Εικαστικα

Την επόμενη Κυριακή η Σούζη τρώει Πατάτες!

Η καντίνα του Souzy Tros γιορτάζει την έναρξη της εβδομάδας των Παθών

109359-216859.jpg
Μαρίνα Βρανοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39738-84848.jpg

Την καντίνα φαγητού και πολιτισμού Souzy Tros, της καλλιτέχνιδας Μαρίας Παπαδημητρίου, ίσως να την έχετε ακούσει μέχρι σήμερα. Από τον περασμένο Ιούνιο, είναι ένα σημείο συνάντησης και συνεργασίας ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους. Σκοπός της είναι η προώθηση του εποικοδομητικού διαλόγου και της δράσης, ως εναλλακτικές λύσεις στην κοινωνικοπολιτική και ψυχική κατάρρευση.

Βρίσκεται στον Ελαιώνα, δίπλα στη στάση του μετρό και φέρει τη μορφή μιας παλιάς αθηναϊκής αυλής. Παλαιότερα, λειτουργούσε ως κοινόχρηστος δημόσιος χώρος μιας ταπεινής γειτονίας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν μικρή βιομηχανική περιοχή για την αποθήκευση “Κλαρκ” και σήμερα, ως ένα διεπιστημονικό κέντρο δημιουργίας. Εκεί πια, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, οι παρευρισκόμενοι μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή, τα βιώματα και τις εμμονές τους, με τη συνοδεία φρέσκου, φθηνού φαγητού. Την επόμενη Κυριακή η καντίνα θα είναι ανοικτή και σας προσκαλεί. Συνοικοδεσπότες αυτή τη φορά, μαζί με τη Μαρία Παπαδημητρίου, είναι οι καλλιτέχνες Γιάννης Βαρελάς και Vassilis H. Επίτιμοι προσκαλεσμένοι αυτών, η δεκαεξάχρονη ευρηματική “κολεκτίβα του Γιάννη Βάρσου” σε ρόλο μπρικολέρ, αφού κατασκεύασαν αυτοσχέδια κανόνια που πετούν … πατάτες (!).

n

Την Κυριακή των Βαΐων οι “Βολείς “ με πατατοχτυπήματα (αντί για βαγιοχτυπήματα), θα παίξουν στο ωφέλιμο βεληνεκές των αυτοσχέδιων κανονιών τους. Στόχος τους είναι η επέμβαση τους επάνω σε δύο νέα γλυπτά των Βαρελά και Vassili H. Τα έργα θα μάχονται με τα "πυρά".

Στήνοντας σε μία εφήμερη σκηνοθεσία, μία μικρογραφία της αθηναϊκής κοινωνίας, οι καλλιτέχνες εξ υμνούν με μία ανασφάλεια, τον θρίαμβο και την κατάθλιψη που νιώθουμε όλοι μας, έπειτα από πράξεις αυθορμητισμού και εκτόνωσης σε εποχή κοινωνικοπολιτικής αβεβαιότητας. Στόχος του δρώμενου είναι η εξέταση των τρόπων με τους οποίους, μπορεί η συλλογικότητα (η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών) με τη δύναμη που έχει να προκαλεί και να διεγείρει, να γίνει ο κύριος τρόπος θεραπείας για τη σημερινή κρίση.

n

Παράλληλα με το δρώμενο, θα προβάλλεται στην αποθήκη του Souzy Tros ένα βίντεο των Βαρελά και Vassili H, με τίτλο The Dancing Man, 2012.

Το δρώμενο επιμελήθηκαν η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλου και η καλλιτέχνης Μαρία Παπαδημητρίου.

n

The Modern Territory

Boules, Canons and Potatoes.

Κυριακή 28 Απριλίου

13:30‐18:30.

Μαρκόνη 8, Ελαιώνας 10447, Αθήνα

souzytros.wordpress.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ