Εικαστικα

Ο σκύλος του ΚΑΦΚΑ στην πόλη

Η A.V. συναντά την επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου στο κτίριο του ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία και μαθαίνει τις λεπτομέρειες.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 360
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16023-35751.jpg

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ οργανώνει την πιο ενδιαφέρουσα έκθεση-έρευνα της σεζόν. Ένα μεγάλο εκκεντρικό αφιέρωμα στον Φραντς Κάφκα που αφορά στον κινηματογράφο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, την τέχνη. Η A.V. συναντά την επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου στο κτίριο του ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία και μαθαίνει τις λεπτομέρειες.

«Η έκθεση “Investigations of a Dog - Έργα από τις Συλλογές του Ιδρύματος FACE” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ με άλλα τέσσερα  μεγάλα ευρωπαϊκά Ιδρύματα, και η πλατφόρμα διερεύνησης του καφκικού λόγου και τρόπου. Με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που δεν έχουν ξαναεκτεθεί στην Ελλάδα (Mark Dion, Hans-Peter Feldmann, Urs Fischer, David Hammons, Thomas Hirschhorn, William Kentridge, Boris Mikhailov, Bruce Nauman, Cady Noland, Artur Zmijewski κ.ά.) η έκθεση αυτή, στο δαιδαλώδες εργοστάσιο που είναι το κτίριο του ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία, είναι μια καφκική έρευνα πάνω στις καφκικές έρευνες. Η περίπτωση του Κάφκα και της γλώσσας του είναι από εκείνες που έχουν περάσει ακόμη και στην καθομιλουμένη με την ταύτιση του καφκικού ύφους με σκοτεινές, δυστοπικές καταστάσεις-κρίσεις. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο να δει κανείς, πέρα από κλισέ, το ανατρεπτικό ιδιαίτερο χιούμορ, τη συναρπαστική κινηματογραφική οπτική και τον  ανατρεπτικό ιδιαίτερο χιούμορ, τη συναρπαστική κινηματογραφική οπτική και τον επίμονο αγώνα του Τσέχου συγγραφέα για ζώσες γραμμές διαφυγής μέσα από τη λογοτεχνία και τη χρήση της.

 Αυτές οι γραμμές διαφυγής, τα λαγούμια του Κάφκα είναι η ίδια η ζωϊκή ουσία. Έτσι στις “΄Ερευνες ενός Σκύλου” (1922), από τα πιο μεταφυσικά παράξενα έργα του, ένας σκύλος φεύγει από τους ομοίους του, αναζητώντας απομόνωση και απαντήσεις, προκειμένου να  καταλάβει καλύτερα και να μπορέσει να αγαπήσει ουσιαστικά την κοινωνία των σκύλων. Εξαιρετικά και διαρκώς επίκαιρη, η έρευνα του μικρού σκύλου είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο μπορεί να μελετηθεί αυτό που οι Γάλλοι φιλόσοφοι Deleuze και Guattari ονόμασαν “ελάσσονα λογοτεχνία” για να περιγράψουν το σύνδεσμο μεταξύ γραφής και πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, τη δυνατότητα της ανεπίσημης καλλιτεχνικής δημιουργίας να κινείται με τέτοιον τρόπο εντός του πεδίου της εξουσίας, ώστε να φέρει επαναστατικά μηνύματα. Πρόκειται για τη μετάβαση από την ατομική στη συλλογική φωνή, πράγμα δύσκολο και σπουδαίο όπως αποδεικνύουν όσα ζούμε καθημερινά.

Εξάλλου ο ίδιος ο Κάφκα το έχει πει πολύ καλά: “΄Ολα τα χωρίς νόημα φαινόμενα της  ύπαρξής μας, και ιδίως τα πιο χωρίς νόημα, μπορούν να ερευνηθούν”. »   

KAFKA ZONE

Ο φιλόσοφος Φελίξ Γκουαταρί ισχυριζόταν ότι ο τρόπος που ο Κάφκα προσεγγίζει τις διαδικασίες του κοινωνικού ασυνειδήτου τον κατατάσσει σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το σινεμά του 21ου αιώνα.  Το ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το 17o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, οργανώνει την κινηματογραφική επιμέλεια με τίτλο Kafka Zone, με προβολές σπάνιων ταινιών καφκικού χαρακτήρα, τις ημέρες του φεστιβάλ.

14 - 25/9/2011   

ΑΤΤΙΚΟΝ CINEMAX CLASS, Σταδίου 19, Αθήνα (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

ΔΑΝΑΟΣ 2, Λεωφόρος Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αθήνα (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)        

ΑΣΤΟΡ, Οδός Σταδίου, Στοά Κοραή     

KAFKA ALERT

Πέμπτη 22/9, 20.00

Πρωτοποριακά γκρουπ και σπουδαίοι συγγραφείς συμμετέχουν στις καφκικές έρευνες σε μια βραδιά έκπληξη, στο κτίριο ΔΕΣΤΕ, Νέα Ιωνία

> Μουσικά happenings με τους:  Ion, Matteus, Niko Palamares, Nefeli Walking Undercover, Pan Pan, Το Βουνό (dj set)   

> Oμιλίες και συζήτηση με τους συγγραφείς Σάββα Μιχαήλ, Δημήτρη Δημητριάδη και Αριστείδη Αντονά

> Προβολές επιλεγμένων φιλμ

 

Info “Investigations of a Dog - Έργα από τις Συλλογές του Ιδρύματος FACE” Έως  30 Οκτωβρίου 2011. Νέα Ιωνία, Εμ. Παππά & Φιλελλήνων 11 (ΗΣΑΠ, Νέα Ιωνία) Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη 12.00 - 20.00 & Σάββατο 10.00 - 14.00 www.deste.gr   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ