- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
7 + 1 νησιώτικες εκθέσεις του καλοκαιριού
Κύθηρα, Κέα, Λήμνος, Κρήτη, Πάτμος, Πάρος, Μυτιλήνη παίρνουν χρώμα ελληνικό
Ήλιος, θάλασσα, ξέγνοιαστη διάθεση και μια αναζωογονητική ανάσα τέχνης. Εκθέσεις που δεν θα έπρεπε να χάσεις ούτε στην πόλη, ταξιδεύουν σε νησιά Αιγαίου και Ιονίου και ανοίγουν τις πόρτες τους σε φιλότεχνους παραθεριστές.
Στέφανος Ρόκος: Η εποχή του ηλεκτρισμού ταξιδεύει στα Κύθηρα
Αυτό το καλοκαίρι η ζωγραφική κάνει ταξίδι στα Κύθηρα. Η γκαλερί Follow your Art και ο ζωγράφος Στέφανος Ρόκος παρουσιάζουν μέρος της έκθεσής του «Η εποχή του ηλεκτρισμού». Μέσα απο σκηνές- θραύσματα η καθημερινή ζωή βγαίνει έξω από τις συνηθισμένες της διαστάσεις, και τα πρόσωπα, πάντοτε κεντρικά στο έργο του ζωγράφου, αφηγούνται το βάρος της σύγχρονης εποχής, των κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων.
Info: «Η εποχή του ηλεκτρισμού», 7-17 Αυγούστου 2016, 20.00 – 00.00, Follow Your Art, Καψάλι, Κύθηρα, 6973639044 * Eίσοδος ελεύθερη, https://www.facebook.com/FollowYourArtgallery

Κέα: Ταξίδι στο χρόνο του Τάσου Αριδά
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, στο γραφικό κόλπο του Βουρκαρίου Κέας βρίσκεται η γκαλερί Βουρκαριανή. Με την επιμέλεια του Μιχάλη Ν. Δαλαρέτου, η γκαλερί χρωματίζει για χρόνια τώρα τα καλοκαίρια του νησιού. Αυτό το καλοκαίρι φιλοξενείται εκεί ο ζωγράφος Τάσος Αριδάς με μια έκθεση ταξίδι στο χρόνο. Τα έργα που παρουσιάζει χρονολογούνται από την εποχή της προετοιμασίας του για την Σχολή Καλών Τεχνών και φτάνουν σταδιακά στο σήμερα. Η περιοδικότητα της φύσης και η κυκλική εναλλαγή των εποχών είναι κεντρικός άξονας της έκθεσης, ενώ άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας αφήνουν το δικό τους σημάδι στον κόσμο. Ο ζωγράφος το αποτυπώνει στους πίνακές του, οπού κυριαρχούν οι νεκρές φύσεις, αλλά και πρόσωπα και τοπία.
Ιnfo: Γκαλερί Βουρκαριανή, Βουρκάρι Κέας Κυκλάδων, 2288021337

Ο Παύλος Σάμιος σε δύο νησιά του Αιγαίου
«Στο νησί…» της Λήμνου
Πέντε ανεμόμυλοι βρίσκονται στην είσοδο του Κοντιά, του πανέμορφου και καλλιτεχνικά ανήσυχου οικισμού της Λήμνου. Εκεί στεγάζεται η Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, όπου ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος εκθέτει έργα του για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού. Στην έκθεσή του με τον λιτό και περιεκτικό τίτλο «Στο νησί», η θάλασσα βρίσκεται παντού. Είναι ο ορίζοντας όπου καταλήγει το βλέμμα στην καθημερινότητα του καλοκαιριού. Λίγο πιο πέρα από το τραπέζι όπου παίζεται μια παρτίδα τάβλι ή μια παρέα απολαμβάνει ένα απλό γεύμα. Πίσω από μια τρυφερή στιγμή στο λιμάνι ανάμεσα σ έναν άντρα και μια γυναίκα. Στο ατελιέ του ζωγράφου, πάνω από πινέλα και σύνεργα, η θάλασσα στο ανοικτό του παράθυρο γίνεται σύμβολο έμπνευσης και δημιουργίας.
Info: «Στο νησί... », Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, Κοντιάς Λήμνου, έως 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10:00-14:00 & 19:00-21:00, 2254051425, www.pinakothikikondia.gr


«Κάθε έργο… μια ιστορία» στην Κρήτη
Έργα του Παύλου Σάμιου θα βρεθούν επίσης στην Κρήτη, όπου με μεγάλη χαρά και τιμή, ο ζωγράφος εκθέτει στο πανέμορφο νησί του Καζαντζάκη. Για πρώτη φορά, 80+1 έργα του Παύλου Σάμιου διηγούνται την δική τους ιστορία στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στην έκθεση «Κάθε έργο… μια ιστορία». Τα έργα, δημιουργίες των τελευταίων πέντε ετών, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα από τρεις ενότητες δουλειάς, όπου ο καλλιτέχνης μελετά την σχέση του με την επιθυμία, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει και μια τέταρτη, με αναδρομικό χαρακτήρα. Μέσα από μια σειρά «επισκέψεων» σε ατελιέ άλλων δημιουργών, ο Παύλος Σάμιος αφηγείται τη σχέση του ζωγράφου με το μοντέλο και ξεκινώντας από την κυκλαδίτικη εποχή μέχρι τη σύγχρονη, αναδεικνύει το γυναικείο γυμνό ως απόλυτο διαχρονικό σύμβολο ερωτισμού και δημιουργίας . Παράλληλα, αποκρυσταλλώνει την άποψή του για την δημιουργική πνοή του έρωτα και την καταλυτική επίδραση που ασκεί στον καλλιτέχνη. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα περιέχονται έργα από την συνολική πορεία του Παύλου Σάμιου στην τέχνη της ζωγραφικής, δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να διαμορφώσει σφαιρική εικόνα για την διαδρομή του δημιουργού και το στίγμα του στην εικαστική τέχνη.
Info: «Κάθε έργο... μια ιστορία», έως 11 Οκτωβρίου 2016, Δευτέρα – Σάββατο 10:00-14:00 και 19:00-22:00, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102, Χανιά, Κρήτη, 2821092294 | 2821092419, http://pinakothiki-chania.gr


Πάτμος: ο Αλέκος Φασιανός στο νησί της Αποκάλυψης
Στην αρχοντική Πάτμο, νησί με πνευματική ιστορία, εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Αυγούστου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, η νέα έκθεση του Αλέκου Φασιανού «Αποκάλυψη». Ο γνωστός δημιουργός, ο οποίος με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, τιμά το ιερό νησί εκφράζοντας παράλληλα την σταθερή του θέση: η τέχνη οφείλει να φτάνει παντού, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ο θεατής συναντά χαρακτηριστικά γνώριμα στα έργα του καλλιτέχνη, που συνθέτουν το προσωπικό του ύφος. Το ελληνικό φως, η απλότητα της έκφρασης και οι καθαρές γραμμές δίνουν μορφή σε έργα αυθεντικά, όπου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συναντά τον κόσμο του ζωγράφου. Αντλώντας από το παρελθόν για να δημιουργήσει την αισιοδοξία του αύριο, ο Αλέκος Φασιανός δεν απευθύνεται σε λίγους και ειδικούς, αλλά σε όλους.
Info: «Αποκάλυψη», 6-20 Αυγούστου 2016,21.00, 11.00-14.00 και 19.00-24.00, Fine Arts Πάτμος, Κεντρική πλατεία, Χώρα Πάτμος, 2247031222, 6958473518


Φιλότεχνα ... εστιατόρια και στούντιο γυμναστικής στην Πάρο: Όσοι βρίσκονται στο νησί του λευκού μαρμάρου και των βαθυγάλανων νερών, την Πάρο, έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις ζωγραφικής υπό την αιγίδα της Αίθουσας Τέχνης Μέδουσα.
Στην Παροικία το restaurant wine bar Franca Scala, ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά σπίτια του νησιού, φιλοξενεί έργα της ζωγράφου Έλλης Κουτσουκέλλη. Στη πρώτη θεματική της ενότητα, η καλλιτέχνης θέτει ως αφετηρία τις όψεις και το εσωτερικό ιστορικών κτιρίων. Με μελάνι αντί για λάδι, αλλά χωρίς να παίρνει αποστάσεις από την τεχνική της λαδομπογιάς, αναδεικνύει μια ζωγραφική από χειρονομίες που κινείται αβίαστα μεταξύ αναπαράστασης και αφηρημένου. Στο δεύτερο κομμάτι της έκθεσης, η διάθεση της ζωγράφου αποτυπώσει με λεπτομέρεια πυκνά φυλλώματα δέντρων σε αφοπλιστική απόσταση αναπνοής. Με όπλο της το κάρβουνο, η Έλλη Κουτσουκέλλη, ανοίγει παράθυρα στην φύση και την τεχνική αναπαράστασής της, με τις ατέρμονες διαδρομές του κάρβουνου πάνω στο χαρτί να αφηγούνται μια εσωτερική πραγματικότητα.
Info: Έλλη Κουτσουκέλλη, έως 29 Οκτωβρίου 2016, 19.30– 00.30,Restaurant Wine bar Franca Scala, Παλαιά Αγορά Παροικιάς, Πάρος, 2284024407, www.francascala.com

Στη Νάουσα της Πάρου, η Μαρία Δημητριάδη και η Keren Πατζιά θα παρουσιάσουν στο στούντιο πιλάτες «Stretch» έργα των Ιουλίας Βεντίκου και Νίκου Βλάχου. Η Ιουλία Βεντίκου διαμορφώνει το προσωπικό της ύφος παίζοντας με φως και σκιά, σχέδιο και ρυθμό, άσπρο και μαύρο. Με θέματα απο καθημερινές σκηνές, τοποθετεί φιγούρες και οικεία αντικείμενα στο κέντρο του τελάρου και τα φωτίζει με ένα δυνατό, κυκλικό φως που παραπέμπει σε προβολέα θεάτρου. Το φως διαστέλλει τα αντικείμενα και μεταμορφώνοντας τη φθαρτή τους υπόσταση, τα υψώνει στα όρια του συμβολικού. Ο Νίκος Βλάχος κατασκευάζει παράδοξες εικόνες με υπαρξιακό ύφος χαράζοντας πάνω σε παχύ στρώμα χρώματος. Οι ήρωές του, άνθρωποι ή ζώα, ξεγυμνώνονται χωρίς να ωραιοποιούνται, ενώ το χαρακτηριστικό περίγραμμα των μορφών του στο σχεδόν υπόλευκο φόντο, αφαιρεί την προοπτική.
Info: Ιουλία Βεντίκου, Νίκος Βλάχος, έως 30 Οκτωβρίου 2016, Νάουσα Πάρος, Stretch Pilates, www.stretchpilates.gr, www.facebook.com/StretchPilatesStudio

Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος στην Λέσβο
Με αφορμή το ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Aldous Huxley, όπου περιγράφεται μια δυστοπική κοινωνία του μέλλοντος, η ομαδική έκθεση Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος θέτει τα δικά της ερωτηματικά για την δική μας. Σε μια νεοκλασική κατοικία στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, το πρότζεκτ οργανώθηκε από την K-Gold Temporary Gallery σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή με στόχο να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ παρόντος και μέλλοντος δίνοντας έμφαση στην έννοια της πίστης. Οι καλλιτέχνες κινούνται μεταξύ των επιπέδων που δημιουργεί ο χώρος και η ανθρώπινη παρουσία, παρεμβαίνοντας στην εσωτερική αρχιτεκτονική του ακατοίκητου σπιτιού όπως αυτή διαμορφώθηκε απο τους προηγούμενους ενοίκους του.
Μια σειρά από μεταλλικές πλάκες από την συλλογή του Terje Storli απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες, όργανα του σώματος, αντικείμενα και αποτελούν κεντρικό σημείο της έκθεσης. Τα τάματα συνδέονται με την τελετουργική πράξη της προσφοράς στο θείο και μεταδίδουν ένα αρχετυπικό μήνυμα, την εύρεση τάξης στη ζωή.
* Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Emre Baloglu, Elena Bellantoni, Stéphane Broc, Cat Del Buono, Δημήτρης Γκέτσις, Virginia Garra, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Aurora Kalemi, Γεωργία Λαλέ, Matt Lee, Cole Lu, Ηλέκτρα Μάιπα, Ορέστης Μαυρουδής, Mirka Morales, Joas Nebe, Παναγιώτης Πολίτης, Giulia Pellegrini, Luca Resta, Mιχάλης Σιφναίος, Βασιλική Στασινάκη, Lucia Schweigert, Shubhangi Singh, Luca Staccioli, Hope Tucker, Adrianna Wallis, Dominic Watson, Εμμανουήλ Χουσάκος και η Συλλογή Terje Storli. * Προβολές (21:00 - 23:00) | *08/08 Virginia Garra, * 09/08 Αλέξανδρος Κακλαμάνος, *10/08 Matt Lee, *11/08 Stéphane Broc, *12/08 Dominic Watson, *13/08 Cole Lu, *14/08 Γεωργία Λαλέ, *16/08 Shubhangi Singh, *17/08 Hope Tucker, *18/08 Elena Bellantoni, *19/08 Giulia Pellegrini, *20/08 Ορέστης Μαυρουδής, *21/08 Lucia Schweigert, *22/08 Luca Staccioli, *23/08 Mirka Morales, *24/08 Emre Baloglu, *25/08 Βασιλική Στασινάκη, *26/08 Aurora Kalemi, *27/08 Cat Del Buono, * 28/08 Joas Nebe * Performance 08/08 Παναγιώτης Πολίτης (21:30) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Κατερίνα Ζάγκλη 09/08, 18:00. Ξενάγηση στην έκθεση και εργαστήριο εισαγωγής στη σύγχρονη τέχνη για παιδιά
Ιnfo: «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος, 18:00 - 23:00 ή με ραντεβού, Οικία Βασιλείας Ταφύλια, Αγία Παρασκευή, Λέσβος, 6942202222, kgoldtemporarygallery.tumblr.com, facebook.com/kgoldtemporarygallery

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Ένα μνημείο με ιστορία αιώνων συναντά το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους
Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στον ιστορικό ελαιώνα των Καμπόνων στη Νάξο
Το εκθεσιακό πρότζεκ ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027
66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες από 22 χώρες και ένα τετραήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, performances, συζητήσεις και δράσεις
Μια μεγάλη έκθεση για τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη που έκανε το σχέδιο, την κινούμενη εικόνα και το θέατρο έναν ενιαίο χώρο αφήγησης
Οι γυναίκες στην Κύπρο πλέκουν εδώ και δέκα χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης πέρα από σύνορα, κοινότητες και γλώσσες
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.