Εικαστικα

Ο Στέλιος Παρλιάρος στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Οι «Μικρές ζωγραφιές 2016» βάζουν σε διάλογο έργα ελλήνων εικαστικών με τα ολόγλυκα έργα τέχνης του.

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 594
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332813-689857.jpg

Αυτές τις μέρες, δύο μικρά σπουργίτια τσιμπολογάνε τα βατόμουρα από την επικάλυψη του cheesecake, μια «τούρτα ριγέ πορτοκάλι-σοκολάτα» κάνει παρέα στα πλοία που φεύγουν για τη Βενετία, ενώ τα Χριστούγεννα έχουν ήδη φτάσει στο «γλυκό ορεινό χωριό» και εκείνο τα γιορτάζει ζωγραφίζοντας μία σοκολατένια πάστα με κόκκινο κερασάκι. Έτσι έχουν τα πράγματα όταν η εικαστική τέχνη συναντά εκείνη της ζαχαροπλαστικής. Ένας ζαχαρένιος σουρεάλ ονειρόκοσμος γεννιέται.

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εμπνέεται από τη γλύκα των γιορτών και πασπαλίζει με άχνη ζάχαρη τους πίνακες. «Μικρές Ζωγραφιές 2016» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής ομαδικής έκθεσης, σπέσιαλ αφιερωμένης στα γλυκά. Γνωστοί καλλιτέχνες συνεργάζονται με τον καλλιτέχνη της ζαχαροπλαστικής, Στέλιο Παρλιάρο, τον χαζεύουν να δημιουργεί, εμπνέονται και πιάνουν τα πινέλα τους για να ζωγραφίσουν ζαχαρένιους πίνακες. Αλλά και εκείνος με τη σειρά του αλληλεπιδρά με τα έργα τους και φτιάχνει τα δικά του αριστουργηματικά γλυκά, μπροστά στα μάτια σου! Το αποτέλεσμα στολίζει τους τοίχους της Γκαλερί και ανοίγει την όρεξη. Μια από τις πιο γλυκές προτάσεις των γιορτών που θα βρεις σε αυτή την πόλη. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση είναι: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Διαμαντής Αϊδίνης, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Γιώργος Αυγέρος, Γιώργος Γυπαράκης, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Τζένη Κωδωνίδου, Σοφία Παπακώστα, Στέλιος Παρλιάρος, Νατάσσα Πουλαντζά, Ιωάννα Ράλλη, Φίλιππος Φωτιάδης, Μανώλης Χάρος.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Η A.V. μπήκε στο εργαστήρι του ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου και έκλεψε τη συνταγή ενός… πίνακα

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Μανώλης Χάρος

Η συνταγή στηρίχτηκε σε αυτόν τον πίνακα του Μανώλη Χάρου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

125 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη καβουρδισμένο

100 γρ. ζάχαρη άχνη

60 γρ. ασπράδια αυγών

50 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά

10 γρ. κορν φλάουρ

50 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

375 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

375 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά

225 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

500 γρ. φρέσκος χυμός από πορτοκάλι

50 γρ. ζάχαρη

3 φύλλα ζελατίνας (15 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

Λιώνουμε την κουβερτούρα στους 50-55°C. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Αδειάζουμε το μείγμα σε χαμηλό τσέρκι διαμέτρου 22 εκ., ή σε μία λαδόκολλα, σε πολύ λεπτό πάχος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου. Προσοχή, το μπισκότο πρέπει να βγει μαλακό και όχι ξεροψημένο. Αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35-40°C, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Βράζουμε το 1/3 από το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και αποσύρουμε. Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας αφού τα έχουμε στραγγίξει, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού. Αδειάζουμε σε ένα χαμηλό ταψάκι (ακόμα και μιας χρήσεως) διαμέτρου 20 εκ. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 βράδυ. Μπορούμε να το φτιάξουμε ακόμα και 1-2 ημέρες νωρίτερα.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. βάζουμε το μπισκότο και καλύπτουμε με τη μισή από την κρέμα. Ξεφορμάρουμε το παγωμένο ζελέ, το βάζουμε πάνω από την κρέμα και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

200 γρ. κρέμα γάλακτος

200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο τεμαχισμένη

50 γρ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος, αδειάζουμε στην τεμαχισμένη κουβερτούρα μαζί με το μέλι, ομογενοποιούμε πολύ καλά. Ξεφορμάρουμε την παγωμένη τούρτα και τη γλασάρουμε άμεσα. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεπαγώσει αρκετές ώρες, γαρνίρουμε με ζαχαρωμένα φύλλα λουίζας ή μέντας.

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Γιώργος Αυγέρος

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Γιώργος Αυγέρος

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Χρήστος Κεχαγιόγλου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Χρήστος Κεχαγιόγλου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Γιώργος Αυγέρος

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Γιώργος Αυγέρος

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Φίλιππος Φωτιάδης

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Φίλιππος Φωτιάδης

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Φίλιππος Φωτιάδης

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Φίλιππος Φωτιάδης​

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Ηώ Αγγελή

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Ηώ Αγγελή

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Ηώ Αγγελή

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Ηώ Αγγελή

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Χρήστος Κεχαγιόγλου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Χρήστος Κεχαγιόγλου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Τζένη Κωδωνίδου

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Νατάσσα Πουλαντζά

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Νατάσσα Πουλαντζά

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Νατάσσα Πουλαντζά

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Νατάσσα Πουλαντζά

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Ιωάννα Ράλλη

Μικρές Ζωγραφιές 2016, Ιωάννα Ράλλη


Info: 10 Δεκεμβρίου 2016 - 7 Ιανουαρίου 2017, Γκαλερί Ζουμπουλάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ