατικά την ιστορία της, «μιλούν» για την καθημερινή ζωή, επιχειρούν μια εποικοδομητική συνάντηση με το παρελθόν της πόλης. Η ιστορική σημασία των φωτογραφιών αυτών, παράλληλα με την καλλιτεχνική  διάστασή τους, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν μια Αθήνα που δεν υπάρχει σήμερα.

fa.7.403.jpg
Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου / Χαυτεία, 1936

fa_8_659.jpg
Ιωάννης Λάμπρος / Πανοραμική άποψη της Αθήνας με την Ακρόπολη στο βάθος, 1960

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ