Εικαστικα

Make SOUL, not art!

Νέοι καλλιτέχνες εμπνέονται από εξώφυλλα του περιοδικού SOUL

59266-137646.jpg
Soul Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21246-51896.gif

Νέοι καλλιτέχνες εμπνέονται από παλαιότερα εξώφυλλα του περιοδικού SOUL και φτιάχνουν έργα με ψυχή. Στείλε και εσύ το δικό σου στο email info@soulmag.gr κι ετοιμάσου για μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη SOULart.

Ralph Samuel Grossmann (κεντρική φωτο) «Το έργο μου εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τη φύση. Κοιτώντας όλα τα εξώφυλλα του SOUL, το τεύχος 31 αμέσως κέντρισε την προσοχή μου. Με πρωταγωνίστρια την Kate Moss, καθισμένη με την πόζα μιας Γοργόνας, η εικόνα μας αποκαλύπτει συνεσταλμένα το όμορφο δέρμα και το σώμα της. Συσχέτισα την επιδερμίδα με τα φύλλα ενός δέντρου και ξεκίνησα να ερευνώ την ιδέα της υπέρθεσης ενός δέντρου πάνω στο σώμα. Το δέντρο προσφέρει ένα κάλυμμα στη γυμνή κοπέλα, που ταυτόχρονα όμως γίνεται ακόμη πιο ποθητή πίσω από αυτή την κρυψώνα. Για αυτό τον λόγο δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ μια πυρκαγιά. Το μεταλλαγμένο εξώφυλλο, επομένως, παραπέμπει στην ισορροπία αγνότητας και πόθου, και προσεγγίζει την έννοια της λέξης SOUL με έναν βαθύτερο τρόπο».

Ο Ralph Samuel Grossmann γεννήθηκε το 1968 στη Γαλλία. Έχει Μάστερ Καλών Τεχνών στη φωτογραφία από το Tyler School of Art of Temple University της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Εργάστηκε ως επιμελητής εκθέσεων και ως βοηθός καθηγητή για τη φωτογραφία και το βίντεο. Έργα του ανήκουν σε συλλογές μουσείων, όπως αυτή του Rouen Museum of Fine Arts στη Γαλλία.


          n

Tanja Hudson «Καθώς ένα έργο μου είχε περιληφθεί σε προηγούμενο τεύχος του SOUL, σκέφτηκα πως θα ήταν ευφυές να επεξεργαστώ την ιδέα της σύνδεσης του έργου με το περιοδικό: η αυθεντική σκηνή στο μπάνιο του σπιτιού μαζί με την γάτα μου, και η ιδέα των περιοδικών τυπικά στοιβαγμένων σε ένα μπάνιο σαν υλικό που διαβάζεται για να περνάει η ώρα. Έστρωσα τα εξώφυλλα πάνω στον τοίχο, τοποθέτησα τα τεύχη στα έπιπλα, στο δάπεδο, σαν να διακοσμώ ένα ναό αφιερωμένο στο SOUL».

Η Tanja Hudson διαμένει στη φωλιά της μέσα σε κάποιο δάσος του New Jersey με διάφορα ζώα, τα περισσότερα από τα οποία έχει διασώσει. Το σπίτι και η φύση είναι το εργαστήριό της, η ζωή με τα ζώα της το κύριο θέμα στα έργα της, εικαστικές ιστορίες που προκαλούν τον θεατή. Ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής που θυμίζει παραμύθι: οι δυο λύκοι της φυλάσσουν το κτήμα, όπου περιπλανώνται στρουμπουλά γουρούνια και μικροσκοπικοί γάιδαροι, παπαγάλοι πετούν μέσα στο οίκημα, σκύλοι παίζουν στην αυλή και μερικές γάτες περπατούν πάντα στο πλευρό της. Περιστασιακά χάνεται και κάποιο πινέλο για να γίνει παιχνίδι μασήματος. Η Tanja γεννήθηκε στο Μαϊάμι το 1969, σπούδασε φωτογραφία και ζωγραφική στο πανεπιστήμιο του Michigan. Μπήκε στον χώρο της μόδας ως μοντέλο και φωτογράφος, έχοντας όμως την ανάγκη να δραπετεύσει από έναν επιπόλαιο κόσμο, η φύση έγινε η αλήθεια της και η τέχνη της την εξιστορεί.


     n

Alessandra Dimitra. Τίτλος: «Mystic black night’s soul», Μια παρέμβαση στο τεύχος 40

«Το έργο μεταφέρει σε ένα σκηνικό ανυποψίαστο, έξω από το αναμενόμενο. Ο εκκεντρικός και σαγηνευτικός ήρωας δελεάζει τα γύναια της πομπής της όποιας υφίσταται. Εκείνες, μαγεμένες από τον ψυχικό δυναμισμό του, τον ακολουθούν σε αρχέγονη πορεία προς τη μυστήρια και σκοτεινή πλευρά της ύπαρξης. Από το αρχαίο μαντείο, τα μυστήρια και το θέατρο στον λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου και της εφήμερης μόδας».

Η Alessandra Dimitra γεννήθηκε το 1966 στην Κόρινθο και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Gutenberg στο Mainz. Ζει και εργάζεται ως εικαστικός στο Βερολίνο και την Αθήνα, διδάσκοντας παράλληλα ζωγραφική και σχέδιο, οπτικές επικοινωνίες και μεθοδολογία σχεδιασμού, χρωματολογία και ιστορία τέχνης σε διάφορα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


     n

Alma Bakiaj «Το ασταθές περιβάλλον, η κοινωνική και εργασιακή ανασφάλεια, η κοινωνική προκατάληψη, οι περιορισμοί που δημιουργούν οι προσωπικότητές τους, ίσως εξαιτίας της κοινωνικής τους θέσης, κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους. Το έργο διαπραγματεύεται το σύστημα αξιών που καταρρέει».

Απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πλαστικές Τέχνες στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, η Alma Bakial έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο «Γιάννη Λάτση IAOA» (Δίκτυο Ιδρυμάτων Ι. Λάτση) το 2010 και 2011, όπως επίσης με την Υποτροφία «Λίλιαν Βουδούρη» το 2009.


     n

Νίκος Βαρυτιμιάδης. Τίτλος: «RAT», Ακρυλικά και κολάζ σε χαρτί, 2011

Ο Νίκος Βαρυτιμιάδης γεννήθηκε το 1979 στο Jesenik της Τσεχίας. Ζει και εργάζεται στο East End του Λονδίνου, στη Μεγάλη Βρετανία. Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (2006), συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία [Groepsproject, (A.I.R.) Archeology of the Future, Amersfoort, 2007] και τη Μεγάλη Βρετανία (MA, Central St. Martins, London, 2010). Συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις «Το ωραίο δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού» (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 2009), «Summer show» (DIFA Gallery, Θεσσαλονίκη, 2009), «Nessery Illusion» (Oxo tower, Λονδίνο, 2010) και στην Tank Gallery (Λονδίνο, 2010), ενώ η ατομική του έκθεση «Rebellion» παρουσιάστηκε το 2009 στην γκαλερί DIFA της Θεσσαλονίκης.


     n

Δήμος Κόντος. «Αυτό το SOUL με τη Γιούλικα Σκαφιδά εμφανίστηκε μπροστά μου με “παιδική” διάθεση. Το πρόσωπό της χόρεψε στα μάτια μου “αθωότητα”. Αλλά και με τη διάθεση του “ζιζάνιου”. Πειρατής σε μια άλλη διάσταση, αυτή που γεννιέται από την αίσθηση της ελευθερίας, του τυχοδιωκτισμού της υπέρμετρης αισιοδοξίας στο ατελείωτο ταξίδι που κυνηγάει τη χίμαιρα. Ένα “αερικό” που ξεφεύγει από τα καθημερινά και ζει το όνειρο, που ανακατεύει τους αέρηδες με τις μυρωδιές, το υγρό με τον αέρα, την αλήθεια με το όνειρο, και πάνω από όλα χτίζει το παραμύθι. Έτσι, μ’ αυτό το σκίτσο, ξεφεύγω για λίγο στο δικό μου μικρό παραμύθι ελπίζοντας να παρακινήσω όποιον έχει τη διάθεση να ξεφύγει κι αυτός για λίγο με τον δικό του τρόπο. Να ’ναι καλά η κυρία Γιούλικα Σκαφιδά, που το πρόσωπό της και το όλο στήσιμο έγινε αφορμή για το σκιτσάκι».

Ο Δήμος Κόντος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Βασική και Μέση εκπαίδευση σε Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα, Αθήνα. Απολυτήριο από το 15ο Κυψέλης (στο παλιό νοσοκομείο της αεροπορίας). Πολυτεχνείο στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, (μαγική πόλη). Στρατός: Αεροπορία στη Ζήρο Σητείας Κρήτης, και στο Κατσιμίδι στις πλαγιές της Πάρνηθας, (δύσκολο να πιστέψεις πόση ομορφιά κρύβεται σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια). Μεταπτυχιακά: CRANFIELD Institute of Technology, School of mechanical Engineering, Thermal Power Department, Gas Turbine Technology. Εργασία: Μηχανικός Έργου στη φυλή των Εργολάβων Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων.


     n

Παναγιώτα Παρδαβέλα. «Το SOUL κοιτάζει μες στην ψυχή του Δημήτρη Σκαρμούτσου με ένα brutal εξώφυλλο σε ύφος “πολύ σκληρός για να πεθάνει Ν51» με ένα τεράστιο “χασαπομάχαιρο” σε πρώτο πλάνο. Προσπάθησα να τον μεταμορφώσω σε έναν συνεσταλμένο κλόουν, ονόματι Σκάρμο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να του πάρω το μαχαίρι… για να γίνει λίγο πιο cool…

»Και όταν η μις V for Vendetta ξυρίζει το κεφάλι της, ανακαλύπτει τα στοιχειά της ψυχής της…»

Η Παναγιώτα Παρδαβέλα γεννήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., από το Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το 2009, με καθηγητή τον Κ. Κατζουράκη. Εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στα δημόσια ΙΕΚ. Συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις: «1η ομαδική έκθεση νέων δημιουργών» (γκαλερί Χρυσηίς, Αθήνα 2010), «Σε άσπρο-μαύρο» (γκαλερί Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα 2010), «Δημιουργώ άρα υπάρχω» (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη 2009), «Photography Feelings» (Art House gallery bar, Θεσσαλονίκη 2009), 5η Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος (εκθεσιακός χώρος του μετρό στο Σύνταγμα, Αθήνα 2009).


image    

Ανδρονίκη Τσατάλη. Τίτλος: «56»

«Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου χαρακτηρίζεται από την απουσία της παράστασης, τη δημιουργία ατμοσφαιρικού χώρου, τη χρήση layers και τις μεγάλες διαστάσεις των έργων. Η χρησιμοποίηση επιπέδων αντιπροσωπεύει για μένα την πολυδιάστατη πραγματικότητα που τις περισσότερες φορές δεν είμαστε ικανοί να βιώσουμε. Το SOUL project και το “56” (λάδι σε ξύλο) ήταν μια καλή αφορμή και μια πρώτη απόπειρα να ξαναμπούν το παραστατικό στοιχείο και οι μικρές διαστάσεις στη ζωγραφική μου. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τα μοντέλα του SOUL στα πορτρέτα μου, αν και είναι πιθανόν η αναγνωρισιμότητά τους να θυσιαστεί για χάρη της εικαστικότητας».

Η Ανδρονίκη Τσατάλη γεννήθηκε το 1969 στη Νυρεμβέργη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Από το 2003 έως το 2008 φοίτησε στα εργαστήρια Φωτογραφίας του Γ. Κατσάγγελου, Χαρακτικής-εικαστικού γυαλιού του Ξ. Σαχίνη, Γλυπτικής του Γ. Τσάρα και το εργαστήριο Ζωγραφικής με διευθυντή τον Γ. Φωκά και καθηγητές τους Γ. Φωκά και Β. Πλοιαρίδη. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα και είναι εικαστικός υπεύθυνος εργαστηρίου Ε. Τεχνών Ενηλίκων στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.


     n 

Παναγιώτης Γατής. «Αποφάσισα να στείλω κι εγώ 2 έργα μου για το “Make SOUL, Not Art” επιλέγοντας το τεύχος 42 με εξώφυλλο τη Lady Gaga, η οποία αποτελεί για μένα έμπνευση, όπως θα δείτε και σε άλλες δουλειές μου στα παρακάτω sites. Το ένα μου θέμα επικεντρώνεται στον δυναμισμό και στα έντονα χρώματα, χωρίς να είναι ξεκάθαρα τα σχήματα ή οι εικόνες, αφού η μουσική πλέον δεν έχει “ταμπέλες” και δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, το όλο “παιχνίδι” που γίνεται με τα συναισθήματα προσπαθεί να βγάλει εσωτερικούς κρυμμένους φόβους και ανησυχίες. Οι μορφές που διακρίνονται δεξιά και αριστερά βρίσκονται για να δηλώσουν τον διχασμό και τα ερωτηματικά που δημιουργούνται πάνω στο τι είναι αυτό που βλέπουμε και αν υπάρχει κάτι άλλο που “βλέπει” εμάς.»


     n

Στο 2ο θέμα θέλησα να δείξω τη δημιουργία μορφής μέσα από τη μείξη χρωμάτων αλλά ταυτόχρονα και τη δύναμη της απλότητας και του κενού. Ελπίζω να σας άρεσαν και να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα δύο. Ξέρω πως δεν έχω πάρει μέρος σε εκθέσεις και δε σας είναι γνωστό το όνομά μου, όμως θα ήταν μια καλή αρχή για μένα μια “εμφάνιση στο περιοδικό που αγαπώ από το ξεκίνημά του”. Στα παρακάτω sites θα δείτε δουλειές μου και, φυσικά, οποιοδήποτε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο! (noshartworksgraphics.webs.com/home, www.talenthouse.com/panagiotisgatis)

Ο Παναγιώτης Γατής γεννήθηκε στον Βόλο το 1984. Το 2004 πήρε το πτυχίο του από το ΙΕΚ του Δήμου Βόλου με ειδικότητα γραφίστα σχεδιασμού εντύπων και πολυμέσων. Διακρίθηκε σε παθεσσαλικούς διαγωνισμούς αφίσας, συμμετέχει σε ομάδες γκράφιτι της πόλης, καθώς και στο δημιουργικό τμήμα κόμικς του Δημοτικού Οργανισμού Βόλου «Δίαυλος».


     n

Elie Z.S Τίτλος: “The dark side-the bright side”

«Ακρυλικό σε χαρτί, με έμπνευση το τεύχος 55. Γιατί η τέχνη της ψυχής είναι η τέχνη μου και γι’ αυτό προτιμώ και μια περισσότερο ανθρωποκεντρική στη ζωγραφική. Άλλωστε, η σκοτεινή και η φωτεινή πλευρά της ψυχής αποτυπώνονται κυρίως στο βλέμμα...»

www.myspace.com/ellie.z.s

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ