Εικαστικα

Η Μόνα Λίζα δεν είναι μόνη της (εικόνες, video)

Τι κρύβεται πίσω από το πιο αινιγματικό γυναικείο πορτρέτο στην ιστορία της Τέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
314844-232675.jpg
EPA/DANIEL KARMANN

Το πορτρέτο μιας άλλης γυναίκας κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως διατείνεται ο Γάλλος επιστήμονας Πασκάλ Κοτ, ο οποίος έχει αφιερώσει μια δεκαετία στην αποκρυπτογράφηση του αριστουργήματος του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης. Το Μουσείο του Λούβρου αρνείται να σχολιάσει την είδηση, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κοτ δεν ανήκει στην «επιστημονική ομάδα» του μουσείου. Ο Πασκάλ Κοτ ανέλυσε το πορτρέτο της Μόνα Λίζα με μέθοδο ανακλαστικής τεχνολογίας φωτισμού.

Πασκάλ Κοτ

Το πορτρέτο της δεύτερης γυναίκας δεν έχει ούτε το βλέμμα, ούτε το αινιγματικό μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα, το οποίο προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι άνθρωποι των Τεχνών για περισσότερα από 500 χρόνια.

Ο Πασκάλ Κοτ ανέλυσε το πορτρέτο της Μόνα Λίζα με μέθοδο ανακλαστικής τεχνολογίας φωτισμού

Η «ανακάλυψη» του Πασκάλ Κοτ έχει διχάσει την επιστημονική και καλλιτεχνική κοινότητα. Αρκετοί αμφισβητούν την ορθότητα της μεθόδου του. Ο ίδιος επιμένει:  «Μπορούμε να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των στρωμάτων του χρώματος και να ξεφλουδίσουμε σαν κρεμμύδι κάθε στρώμα του έργου». Το Μουσείο του Λούβρου έδωσε στον Γάλλο επιστήμονα τη δυνατότητα να μελετήσει τον πίνακα το 2004. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ