Εικαστικα

Θα κάνει τη διαφορά η Art Athina;

H αρχή έγινε με την ανανέωση των προσώπων που ανέλαβαν φέτος τη μεγαλύτερη διοργάνωση τέχνης και υπόσχονται πως στο TaeKwonDo, 26-28 Μαΐου, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 615
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355649-736933.jpg

«Έμαθα ότι αλλάζουν τα πάντα στην Art Athina φέτος. Τι ωραία! Σας εύχομαι κάθε επιτυχία». Είναι τα λόγια ενός Γερμανού, που τα απευθύνει στη Γιάννα Γραμματοπούλου, την πρόεδρο του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης), όταν μας βρίσκει καθισμένους σ’ ένα καφέ να συζητάμε για την Art Athina. Τα νέα έχουν κυκλοφορήσει εντός κι εκτός πόλης (και χώρας). Η φετινή Art Athina έχει βάλει στοίχημα. Να ξεπεράσει τον παλιό εαυτό της και να ανανεωθεί ριζικά. Αυτή είναι η λέξη (ανανέωση) που επαναλαμβάνεται σαν λούπα στην κουβέντα μας. Μαζί και η λέξη εξωστρέφεια. Κι επειδή συμφωνήσαμε ότι τα πάντα ξεκινούν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, για τη ρελάνς ο ΠΣΑΤ εμπιστεύτηκε το ρόλο σ’ ένα φρέσκο πρόσωπο, τη Σταματία Δημητρακοπούλου (γεννήθηκε το 1991). Από κοινού με τον ΠΣΑΤ δημιούργησαν ολοκαίνουργια ομάδα. Η Ξένια Καλπακτσόγλου ανέλαβε καλλιτεχνικός σύμβουλος, ο Αντώνης Κούρκουλος γενικός συντονιστής, η παραγωγή της διοργάνωσης ανατέθηκε στην εταιρεία Be Best, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υλοποιεί το γραφείο Stage Design Office με επικεφαλής τον Σταύρο Παπαγιάννη. 

Κωνσταντίνος Πάτσιος - The New Babylon 2017

Κωνσταντίνος Πάτσιος - The New Babylon 2017

Η Σταματία Δημητρακοπούλου ήρθε ν’ αναλάβει στα 26 της την Art Athina, διαθέτοντας πλούσιο βιογραφικό (Μεξικό, Βερολίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βενετία, εκτός από Αθήνα, οι πόλεις που κινήθηκε ως curator για εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία), low profile χαρακτήρα (με χιουμοριστικές πινελιές) και ιδέες που δημιούργησαν εμπιστοσύνη. Έχει έρθει (μαζί με τον Αντώνη Κούρκουλο) στην παρέα και στην ερώτηση αν αισθάνεται σήμερα, έξι ημέρες πριν τα εγκαίνια, ότι το όραμα θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, απάντησε με τη σοφία έμπειρου ανθρώπου. «Ποτέ ένα όραμα δεν υλοποιείται 100%, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ενδιαφέρον όραμα».  

Φέτος 12 ενότητες αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης – της παρουσίασης δηλαδή έργων από 56 γκαλερί από Ελλάδα και εξωτερικό. Έμφαση δίνεται στο βίντεο, την περφόρμανς, την ανεξάρτητη εναλλακτική σκηνή και την ιστορία της διοργάνωσης. Η εξωστρέφεια δουλεύτηκε προσκαλώντας συλλέκτες και δημοσιογράφους από μεγάλα περιοδικά τέχνης του εξωτερικού, ενώ η εικόνα που θα δούμε στο TaeKwonDo δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων διοργανώσεων. Κερκίδες έφυγαν, τα περίπτερα ξανασχεδιάστηκαν, η είσοδος θα είναι κάτω και όχι πάνω, ενώ η VIP αίθουσα θα έχει το ύφος που απαιτεί μια αίθουσα υψηλών προσκαλεσμένων μιας διοργάνωσης τέτοιου βεληνεκούς.

Mr.Savethewall - Mona Lisa 2016

Mr.Savethewall - Mona Lisa 2016

Το καταλαβαίνεις παρατηρώντας τους ότι ήδη οι τρεις τους έχουν αποκτήσει στενό κώδικα επικοινωνίας. Η Γιάννα Γραμματοπούλου επιμένει ν’ αφήνει τα credits στη βασική ομάδα, ενώ δείχνει σίγουρη πως αυτή τη φορά θα γίνει η έκπληξη. Και όχι, δεν θέλει την επιείκειά μας γιατί αυτή η Art Athina μετράει μόνο δυόμισι μήνες προετοιμασίας. Είναι όλοι τους ξενυχτισμένοι, αλλά αν και όλα τα διαδικαστικά δεν έχουν λυθεί –στην Ελλάδα είμαστε–, το άγχος δεν έχει χτυπήσει κόκκινο. Εμπνέουν μια σιγουριά, που ίσως εκπορεύεται από τη γνώση ότι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν.

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη συμμετέχει στην ενότητα Design με μοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη συμμετέχει στην ενότητα Design με μοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα

Η ATHENS VOICE θα παρακολουθήσει από μέσα τις αλλαγές αφού θα είμαστε εκεί, ως χορηγοί επικοινωνίας, με περίπτερο και τα βιβλία μας. Οπότε θα είναι και μια ευκαιρία να μας πείτε τη γνώμη σας. Θα καταφέρει η Art Athina να μπει στο χάρτη των σημαντικών διοργανώσεων τέχνης του κόσμου με το καινούργιο της πρόσωπο; Σε λίγες ημέρες θα το επιβεβαιώσουμε.

a.antonopoulou.art, Christos Athanassiadis - Untitled charcoal and oil on canvas/74x96cm/2017

a.antonopoulou.art, Christos Athanassiadis - Untitled charcoal and oil on canvas/74x96cm/2017

Η νέα δομή της Art Αthina διαμορφώνεται συνολικά στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

MAIN

Γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους στον κεντρικό χώρο του TaeKwonDo.

Art Forum_ Poursanidis Savvas, musician, charcoal -pastel on canvas, 122x78cm, 2017

Art Forum_ Poursanidis Savvas, musician, charcoal -pastel on canvas, 122x78cm, 2017

HIGHLIGHT

Νέες γκαλερί από το εξωτερικό συμμετέχουν στην καινούρια ενότητα της Art Athina. Φέτος δίνουν το «παρών» 13 γκαλερί, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

FEATURE

Ενότητα (μέρος των βασικών συμμετοχών) με θεματική που ορίζεται και οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Η Μyriam Ben Salah, ανεξάρτητη επιμελήτρια και αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης «Kaleidoscope» καλεί τις γκαλερί The third line (Ντουμπάι) και Gregor Staiger (Ζυρίχη), οι οποίες συμμετέχουν στην Αrt Athina με ατομικές παρουσιάσεις των Sophia Al Maria και Shana Moulton αντίστοιχα. Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι «Alternatives» και επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, όπως αυτή παρουσιάζεται με αιχμηρό χιούμορ και σκοτεινή ακρίβεια στη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

ena contemporary_Art Gallery_ Dimitris Anastasiou_ Art Art-Athina_2017

ena contemporary_Art Gallery_ Dimitris Anastasiou_ Art Art-Athina_2017

VIDEO

Διαμορφωμένος ως δωμάτιο ξενοδοχείου, ο χώρος προβολών βίντεο θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη φετινή Art Athina o ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης Alexander Burenkov και στο οποίο περιλαμβάνονται έργα 32 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η φετινή θεματική σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία και την απεικόνιση του «γενναίου νέου κόσμου» (brave new world) που βασίζεται μεταξύ άλλων στην ψευδο-διαφάνεια, την υπερσύνδεση, τη χαμένη σωματικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας.

 

SURVEY

Η ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί μια έκθεση με αρχειακό υλικό και έργα από το παρελθόν της αθηναϊκής φουάρ επιχειρώντας μια αναδρομή, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση του θεσμού της Art Athina.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Survey» εντάσσεται και η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Ρωτώντας», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2014, με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ. Η εγκατάσταση βασίζεται στο υλικό των συνεντεύξεων που έχει πραγματοποιήσει επί δύο δεκαετίες η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, με θεωρητικούς και εκπροσώπους μουσείων και καλλιτεχνικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Gallery Ersi_Constantin Xenakis_Art-Athina_2017

Gallery Ersi_Constantin Xenakis_Art-Athina_2017

 

PERFORMANCE

Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.

TRIBUTE

H Art Athina παρουσιάζει αφιέρωμα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά.

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει το φιλμ του Heinz-Peter Schwerfel «Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο» (Γερμανία 1996, 46΄) καθώς και αρχειακό υλικό από την ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994). Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Μανώλης Μπαμπούσης επιμελείται την παρουσίαση «Το έργο του Γιάννη Κουνέλλη μέσα από το φακό του Μανώλη Μπαμπούση».

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου παρουσιάζει αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά που περιλαμβάνει τρία έργα του σπουδαίου ζωγράφο=υ από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΑlmaContemporaryArtGallery_Theofilos Katsipanos_ArtAthina2017

ΑlmaContemporaryArtGallery_Theofilos Katsipanos_ArtAthina2017

DESIGN

Mοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα παρουσιάζονται στην ενότητα Design από τις γκαλερί Ζουμπουλάκη, Μαρτίνου και Antiqua. Το περίπτερo του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην 22η Art Athina παρουσιάζει την έκδοση 1968, η οποία αποτελεί μια συνεργασία με το περιοδικό «Toilet Paper» των Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari. Οι επισκέπτες, μέσω μιας εγκατάστασης που περιλαμβάνει έπιπλα αυτής της περιόδου, παίρνουν μια ιδέα από τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου ενώ ταυτόχρονα μυούνται στις τρέχουσες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ, Liquid Antiquity και Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015, μέσα από τις σελίδες των αντίστοιχων καταλόγων.

TALKS

Συζητήσεις, πάνελ και συνεντεύξεις. Το πρόγραμμα τροφοδοτείται από όλες τις κατηγορίες της Art Athina και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Papatzikou Gallery_Yorgos Tsakiris_Art-Athina_2017_-1

Papatzikou Gallery_Yorgos Tsakiris_Art-Athina_2017_-1

PUBLICATIONS

Το βιβλιοπωλείο OMMU επιλέγει για την Art Athina 2017 μια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους. Παράλληλα παρουσιάζει για πρώτη φορά μια αρχειακή έκθεση του εκδοτικού έργου του Νίκου Ε. Παπαδάκη, συνιδρυτή του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών - ΚΤΕ, του Athens Design Center - ADC μαζί με την Ελένη Βερναδάκη, καθώς και της γκαλερί και εκδοτικού οίκου «ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ» και περιοδικού «ΣΗΜΑ». Στην έκθεση παρουσιάζονται εκδόσεις, περιοδικά, εφήμερα και αντικείμενα. 

ΟPEN

H υπαίθρια εγκατάσταση της Art Athina έχει τη μορφή ενός billboard και είναι πρότζεκτ της Sonora 128, του billboard project space της γκαλερί Kurimanzutto από το Μέξικο Σίτυ. To πρότζεκτ οργανώνει η Bree Zucker.

INDEPENDENT PROJECTS

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της Art Athina 2017.

Τechnohoros Αrt Gallery,  Γιώργος Κυπρής

Τechnohoros Αrt Gallery,  Γιώργος Κυπρής

Αναλυτικότερα: 

Το Radio Athènes συμμετέχει την Art Athina με ηχητική εγκατάσταση από τη Ραλλού Παναγιώτου και την Ελένη Μπαγάκη. Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ «All: Collected Voices» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα υπό την επιμέλεια των Thomas Boutoux και Έλενας Παπαδοπούλου.

Oι Enterprise Projects –το εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου– συμμετέχουν με ένα fundraising πρότζεκτ: την περιορισμένη έκδοση ενός σταχτοδοχείου (200 αντίτυπα) με το χαρακτηριστικό λογότυπο τους που έγινε σε συνεργασία με το γραφιστικό γραφείο bend.

Οι Νεωτερισμοί Τουμάζου (Νeo Toum) από τη Λευκωσία θα διαμορφώσουν ένα lounge-αναγνωστήριο με την ιδιαίτερη αισθητική τους όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το έργο των εκδόσεων «Neo Toum». 

Οι 3137 παρουσιάζουν το συμμετοχικό εγχείρημα «Leftovers» των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix που συνδυάζει περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική.

Η ΣΕΡΑΠΙΣ είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγουν ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Ειδικά για την Art Athina 2017, η ΣΕΡΑΠΙΣ έχει δημιουργήσει ένα μεταξωτό μαντίλι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που προορίζεται για να φορεθεί από τα μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης.

Η εικαστική ομάδα Arbit City Group παρεμβαίνει στον εξωτερικό χώρο της φουάρ με μία εγκατάσταση που τιτλοφορείται «Trophy Wife» και αποτελείται από δέκα ναυτικές σημαίες που αντιστοιχούν στα γράμματα του τίτλου του έργου. Όπως σχολιάζουν οι Arbit City Group μεταξύ άλλων, «Γυναίκα Τρόπαιο» είναι η Αθήνα, και η Αθήνα είναι η γυναίκα τρόπαιο.

Το ελληνο-γαλλικό brand Pressure με έδρα το Παρίσι συμμετέχει στην Art Athina 2017 με μία ειδική συλλογή για τη φουάρ σε συνεργασία με το φωτογράφο Ilyes Griyeb του οποίου τις φωτογραφίες επίσης παρουσιάζει.

Athens_Art_Gallery-Stamatis_Mitsios-Art-Athina_2017

Athens_Art_Gallery-Stamatis_Mitsios-Art-Athina_2017

EDUCATION

Σκίτσα καλλιτεχνών, ζωγραφικές δραστηριότητες, διαδραστικά γατοεκθέματα και εργαστήρια περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έστησαν οι Very Young Contemporary Art (VYCA) για γατόφιλες οικογένειες. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν ειδικά για τα παιδιά ασπρόμαυρα σκίτσα με γάτες και οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι φιλότεχνοι καλούνται να τις ανακαλύψουν, να τις χρωματίσουν και να σχεδιάσουν το δικό τους γάτο-χαρακτήρα.

Παράλληλα με τη νέα δομή της Art Athina, αυτή τη χρονιά παρουσιάζεται και το νέο VIP πρόγραμμα, εστιασμένο σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο ειδικά σχεδιασμένο VIP Lounge με έπιπλα από τα καταστήματα Δελούδη και την εταιρεία Vitra.

AD Gallery_Mihael Milunovic_Art-Athina_2017

AD Gallery_Mihael Milunovic_Art-Athina_2017

Argo Gallery_Smaragda Papoulia_Art-Athina_2017

Argo Gallery_Smaragda Papoulia_Art-Athina_2017

Info: Εισιτήριο: €8. Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, ΑμεΑ): 5 €. Ομαδικό (15+ άτομα): €5. Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 12 ετών, φοιτητές της ΑΣΚΤ, μέλη της ΑΙCA και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμ. 25/5, 14.00 - 21.00 (μόνο με προσκλήσεις)
Παρ. 26/5, 12.00 - 21.00, Σάβ. 27/5, 12.00 - 21.00, Κυρ. 28/5, 12.00 - 21.00. 26-28/5, Κλειστό γήπεδο του TaeKwonDo, για περισσότερες πληροφορίες www.artathina.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ