Εικαστικα

Η τέχνη στα νησιά

Προτάσεις για φιλότεχνους παραθεριστές

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 580
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323122-658841.jpg

Όπως κάθε χρόνο, η τέχνη πάει διακοπές στα νησιά: το Αιγαίο εμπνέει καλλιτέχνες και κοινό και σε όλα τα νησιά θα βρεις προτάσεις για να έρθεις σε επαφή με παλαιότερες ή νέες εικαστικές δημιουργίες. Διαλέξαμε τις καλύτερες.

Νίσυρος Sterna Art Project

Στο πλαίσιο του Sterna Art Project λαμβάνει χώρα το «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης», όπου εννέα διεθνείς καλλιτέχνες κι επιμελητές δημιουργούν υπό την καθοδήγηση του Άγγελου Πλέσσα στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών της Νισύρου. Η δράση, που βασίζεται στην κοινή και δημόσια εκμάθηση, είναι ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες και κατοίκους του νησιού και έχει σαν σκοπό να δημιουργηθεί από κοινού ένα έργο μέσα από τη συνύπαρξη και επικοινωνία των συμμετεχόντων. Η Α.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.

INFO Λουτρά Μανδρακίου, Νίσυρος, 6942050050, 22/7 - 20/8

image

Άνδρος «Γιώργος Ζογγολόπουλος - Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης»

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο συνολικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, σε όλες τις κατηγορίες και πτυχές του, ξεκινώντας από την πρώιμη νεανική περίοδο, με έμφαση στην αφαιρετική περίοδο. Η κάθε πτυχή πλαισιώνεται από εμπεριστατωμένα κείμενα που περιέχονται σε δίγλωσσο κατάλογο 290 σελίδων.

INFO Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, 2282022444, 19/6 - 25/09

image

Πόρος Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές

Τη θεματική του Αιγαίου, με τη μακρά του ιστορία ζωής και μετακινήσεων, ειρήνης και πολέμου, βιοπορισμού και ταξιδιών, προσεγγίζουν εννέα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση της Γκαλερί Citronne στον Πόρο: Αδαμάκος, Κατζουράκης, Κοκκινίδης, Κυραρίνης, Μαντζαβίνος, Μπιτσάκης, Ξενάκης, Σόρογκας και Ψυχοπαίδης. Τα έργα συνοδεύονται απο επιλεγμένες από τους καλλιτέχνες ποιητικές αναφορές, ως πρόσθετη απεικόνιση της πραγματικότητας.

INFO Γκαλερί Citronne, Πόρος, 2298022401, 25/6 - 17/9

image

Τήνος Βλάσσης Κανιάρης - Προς την Τήνο ΙΙΙ

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού πραγματοποιεί την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα εικαστικό μετά το θάνατό του το 2011. Ο Κανάρης είχε περάσει πολλά καλοκαίρια στην Τήνο, ξεκινώντας από το 1951 όταν πρωτοεπισκέφτηκε το νησί με τη μετέπειτα σύζυγο του Μαίρη που καταγόταν από εκεί. Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής του προσέγγισης.

INFO Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος, 2283024742-3, 25/6 - 31/10

image

Σάμος A World Not Ours

Η έκθεση εστιάζει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής μετανάστευσης, συγκεντρώνοντας μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών που παρουσιάζουν τις σχετικές αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους.

INFO Art Space Pythagorion, Σάμος, 2273062169, 5/8 - 15/10

image

Μύκονος Greek Gotham

Στα Δυο Χωριά της Μαρίνας Βρανοπούλου, όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις και residencies ολόκληρη τη χρονιά, τον Αύγουστο θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την έκθεση Greek Gotham, σε επιμέλεια της Maria Brito, που επιχειρεί να συνδέσει τον αρχαίο και κλασικό ελληνικό πολιτισμό με τη Νέα Υόρκη.

INFO Dio Horia Residency Platform & Dio Horia Gallery, Μύκονος, 29/7 - 27/8

image

Σπέτσες Up Aove & Down Under

Η έκθεση αποτελείται κατά κύριο λόγο από φωτογραφίες της Μαρίνας Βερνίκου, με έμπνευση από την ελληνική φύση και τη θάλασσα. Πρωταγωνιστές, οι διακυμάνσεις του υγρού στοιχείου και των νησιών αλλά και η ανθρώπινη παρουσία. Ταυτόχρονα θα εκτίθενται κομμάτια από τη «Marina Vernicos Collection» (αδιάβροχες τσάντες παραλίας, μαντίλια κ.λπ.), καθώς και γλυπτά της Έυης Σαββαΐδη.

INFO Γκαλερί Ακρόπρωρο, Σπέτσες, 2298072643, 18/7 - 4/8


image

Ύδρα: To μπλε τοπίο της εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη στους βράχους της Ύδρας

Part Two/The expectation: Μια αλληγορία που αξίζει να εξερευνήσετε

Τα μπλε λουλούδια που θα δείτε στον παραθαλάσσιο δρόμο, μόνο η αφορμή για ένα ταξίδι στην Ύδρα, είναι μια αλληγορία που δημιούργησε η βραβευμένη από τον οργανισμό HYam (Ύδρα για τους καλλιτέχνες της Μεσογείου) Ελληνίδα εικαστικός Μαρία Τσάγκαρη εμπνευσμένη αρχικά από το μυθιστόρημα «Heinrich von Ofterdingen» του Γερμανού φιλοσόφου και ποιητή Novalis. Πρόκειται για το μύθο ενός νεαρού αγοριού το οποίο αφήνει τα πάντα πίσω του για μια εμμονική αναζήτηση ενός μικρού μπλε λουλουδιού που στοίχειωνε τα όνειρά του και αντανακλούσε τις αξίες της ιδανικής ζωής και της ποίησης. Το βιβλίο του Νοvalis δεν τελείωσε ποτέ, αλλά καθιέρωσε το μπλε ως εμβληματικό σύμβολο του ρομαντισμού, ως χρώμα ελπίδας, ονείρων και πίστης στην αλλαγή.

Ο μπλε κήπος της Τσάγκαρη, αποτελούμενος από 300 φυτά του υδραίικου τοπίου, μεταφέρει στο σήμερα τους μυθικούς συμβολισμούς του μπλε σε μια γκρίζα περίοδο ψευδαισθήσεων. Όταν μεγαλώσει... ονειρεύεται να γίνει φυσικό τοπίο.

-Γ. Δημητρακόπουλος


image

Η Στέγη και το six d.o.g.s στο ηφαίστειο της Νισύρου

Ωραία ιδέα. Ένα ξεχωριστό project από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το six d.o.g.s στο χώρο ενός ηφαιστειακού κρατήρα στη Νίσυρο. Για όλο το βράδυ της αυγουστιάτικης Πανσέληνου στις 18 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο και 15 νέους δημιουργούς της εγχώριας σκηνής που θα αυτοσχεδιάσουν από τη Δύση του ηλίου της Πέμπτης μέχρι την Ανατολή το πρωί της Παρασκευής. Με μοναδική πηγή φωτός τη Σελήνη και χωρίς καμία προηγούμενη μεταξύ τους πρόβα, οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έναν κύκλο ξεκινώντας να παίζουν ταυτόχρονα όλοι μαζί στην αρχή σε ένα work in progress που θα ακολουθούν για διαφορετικές διάρκειες στη συνέχεια για 634 λεπτά. Μεταξύ των μουσικών η Τάνια Γιαννούλη, πιάνο, Μιχάλης Καλκάνης, κοντραμπάσο, Sébastien Marteau, πνευστά, Ορέστης Μπενέκας, synthesizers, loops, Σοφία Σαρρή, φωνητικά, Χρίστος Χονδρόπουλος, κρουστά. Συντονίσου σε μια διαφορετική μουσική εμπειρία ηφαιστειακού ρυθμού. Γ. Δημητρακόπουλος

Info Κρατήρας Στέφανος, Κοιλάδα Ηφαιστείου, Νίσυρος, 2103210510. Έναρξη 19.58. Είσοδος ελεύθερη. Στις 18 & 19/8.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ