- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ανασκαφή στην Αθήνα
Μία ομαδική έκθεση βασισμένη στα αθηναϊκά κείμενα του Νίκου Βατόπουλου στην αίθουσα τέχνης ena contemporary
Μία ομαδική έκθεση με θέμα την Αθήνα, μία πόλη γοητευτική, πολύπλευρη και αντιφατική, γεμάτη θησαυρούς και πανέμορφες γωνιές, αγαπησιάρα και ερωτεύσιμη, παρά τα προβλήματα και την κακοποίηση που έχει υποστεί από τους κατοίκους της, φιλοξενείται αυτές στις μέρες στην αίθουσα τέχνης ena contemporary.
Η έκθεση αυτή είναι βασισμένη στα αθηναϊκά κείμενα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου, ο οποίος μέσα από καθημερινές διαδρομές ανακαλύπτει άγνωστες πλευρές της πόλης με τον τεράστιο αστικό πλούτο και τα πολλά απομεινάρια ενός παρελθόντος με αίγλη και μεγαλοπρέπεια που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Μέσα από το γλαφυρό ύφος των κειμένων αναβιώνει η αισθητική μίας εποχής και ο αναγνώστης, κλείνοντας τα μάτια, μπορεί να φανταστεί τα κτίρια και τις γειτονιές γεμάτα κόσμο, βοή και ζωντάνια, και να ζήσει νοερά τις καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων τους. Άλλα βρίσκονται στην εμπορική καρδιά της πόλης, άλλα σε πιο αστικές περιοχές, άλλα είναι παλιά αρχοντικά, άλλα απλά σπίτια με κεραμίδια, άλλα κλειστά και ερειπωμένα, άλλα αντιστέκονται με πείσμα στη φθορά του χρόνου δηλώνοντας επίμονα τη παρουσία τους, διεκδικώντας μία θέση και στην Αθήνα του 2018.
Τα κείμενα παίρνουν σάρκα και οστά με 32 γνωστούς ζωγράφους να εμπνέονται και να «γράφουν» για αυτά με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο πάνω στον δικό τους καμβά. Αρκετά σημεία, άγνωστα ακόμη και για τους μόνιμους και ψαγμένους κατοίκους της πόλης, αποκτούν ξανά ταυτότητα, ζωντανεύουν μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του καλλιτέχνη και αφηγούνται την ιστορία τους ανοίγοντας έναν διάλογο με τον θεατή. Όλα τα έργα αποπνέουν τη γνώση, τα προσωπικά βιώματα και τα δυνατά αισθήματα του καλλιτέχνη για την αγαπημένη πόλη.
Περιτριγυρίζοντας μέσα στις αίθουσες της γκαλερί το βλέμμα σταματάει πάνω σε έναν πίνακα με λουλακί σκαλάκια που οδηγούν σε μία «ακρόπολη», την ακρόπολη της οδού Λυκαβηττού, όπως αναφέρεται στον τίτλο, και η περιέργεια εξάπτεται για το πού είναι αυτό το σημείο που έχει αποτυπωθεί τόσο όμορφα. Ο πίνακας με «τα πλατάνια της οδού Μιλτιάδου», με τα ωραία χρώματα είναι άλλη μία έκπληξη για το τι υπάρχει ακόμη και μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η μισάνοικτη μπαλκονόπορτα ενός δωματίου με παρκέ, ταπετσαρία στους τοίχους και θέα στον ακάλυπτο φέρνει στο μυαλό ένα τυπικό αθηναϊκό διαμέρισμα, όπως ίσως μερικοί το έχουμε ζήσει. Το πορτραίτο μίας όμορφης νεαρής γυναίκας, αντιγραφή από φωτογραφία τραβηγμένη το 1929 σε συνοικιακό φωτογραφείο του Πειραιά, κουβαλάει τη δική του ιστορία και θυμίζει παλιές φωτογραφίες που μπορεί να έχουν ξεμείνει σε κάποιο συρτάρι των γονιών ή των παππούδων μας και στο πίσω μέρος με μολύβι ή στυλό να φαίνεται έστω και μισοσβησμένη μία ημερομηνία μετά το «Αθήναι».
Βλέποντας αυτή την έκθεση και διαβάζοντας τα κείμενα που συνοδεύουν το κάθε έργο, δύσκολα μετά θα περπατήσει κάποιος αδιάφορα στους δρόμους της Αθήνας χωρίς να ψάχνει να ανακαλύψει ένα ακόμη καλά κρυμμένο μυστικό της. Και σίγουρα θα θελήσει να επισκεφθεί ξανά αυτή την τόσο ιδιαίτερη έκθεση.
Κλείνοντας το εισαγωγικό του σημείωμα για τον έκθεση, ο Νίκος Βατόπουλος γράφει: «Η Αθήνα του 2018 θα είναι ιδιαίτερη, νοσταλγική, περιέργως πάντα οικεία και θελκτικά αντιφατική, για τους μελλοντικούς Αθηναίους, σε 50 και 100 χρόνια. Σε αυτούς, τους επόμενους αφιερώνω την έκθεση αυτή ως ένα αποτύπωμα του δικού μας ψυχικού τοπίου».
Η έκθεση είναι μία παραγωγή της kaplanon Galleries/ ena contemporary σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδίδεται Βιβλίο/Κατάλογος με τα κείμενα και τα αντίστοιχα έργα. Ακόμη, θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις για την Αθήνα, με αφορμή τα άρθρα και τα έργα που δημιουργήθηκαν.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δημήτρης Αγγελόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Δημήτρης Αναστασίου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Κρανάκης, Δημήτρης Κρέτσης, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Τίμος Μπατινάκης, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Φάνης Παρασκευουδάκης, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Πιστώνης, Αχιλλέας Ραζής, Γιώργος Σαλταφέρος, Βασίλης Σούλης, Αντώνης Στάβερης, Αντώνης Τσακίρης, Βιργινία Φιλιππούση, Βασιλική Φίλου, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή, Τάσος Χώνιας.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.