Εικαστικα

Μια κιβωτός από ιστορίες στήνει σκηνή στο Μεταξουργείο

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327380-676557.jpg

Δύο στρόγγυλες σκηνές yurt από την μογγολική παράδοση γίνονται η στέγη του Caravan Project στο Μεταξουργείο, πλατεία Αυδή. Με τις πόρτες τους ανοιχτές για όλους, μέσα τους μπορείς να γνωρίσεις έναν κόσμο που συχνά παραμένει αθέατος.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Η ομάδα του Caravan Project

Έχοντας όχημα ντοκιμαντέρ, φωτογραφία και αφήγηση, φωνές ανθρώπων από όλη την χώρα διηγούνται ιστορίες από μια «διπλανή πόρτα» που δεν αφουγκραζόμαστε συχνά. Η θέληση για ζωή του κ. Γιάννη, τυφλού ψαρά από τη Χίο, η δύναμη της συνείδησης του Μασσίμο, Αιθίοπα άστεγου στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και τα βιώματα και οι δράσεις τόσων άλλων έρχονται στο φως σαν καλειδοσκόπιο, εμπνέουν και γεμίζουν συγκίνηση. Γιατί, τελικά, το Caravan Project είναι μια μικρή κιβωτός από ιστορίες που σου θυμίζουν ότι η χώρα έχει μια πλευρά που μπορεί να σε εμψυχώσει.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Ο κύριος Γιάννης από την Χίο δεν άφησε ποτέ το ψάρεμα

Το Caravan Project ξεκίνησε το οδοιπορικό του το 2011. Σκοπός του να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να γίνουν τροφή για σκέψη αλλά και να δώσουν έναυσμα για πράξεις. Ταξιδεύοντας από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελλόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, το Caravan Project δημιουργεί ένα μικρό κουτί θησαυρών: αφηγήσεις και βιώματα γίνονται η φωνή της διαφορετικότητας σε μήκη και πλάτη της χώρας.

Επιθυμία της ομάδας του ήταν να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης, καλώντας ανοιχτά την κοινωνία κάθε τόπου να γκρεμίσει τα τείχη της απομόνωσης και να ιχνηλατήσει από κοινού περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Με τις δύο κυκλικές σκηνές του (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, το Caravan Project στάθμευσε σε 6 ελληνικές πόλεις: Μυτιλήνη, Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Νίδα, Θεσσαλονίκη και, τώρα κάνει σταθμό στην Αθήνα και το Μεταξουργείο της.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Ετοιμάζοντας τις σκηνές στο Μεταξουργείο

Στο μεγάλο yurt, φωτογραφίες, αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μελών της ομάδας, κείμενα, αρχειακό υλικό, εικαστικές αναπαραστάσεις και διαδραστικά εκθέματα συνθέτουν μια έκθεση με άξονα τις ιστορίες και την διαδρομή του Caravan Project στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, ανοιχτής στο κοινό  πραγματοποιούνται  εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων. Στο μικρό yurt οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ των δημιουργών της ομάδας και μικρές αυτοτελείς ιστορίες.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Ταυτόχρονα, προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις και κοινοτικές δράσεις γίνονται πλαίσιο του δημιουργικού σταθμού του Caravan Project. Κάτοικοι και φίλοι της γειτονιάς του Μεταξουργείου, αλλά και δημιουργοί από τον τομέα των οπτικακουστικών τεχνών παρουσιάζουν μια σειρά από εργαστήρια (ντοκιμαντέρ, ήχος, φωτογραφία). Σκοπός τους, η δημιουργία μιας ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας, όπου θα εξερευνούνται πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινοι χαρακτήρες και αφηγήσεις που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Μπορείς να επισκεφθείς το Caravan Project στα εγκαίνιά του, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, όπου θα ανακοινωθεί επίσημα το πρόγραμμα του, να συμμετέχεις σε συζήτηση για αυτό τις δράσεις του, αλλά και να ξεναγηθείς στα δρώμενα που φιλοξενούν οι σκηνές του.

Το Project θα παραμείνει στην Πλατεία Αυδή έως και τις 5 Νοεμβρίου. Όλες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις  του είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή και υλοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο Caravan Project γνωρίζεις ένα κόσμο διαφορετικό

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

*Τρίτη –Παρασκευή   17.30 – 21.00 | Σάββατο –Κυριακή  10.30–14.30 /  17:30–21.00

Προβολές ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και ημερολόγια, φωτογραφίες, καταθέσεις και βιώματα ανθρώπων που βρέθηκαν στο ταξίδι του Caravan Project θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην έκθεση.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ντοκιμαντέρ και Αφήγησης

Μια κινηματογραφική  περιπέτεια  ενδοσκόπησης,  μέσα από την ανάγκη συνάντησης με τον  άλλον. Με εισηγητές τον Χρήστο Καρακέπελη και τον Στρατή Βογιατζή.

Τοπογραφίες

Αφήγηση-Φωτογραφία-Αρχείο: οι μνήμες ξετυλίγονται και μέσα από τα θραύσματα των αφηγήσεων, τις αναμνηστικές φωτογραφίες, τις σιωπές και τα βλέμματα, συλλέγονται προσωπικές ‘τοπογραφίες’ για την περιοχή του Μεταξουργείου. Με εισηγητές την Αλεξάνδρα Σαλίμπα και τον Γιάννη Κωσταρή

Ηχοϊστορίες από το Μεταξουργείο

Με εισηγητές τον Γιώργο Σαμαντά και την Ντάνα Παπαχρήστου / Akoo-0.

Μοντάζ

Με εισηγήτρια την Ιωάννα Πογιατζή

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Καμηλοπάρδαλη

από τους κουκλοπαίχτες "Hop Signor Puppet Theater"

Πέμπτη 27/10 στις 21:00

ΛΕΠΙΣΕΛΠΙΣ

από την ομάδα όχι παίζουμε / UrbanDig Project

Παρασκευή και Σάββατο 28- 29/10  17:30-22:30 (κάθε 30 λεπτά με ραντεβού)

Αυτοτελής συνέχεια της παράστασης ΛΕΠΙΣ (Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας). Πρόκειται για μία συνάντηση μεταξύ ενός θεατή και ενός θεατρικού χαρακτήρα, ορφανού, που ψάχνει ιστορίες για να συνθέσει τη μορφή της μητέρας του.               

Στο πρόγραμμα θα προστεθούν και άλλες παραστάσεις

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 16/10 έως 2/11 στις 20:30

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

από τις 17/10 έως 21/10 και από 1/11 έως 4/11

Εκπαιδευτικές δράσεις και τριήμερο σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή μαθητών από επιλεγμένα σχολεία της περιοχής

ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με αφορμής τις διαφορετικές εθνότητες της πόλης και με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας, η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων.


Info: Caravan Project, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο | Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου | έως 5 Νοεμβρίου | Είσοδος-συμμετοχή ελεύθερη | www.caravanproject.org - facebook

Με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, του Συν Αθηνά του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, και την πολύτιμη συμμετοχή κατοίκων, φίλων και εθελοντών από την περιοχή του Μεταξουργείου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ