Εικαστικα

Ο Πάνος Κουτρουμπούσης μας μιλάει για το Αθηναϊκό Underground

Δείτε τα βίντεο. Αφορμή η έκδοση του βιβλίου «Το Αθηναϊκό Underground» που κυκλοφορεί από την ATHENS VOICE Books

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23704-709152.jpg

Ο Πάνος Κουτρουμπούσης ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης και μας είπε δυο λόγια...

Πάνος Κουτρουμπούσης - A.V.

Πάνος Κουτρουμπούσης - A.V. (part 2)

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος, επιμελητής της έκθεσης «Το Αθηναϊκό Underground» και του ομότιτλου βιβλίου, που κυκλοφορεί από την ATHENS VOICE Books, για τον Πάνο Κουτρουμπούση:

«Φυσικά η σχέση μου με το underground δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη, αν δεν συνεργαζόμουν με τον Πάνο Κουτρουμπούση για το βιβλίο «Τι Τρέχει;: οι εικόνες του Πάνου Κουτρουμπούση» (εκδόσεις Futura, 2000). Όπως και να το κάνουμε, ο Κουτρουμπούσης παραμένει η πιο αρχετυπική από τις φιγούρες της σκηνής, συγκρίσιμη ίσως μόνο με την περίπτωση του Δημήτρη Πουλικάκου (πιο γνωστού ως μουσικού). Τότε, εκείνη η έκδοση δεν έτυχε της πρέπουσας προσοχής. Ίσως το κοινό δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Λίγο αργότερα, έντυπα όπως η ATHENS VOICE παρουσίασαν τα εικαστικά έργα του Πάνου σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Σήμερα είναι, με διαφορά, ο γνωστότερος εκπρόσωπος αυτής της παρέας, ενώ τα έργα του αρχίζουν να αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο. Είχα, ίσως, έντεκα χρόνια να δω τον Πάνο και τη γυναίκα του την Kate. Νομίζω ότι έκλεψε την παράσταση στα εγκαίνια της έκθεσης και το τραπέζι που μοιράστηκε με τον Αλέξη Ταμπουρά, τον Δημήτρη Πουλικάκο, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Γιάννη Αρκούδη και τον Νεκτάριο Παπαδημητρίου στο Higgs, το μπαρ του CAMP!, πρέπει να ήταν ένα από τα πιο hot καλλιτεχνικά τραπέζια των τελευταίων πενήντα χρόνων.»

Πάνος Κουτρουμπούσης, Τεύχος 399 της Athens Voice (5 Ιουλίου 2012)
Έργο του Πάνου Κουτρουμπούση για το Τεύχος 399 της Athens Voice (5 Ιουλίου 2012)

Πάνος Κουτρουμπούσης, «No! Not Magdallo!!», 1966
Πάνος Κουτρουμπούσης, «No! Not Magdallo!!», 1966

Πέμπτη 5 Ιουλίου, στις 20.00, στο CAMP!

Το πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο "Το Aθηναϊκό Underground (1964-1983)" των εκδόσεων ATHENS VOICE Books, με τις αναλυτικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο του αθηναϊκού Underground από ερευνητές και μελετητές, με το συντονισμό και την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Θανάση Μουτσόπουλου θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 5/7, στις 20.00.

Θα μιλήσουν οι Νάνος Βαλαωρίτης (ποιητής), Γιώργος Χαρβαλιάς (πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ.), Γιώργος Σωτηρέλλος (συγγραφέας), Θανάσης Μουτσόπουλος (επιμελητής) και Γιώργος Γεωργακόπουλος (CAMP!).

Αθηναικό Underground - A.V. Books στο CAMP!

Στη συνέχεια θα εορταστούν τα 91α γενέθλια του Νάνου Βαλαωρίτη.

"Το Aθηναϊκό Underground (1964-1983)" των εκδόσεων ATHENS VOICE Books
Η κυκλοφορία του συνοδεύεται με μια εξαιρετική έκθεση με έργα των Πουλικάκου, Ακριθάκη, Βαλαωρίτη, Ζερβού, Κουτρουμπούση, Γιαννάκου, Δελιαλή κ.ά. και με προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής να καταθέτουν την εμπειρία τους. Ετοιμαστείτε για ένα ψυχεδελικό ταξίδι με στάσεις στο μηδενισμό του punk, τα δεκάδες έντυπα των 70s και 80s που διανέμονταν στην πλατεία Εξαρχείων, τις underground τάσεις από τις γκαλερί της εποχής και το παραισθητικό-παραβατικό σινεμά.

H έκθεση θα διαρκέσει ως 30/8.

CAMP! Απελλού 2, πλ. Κοτζιά, 2103247.679.


Δείτε τα εξώφυλλα που έχει σχεδιάσει ο Πάνος Κουτρουμπούσης για την Athens Voice

Τεύχος 26
Τεύχος 399
Τεύχος 544
Τεύχος 631

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ