Εικαστικα

Θέλεις να νιώσεις Marina Abramović;

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 559
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321047-630456.jpg

Κάθε performance της ξεφεύγει από τα όρια της τέχνης (και των φιλότεχνων) και γίνεται κοινωνικό γεγονός (π.χ. στην Mπιενάλε της Βενετίας η performance «Balkan Baroque» είχε απίστευτα σφοδρή επίδραση στους θαμώνες, καθώς η Marina Abramović καθισμένη σ’ ένα λόφο οστών καθάριζε μανιωδώς τα κόκαλα από το αίμα και τη σάρκα τους – μια συμβολική πράξη - υπενθύμιση των αιματηρών συγκρούσεων στα Βαλκάνια).

Γι’ αυτό και η απόφαση του ΝΕΟΝ να συνεργαστεί με το Marina Abramović Institute δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Στόχος του από κοινού προγράμματος «As One» είναι η εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τη μορφή σύγχρονης τέχνης, την performance, αλλά αποσκοπεί και στο να αναδείξει μια νέα γενιά καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα.

Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović –αντλεί υλικό από τη δουλειά της τα τελευταία 40 χρόνια– που σκοπό έχουν την επαφή́ με τον εαυτό́ μας και τη σύνδεση με τους άλλους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 24 Έλληνες καλλιτέχνες σε νέες αναθέσεις έργων και 5 ξένοι. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν μακράς και μικρότερης διάρκειας performances, καθώς και 2 re-performances έργων της Marina Abramović. Επίσης, μια σειρά ομιλιών, εργαστηρίων και φιλμ πλαισιώνουν το πρόγραμμα, με σκοπό το κοινό να εκπαιδευτεί στην ιστορία και την εξέλιξη της τέχνης της performance, αναδεικνύοντας πρακτικές που συνδέονται με το χώρο, όπως το θέατρο και ο χορός. Η ίδια η Marina Abramović θα δώσει δύο διαλέξεις, για την τέχνη της performance και το ρόλο της συμμετοχής του κοινού (Σάββατο 19/3 και Τετάρτη 23/3). Επίσης θα συνομιλήσει, σε δύο εργαστήρια, με επιλεγμένους καλλιτέχνες για την πρακτική τους (Παρασκευή 11/3 & Τρίτη 22/3).

INFO: 10/3 - 24/4, Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς, Είσοδος δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr


Κεντρική φωτό: Portrait of Marina Abramović. Photograph by Paola + Murray © New York, 2015

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ