- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
IdeasCity Αθήνα: η πόλη συγκατοικεί με την τέχνη
40 δημιουργοί στον νέο χώρο του Ωδείου Αθηνών, από το ΝΕΟΝ
Σχεδιαστές, καλλιτέχνες και άνθρωποι της τεχνολογίας θα συγκατοικήσουν για 5 μέρες στο νέο χώρο του Ωδείου Αθηνών. Αυτή η συγκατοίκηση αφορά 40 δημιουργούς και τις 11 χώρες που αντιπροσωπεύουν σε μια προσπάθεια κατανόησης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το New Museum Νέας Υόρκης, παρουσιάζει το IdeasCity Αθήνα. Μια διοργάνωση που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό.
Με επικεφαλή τον Joseph Grima, το IdeasCity θα εστιάσει στην Αθήνα μέσα από δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις, τη ροή ανθρώπων και τη ροή κεφαλαίων. Η Αθήνα, ως βασικός γεωγραφικός κρίκος στην αλυσίδα της προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή προορισμό. Είναι μια πόλη που ενσωματώνει την ελπίδα και την επιβίωση, έναν τόπο όπου δημιουργούνται νέες πραγματικότητες.
Το IdeasCity είναι μια συμμετοχική, αστική και δημιουργική πλατφόρμα που βασίζεται στην αρχή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ουσιαστικές για την μελλοντική βιωσιμότητα των πόλεων. Αυτή η διεθνής πρωτοβουλία προσφέρει ένα forum για σχεδιαστές, καλλιτέχνες, ανθρώπους της τεχνολογίας και φορείς χάραξης πολιτικής για να ανταλλάξουν ιδέες, να καθορίσουν προκλήσεις και να προσελκύσουν την ενασχόληση του κοινού.

Σαράντα συμμετέχοντες από 11 χώρες, επιλεγμένοι μεταξύ 1400 αιτήσεων, θα συνυπάρξουν για 5 μέρες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την Αθήνα και ανταλλαγής απόψεων. Στη διάρκεια του πενθήμερου προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εργάζονται συλλογικά πάνω σε διασταυρούμενους τομείς όπως κοινοτική δραστηριοποίηση, τέχνη, design, τεχνολογία, και την πρακτική εφαρμογή τους στην πόλη. Θα ζουν και θα εργάζονται στον νέο, αναμορφωμένο χώρο του Ωδείου Αθηνών, μετατρέποντάς τον σε ένα πολυλειτουργικό εργαστήριο πολιτιστικής δραστηριότητας.
Οι ειδικοί χώροι ύπνου έχουν σχεδιαστεί από τον Thomas Lommee και η διαμόρφωσή τους για το IdeasCity Αθήνα έγινε υπό την καθοδήγηση του ίδιου και της σχεδιάστριας Αντιγόνης Λέντζος, μέσω workshop. Το πενθήμερο εργασιών θα ολοκληρωθεί με ένα ολοήμερο συνέδριο ανοιχτό στο κοινό.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές που έχουν σχέση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη χάραξη πολιτικής, τον αστικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι YašarAdanalí, JohnAkomfrah, SophiaAl Maria, TaniaBruguera, Ναντίνα Χριστοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης, RosanneHaggerty, dreamhampton, Γιώργος Πρεβελάκης, NickSrnicek, HitoSteyerl και PelinTan.
Η πρωτοβουλία για το IdeasCity δημιουργήθηκε από τη Lisa Phillips, τη διευθύντρια του New Museum Toby Devan Lewis και την KarenWong, υποδιευθύντρια του New Museum. Το Ideas City έχει πραγματοποιήσει διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Σάο Πάολο, Κωνσταντινούπολη, Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη.
Περισσότερες πληροφορίες για την ανακαίνιση του Ωδείου Αθηνών δείτε ΕΔΩ
Info: Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 19-24 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-19.00, 2107240673
Ανοιχτό Συνέδριο στις 24 Σεπτεμβρίου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Είδαμε την έκθεση για τη «Germaine Richier- Συνομιλίες» αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έφυγε πρώιμα από τη ζωή το 1959
Δύο εκθέσεις και δύο πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς το MOMUS-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.