Εικαστικα

Θα πεθάνουμε στο χορό

Στις μεγάλες κρίσεις, έρχεται επιδημία χορού. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22031-53392.jpg

H βραζιλιάνα designer Niege Borges είχε μια τέλεια ιδέα: έφτιαξε πόστερς που απεικονίζουν step by step, τα βήματα από διάσημες σκηνές χορού του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Σκηνές από τα Pulp Fiction, Friends, Six Feet Under, ακόμη και την κλασσική από το Singing in the rain, η Borges τις πήρε και τις μετέτρεψε σε

σούπερ-ποπ διακόσμηση για το σαλόνι μας.

Εμένα πάντως η αγαπημένη μου είναι αυτή τη σκηνή από το Friends όπου η Μόνικα και ο Ρος ανασύρουν ένα χορό από το λύκειο(πιο γελοίος πεθαίνεις), για να εντυπωσιάσουν έναν τηλεοπτικό παραγωγό και πάντα προσπαθούσα να την αντιγράψω με ένα φίλο μου και τρώγαμε τα μούτρα μας. Τώρα με τις κινήσεις ζωγραφισμένες ίσως έχουμε μια ελπίδα (αν θα βρούμε το ρυθμό είναι άλλο θέμα):

image

FRIENDS


Ενδιαφέρον όμως έχει και το τι της προκάλεσε την έμπνευση αυτή: τον Ιούλιο του 1518, συνέβη στο Στρασβούργο της Γαλλίας κάτι πολύ περίεργο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης μέχρι σήμερα. Μια γυναίκα, η Frau Troffea, παρέσυρε τους κατοίκους σε έναν ατελείωτο χορό στους δρόμους της πόλης. Χωρίς προφανή λόγο, ομάδες τρελαμένων Γάλλων έβγαιναν έξω και χόρευαν μέρες και νύχτες χωρίς σταματημό, μέχρι να πεθάνουν από εξάντληση. Η ίδια η Troffea, πέθανε μετά από 6 μέρες συνεχούς χορού, και σε διάστημα ενός μήνα, είχαν πεθάνει άλλοι 400(!). Οι αρχές της πόλης, αφού είδαν και απο-είδαν, βοήθησαν αυτούς που είχαν χτυπηθεί από την επιδημία χορού, κατασκευάζοντας πρόχειρα ξύλινες πλατφόρμες, αφού απεφάνθησαν ότι ο μόνος τρόπος να τους περάσει αυτή η μανία είναι να χορέψουν μέχρι να γίνουν καλά.

Και αν σου φαίνεται αδιανόητο, το “Dancing plague of 1518” όπως ονομάζεται, όχι μόνο χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητα πραγματικό γεγονός απο τον ιστορικό του Πανεπιστημίου του Michigan, John Waller, αλλά δεν είναι και η μόνη καταγραφή επιδημίας χορού στην ιστορία. Για την ακρίβεια, ο Waller υποστηρίζει ότι αυτή η λύσσα για χορό μέχρι...τελικής πτώσεως, ήταν αποτέλεσμα της εξάντλησης και της φτώχιας που είχε θερίσει τους κατοίκους του Στρασβούργου και τους οδήγησε στην ανάγκη για ψυχολογική εκτόνωση (όποιος μετά από αυτό δεν φαντάζεται εξαθλιωμένους Έλληνες του Μνημονίου να χορεύουν εν εξάλλω συρτάκι στους δρόμους του Συντάγματος μέχρι να πέσουν ξεροί να σηκώσει το χέρι).

Η σειρά με τις αφίσες ονομάζεται Dancing Plague of 1518 και είναι γενικώς τέλεια. Ας δούμε αν είναι και μεταδοτική λοιπόν.

Ακολουθούν μερικά από τα πόστερς της Niege Borges και μαζί οι αντίστοιχες, «αδύνατο-να-τους-αντισταθείς» χορευτικές σκηνές, κλασικές της pop κουλτούρας:

image

PULP FICTION (H κίνηση με τα χέρια μπροστά στα μάτια, τα μαλλιά της Ούμα και του Τζον…)


n

CHICAGO (Παγωμένο τζιν και κορίτσια με όπλα. Τι άλλο θέλεις;)


n

FAMILY GUY (Πόσο, ΠΟΣΟ αστείο;)


image

SINGING IN THE RAIN (Βρέξε όσο θες, εγώ θα χορεύω….)


Δείτε όλα τα πόστερς στο http://society6.com/NiegeBorges.

Και διαβάστε για το Dancing Plague στο http://digitaljournal.com/article/258521.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ