Εικαστικα

Η νέα εποχή της Πινακοθήκης

«Όλα τα έργα λάμπουν!» λέει… λάμποντας από υπερηφάνεια η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 366
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Μόραλης, Προσωπογραφία Ιωάννας Ν. Λούρου, Λάδι σε μουσαμά, Κληροδότημα Ιωάννας Ν. Λούρου
Γιάννης Μόραλης, Προσωπογραφία Ιωάννας Ν. Λούρου, Λάδι σε μουσαμά, Κληροδότημα Ιωάννας Ν. Λούρου

«Όλα τα έργα λάμπουν!» λέει… λάμποντας από υπερηφάνεια η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα λίγο πριν μας ξεναγήσει στη νέα έκθεση του μουσείου. «Χρειάστηκε οι συντηρητές να δουλέψουν επί δύο χρόνια για να δώσουν ξανά χρώμα και ζωή στα έργα, αφού βρίσκονταν τόσα πολλά χρόνια στις αποθήκες μας χωρίς να βλέπουν το φως». 

Η έκθεση «Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης - Άγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της» –με έργα και από τη Συλλογή του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη– είναι η τελευταία μεγάλη εκδήλωση του μουσείου με δικά του έργα πριν από την έναρξη των εργασιών για την επέκταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων. «Το έργο θα κοστίσει 45 εκατ. ευρώ – 32 από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και 13 από χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος. Από 9.500 τ.μ. το μουσείο γίνεται 22.500 τ.μ. και αποκτάει όλους τους χώρους που λείπουν - αμφιθέατρο, εστιατόριο με θέα τον Λυκαβηττό, ένα διευρυμένο πωλητήριο, βιβλιοθήκη, έναν επιπλέον όροφο…. Είναι ακριβώς αυτό που ονειρευόμαστε για την Πινακοθήκη. Διαθέτουμε ανεξάντλητους θησαυρούς που δεν έχει δει το κοινό». Ύστερα άρχισε η ξενάγηση (στην αρχή της οποίας η επιβλητική κα Πλάκα είπε στους δημοσιογράφους σε τόνο μισοαστείο-μισοσοβαρό «Μην μιλάτε μεταξύ σας σα να είστε σχολική ομάδα!»).

Τι είδαμε; Άγνωστα έργα δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, την έκρηξη του μοντερνισμού στις αρχές του 20ού, σπάνια σχέδια (Durer, Rembrandt), την «αφρόκρεμα» της ελληνικής νεωτερικότητας… Φανταστείτε το ως μια «παρέλαση» ανεκτίμητων έργων τέχνης μπροστά στα μάτια σας.

* Ως 8/1/2012, Βασ. Κωνσταντίνου 50

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ