Εικαστικα

6 εκθέσεις για το αθηναϊκό καλοκαίρι

 H άδεια Αθήνα του Αυγούστου γεμίζει τέχνη μέχρι το φθινόπωρο

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135392-309169.jpg

Αυτό τον Αύγουστο κανείς δεν χρειάζεται να μελαγχολήσει στη σκέψη μιας Αθήνας που αδειάζει, γιατί η πόλη παραμένει ζωντανή με ...τέχνη. Πίνακες, κεραμικά και εικαστικές εγκαταστάσεις ομορφαίνουν μέρες και νύχτες, μπαίνουν σε γκαλερί, πολυχώρους, ξενοδοχεία και καφέ, μέχρι εσύ να γυρίσεις από διακοπές. Εκθέσεις για κάθε γούστο κρατούν συντροφιά ακόμα και σε όσους παραμένουν στην πρωτεύουσα, δίνοντας νέα πνοή στις καλλιτεχνικές διαδρομές της Αθήνας.

Το metamatic:taf γεμίζει ζωή το Μοναστηράκι

Στο Μοναστηράκι άνοιξαν τις πόρτες τους αυτό το καλοκαίρι δύο ξεχωριστές εκθέσεις. Με διαφορετική θεματολογία συνυπάρχουν αρμονικά στον καλλιτεχνικό χώρο του metamatic:taf.

«Μετέωροι χρονότοποι»

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, εικαστικά, μετέωροι χρονότοποι

Μια έκθεση με θέμα την Αθήνα παρασύρει τους επισκέπτες της πέρα από τον χρόνο και το χώρο της καθημερινής πραγματικότητας της πόλης. Με αφετηρία την αρχιτεκτονική, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συγχέονται μέσα από έργα-αναφορές σε νέες εμμονές, επαναλήψεις και φαντασιώσεις, και ο θεατής καλείται να εξερευνήσει τις μεταμορφώσεις του ονείρου της πόλης. «Άραγε, πώς μπορούμε να μετρήσουμε τα βήματα μας σε αυτόν τον άχρονο χρόνο της Αθήνας;»

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, εικαστικά, μετέωροι χρονότοποι

*έως 16 Αυγούστου 2016

Συμμετέχουν: Αποστολοπούλου Τζίνα, Βασιλείου Έρη, Βελαώρα Μαρία, Βλάχου Μαρία, Γκίκα Αλίκη, Γκόνη Δανάη, Δίου Δανάη, Δούκα Αννίτα, Έλληνας Χρήστος, Θεριανού Ευαγγελία, Καλογεροπούλου Ειρήνη, Κολοβού Ιωάννα, Κοντοπούλου Ειρήνη, Λαδά Δάφνη, Μαλλίρη Μαργαρίτα, Μιχαηλίδου Ναταλία, Μήλια-Αργείτη Αικατερίνη, Μπενέτου Άννα, Μπούλιαρη Νικολέτα, Μπούρας Κωνσταντίνος, Μυροφορίδου Βερίνα, Περέλα Άννα, Σιγάλα Αλίκη, Σγουρίδου Χάρις, Τσιντζέλη Μαρίνα, Φράγκος Αλέξανδρος, Χιώτης Άγγελος, Χρανιώτη Αναστασία / Επιμέλεια: Μαγδαληνή Γρηγοριάδου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Are we Moving?

Τον Ιανουάριο του 2016 μια ομάδα από οκτώ καλλιτέχνες, με συνοδό έναν καπετάνιο και διοργανωτή εξερευνήσεων, ξεκίνησαν ένα υπερπόντιο ταξίδι με στόχο να φτάσουν το Tristan de Cunha, το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του κόσμου. Η απόπειρά τους απέτυχε και δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στο νησί.

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, εικαστικά, are we moving

Τον Αύγουστο του 2016 οι οκτώ καλλιτέχνες και συμμετέχοντες του ταξιδιού εκθέτουν έργα που δημιούργησαν αντλώντας έμπνευση από το ταξίδι αυτό και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες πάνω στην φυσική αλλά και την μεταφυσική έννοια του νησιού. Μια έκθεση- κάθαρση, που στοχάζεται πάνω στην αποτυχία, την κοινοτυπία και την απομόνωση.

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, εικαστικά, are we moving

Συμμετέχουν: Dominika Hadelova, Dominic Hinde, Luis Carlos Hurtado, METASITU, Josefina Muñoz, Alvaro Padilla Vargas, Natalie Searle

Επιμέλεια: METASITU (Eduardo Cassina & Liva Dudareva)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Info: Ως 4 Σεπτεμβρίου 2016. Δευτέρα ως Σάββατο 12.00- 21.00, Κυριακή 12.00- 19.00, metamatic:taf, Νορμανού 5, Μοναστηράκι, Αθήνα, 2103238757

Remains of a Summer Bliss

Το τέλος των διακοπών, με τους περισσότερους να έχουν επιστρέψει στην πόλη, εγκαινιάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου μαζί με την έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα με τον επίκαιρο τίτλο «Remains of a Summer Bliss». Πρόκειται για την δεύτερη ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο την οποία παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την γνώριμη παιχνιδιάρικη, αλλά και ιδεολογικά φορτισμένη γλώσσα του, που του έχει χαρίσει διεθνή αναγνώριση, για να παραλληλίσει το τέλος του καλοκαιριού με τη σημερινή ιστορική πραγματικότητα. Φιλοτεχνημένα με διάφορα μέσα και τεχνικές όπως νέον, φωτογραφία, βίντεο και ύφασμα, τα έργα μεταφέρουν την αίσθηση από αντικείμενα που άφησαν πίσω τους σε κάποια παραλία παραθεριστές. Το Remains of a Summer Bliss είναι μια ευκαιρία για τον καλλιτέχνη να αναρωτηθεί τι μπορεί να συνιστά ευτυχία στην ιστορική συγκυρία του σήμερα καθώς και τι απομένει από ένα παλιό κόσμο που χάνεται για να γίνει κομμάτι ενός νέου.

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, remains of a summer bliss

Ο επιμελητής της έκθεσης, εικαστικός και ακαδημαϊκός με έδρα τη Βοστώνη, Lanfranco Aceti, συμπληρώνει: «Ο Μπαλάσκας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς πολιτικά και κοινωνικά στρατευμένους καλλιτέχνες που δουλεύουν στην Ευρώπη σήμερα. Πίσω από την χιουμοριστική επιφάνεια πολλών από τα έργα του, μπορούμε να εντοπίσουμε πολλαπλά επίπεδα νοήματος, που αποκαλύπτουν τη βία που ασκείται στις κοινωνίες μας από την κρίση των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων που έχουμε δημιουργήσει ή διαστρέψει. Ο Μπαλάσκας αναζητά τα συστατικά στοιχεία αυτής της κρίσης, προκειμένου να παράξει ένα χώρο πολιτικής ενδοσκόπησης – μια συνθήκη που χρειαζόμαστε επειγόντως στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Info: Remains of a Summer Bliss, Βασίλης Μπαλάσκας, 15 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου 2016, Δευτέρα & Σάββατο 11.00 - 15.00, Τρίτη- Παρασκευή 11.00- 19.00, Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, 2107217679, www.kalfayangalleries.com

Subconsious Flow

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, ζωγραφική, subconscious flow

Ένα ταξίδι στην ροή του υποσυνειδήτου προσφέρουν οι πίνακες του Ρώσου visual artist, Petr Shevchenko, σε όσους επισκεφτούν την έκθεσή του, Subconscious Flow. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα, εμπνέεται από το υποσυνείδητο, στο οποίο δίνει την έννοια μιας εσωτερικής δύναμης που βρίσκεται πίσω από την καθημερινότητα, υποκινώντας τη συμπεριφορά και τη ζωή των ανθρώπων. Οι μεγάλες αφηρημένες επιφάνειες των έργων του με ισορροπημένο σχέδιο κινούνται σε ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του πνεύματος και της εσωστρέφειας.

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, ζωγραφική, subconscious flow

Info: Subconscious Flow, Petr Shevchenko, έως 9 Σεπτεμβρίου 2016, 08.00 - 22.00, Α' όροφος, Grecotel Pallas Athena Boutique Hotel, 64B Λ. Κηφισίας, Μαρούσι, 210 3743 600, www.grecotel.com

Θερινό Ηλιοστάσιο

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, ζωγραφική, θερινό ηλιοστάσιο

Μια συλλογή από διακοσμητικά πιάτα, ζωγραφισμένα στο χέρι, με θέμα αγαπημένα στοιχεία της φύσης την εποχή του καλοκαιριού: ψάρια και θαλασσινά, φρούτα, καρποί και άνθη από την ομορφότερη εποχή του χρόνου. Η διακεκριμένη Ελληνίδα εικαστικός, Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης Ianos την σειρά της από χειροποίητα κεραμικά «Θερινό Ηλιοστάσιο».

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, κεραμική, θερινό ηλιοστάσιο

Info: Θερινό Ηλιοστάσιο, Ειρήνη Ηλιοπούλου, έως 30 Σεπτεμβρίου 2016, Δευτέρα- Παρασκευή 10.00- 21.00 και Σάββατο 10.00- 20.00, IANOS ARTSHOP, Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι, 2106830301

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος | Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Imago Ignota

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, ζωγραφική, imago ignota

Imago Ignota #1-3b, K.Παπαμιχαλόπουλος- B.Γκαβαϊσέ- M. Χάρος

Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπούλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, την έκθεση «Imago Ignota», ένα πρότζεκτ του Μανώλη Ζαχαριουδάκη. Το πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχουν άλλοι 14 εικαστικοί είναι εμπνευσμένο από το παιχνίδι ζωγραφικής των σουρεαλιστών «Cadavre exquis» («εξαιρετικό πτώμα») και τα γκράφιτι στους δρόμους όπου το επόμενο καλύπτει εκείνο που προϋπήρξε. Η έκθεση πήρε το όνομά της «Imago Ιgnota», που σημαίνει άγνωστη εικόνα, επειδή κανείς δεν μπορούσε φανταστεί τι θα προέκυπτε από τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου από διαφορετικούς καλλιτέχνες.

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, ζωγραφική, imago ignota

Imago Ignota #8-3d, Γ.Χαδούλης- Κ.Γραμμένος - Ν.Παπαδημητρίου

Ο Ζαχαριουδάκης έφτιαξε 15 τετράγωνα χαρτόνια από πολτοποιημένο χαρτί και ζήτησε από 14 φίλους του εικαστικούς να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ. Κάθε έργο είναι δημιουργία τριών καλλιτεχνών. Κάθε δημιουργός, χωρίς κανένα περιορισμό ή γενική κατεύθυνση, «ζωγράφισε» τρία έργα, πρώτος, δεύτερος και τρίτος στη σειρά, αντίστοιχα. Δεν υπήρξε σχεδιασμός για το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος σε κάθε χαρτόνι και η συνεργασία ήταν τυχαία. Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική σκυταλοδρομία με αλλεπάλληλες προσεγγίσεις, αναιρέσεις και συμπληρώσεις μέσα από 15 απρόβλεπτα και ιδιαίτερα έργα.

αθήνα, αύγουστος 2016, καλοκαίρι 2016, εκθέσεις, ζωγραφική, imago ignota

Imago Ignota #11-2ori-2, Νίκος Παπαδημητρίου- Λ.Γιαννακόπουλος

Συμμετέχουν: Γιάννης Αδαμάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Βάσω Γκαβαϊσέ, Κορνήλιος Γραμμένος, Ειρήνη Διάδου, Μαρία Καραχρήστου, Αλεξάνδρα Κολλάρου, Ελεάνα Μαρτίνου, Λίνα Μπέμπη, Νίκος Παπαδημητρίου, Γιώργος Χαδούλης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μανώλης Χάρος, Φλοράνς Χρηστάκη.

Info: Imago Ignota, εγκαίνια Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 19.30, έως 15 Οκτωβρίου 2016, Τρίτη- Παρασκευή 11.00 - 20.00 & Σάββατο 11.00 - 15.00, Έ κ φ ρ α σ η – Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9, Αθήνα, 2103607598 & 2103607546, www.ekfrasi-art.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ