- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν ο «μικρόκοσμος» ενός καλλιτέχνη συναντάει το ευρύτερο κοινό του
Ο «Μικρόκοσμός» της Ειρήνης Γεωργοπούλου
Στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus στα πλαίσια της διοργάνωσης των «Rooms2017» που διοργανώνει η Gallery Kappatos, η καλλιτέχνης Ειρήνη Γεωργοπούλου σε επιμέλεια του Πέτρου Κοσμά, παρουσιάζει τον «Μικρόκοσμό» της για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό.
Το δωμάτιο 409 μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μικρόκοσμο καλλιτεχνικής δημιουργίας, στον οποίο παρουσιάζονται συμπλέγματα άμορφων μορφών σε μορφή εγκατάστασης αλλά και χαρακτικής απόδοσης. Η ίδια η καλλιτέχνης με το έργο της προτείνει μια νέα απροσδόκητη ουτοπική κατάσταση τόσο του ίδιου του μυαλού όσο και της ανθρώπινης ύπαρξης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια να προκαλέσει τον θεατή να επικοινωνήσει με ίδιο το έργο, μέσα από την περιπλάνηση του στο χώρο και να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον προσωπικό της «Μικρόκοσμο» και στον καθολικό «μακρόκοσμο» δημιουργώντας έναν διάλογο επικοινωνίας με το ίδιο το έργο.

Η Ειρήνη Γεωργοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα, Το 2007 έγινε κάτοχος πτυχίου BA από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και το 2012 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Καλές Τέχνες στο Camberwell College of Arts του Λονδίνου. Στο έργο της χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές, οι οποίες εξερευνούν μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες, τη σχέση του ανθρώπου με το χωροχρόνο. Ενώ παράλληλα Ισορροπούν κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, την ύπαρξη και την ανυπαρξία, την κίνηση και τη στατικότητα, Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ανάμειξη στο έργο της έννοιας του ίδιου του τόπου, του χώρου και του χρόνου. Οι τεχνικές που ακολουθεί στη δουλεία της ποικίλλουν: χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική, ζωγραφική, ενώ χαρακτηριστικό δείγμα, αποτελούν η μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και με τα υλικά που χρησιμοποιεί: κερί, γύψο, ύφασμα, άμμος, αλάτι, μέταλλο, φως.
Ο Πέτρος Κοσμάς, επιμελητής του δωματίου, ασχολείται με το πολιτιστικό μάνατζμεντ και την επιμέλεια. Από το 2009 έως και το 2014 υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ενώ έχει επιμεληθεί παράλληλα και ανεξάρτητες επιμέλειες σε πλατφόρμες σύγχρονης τέχνης όπως στο Remap3. Παράλληλα εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι η δεύτερη επιμελητική πρόταση στη διοργάνωση μετά το Rooms2017.



Website: www.eirinigeorgopoulou.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.