Εικαστικα

Το άγαλμα χωρίς πρόσωπο

Ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί για την A.V. ένα κύκλο από ιστορίες της Αθήνας των αρχών του 19ου αι.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 553
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317713-625985.jpg

Με αφορμή την ιστορία για τον «Βρικόλακα» του Πολιντόρι και τη σχέση του με την Αθήνα των αρχών του 19ου αι., ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί για την A.V. έναν κύκλο από ιστορίες που αφορούν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην οποία η Αθήνα ήταν μία μικρή κωμόπολη, πολύ διαφορετική από τη μητρόπολη που είναι σήμερα. Οι ιστορίες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια είναι: Ο Τρελός της Αθήνας.


Το άγαλμα χωρίς πρόσωπο

Η ιστορία αυτή είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο οι ξένοι περιηγητές αρχαιολογούσαν στην Ελλάδα. Ο Άγγλος Edward Clarke, καθηγητής του Κέμπριτζ, έρχεται στην Ελλάδα το 1803. Στην Ελευσίνα ανακαλύπτει ένα άγαλμα της Δήμητρας, θαμμένο στο έδαφος που για τους ντόπιους έχει μαγικές ιδιότητες. Παρακολουθούμε τις μηχανορραφίες του Clarke για να ανασκάψει και να μεταφέρει το άγαλμα στην Αγγλία την ίδια εποχή που ο Έλγιν αποκολλούσε τα γλυπτά του Παρθενώνα. 

 

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ