Εικαστικα

Το περιοδικό ROJO ταξιδεύει στο Ρίο

Serious art fun

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13491-38856.jpg

Το βαρκελωνέζικο περιοδικό ROJO και ο διευθυντής του David Quiles Guilló διοργανώνουν το πρότζεκτ ®Nova travels to Rio de Janeiro.

Ανέτρεψε όλους τους κανόνες της μιντιακής αγοράς, όμως υπάρχει 10 χρόνια τώρα χάρη στην τρέλα του δημιουργού του. Είναι τριμηνιαίο, μοιάζει με βιβλίο, γκαλερί αλλά και πάρτι δημιουργίας, έχει παγκόσμια διανομή, τρία διευθυντήρια κέντρα σε Βαρκελώνη, Μιλάνο, Σάο Πάολο, ιδιόκτητη διαδικτυακή τηλεόραση, εκδοτικό οίκο και δύο εκθεσιακούς χώρους. Δεν δημοσιεύει κείμενα, δεν αριθμεί τα τεύχη του, δεν κρέμεται στα περίπτερα, αλλά φιγουράρει στα ράφια ιδιαίτερων βιβλιοπωλείων, δεν εμπεριέχει διαφημίσεις. Το βαρκελωνέζικο ROJO® δεν είναι περιοδικό. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ, αφιερωμένο ολόψυχα στη σύγχρονη τέχνη, που αποδεικνύει πως υπάρχει κοινό για έναν διαφορετικό περιοδικό Τύπο.

Μια από τις πιο πρωτοποριακές του πρωτοβουλίες, το ®NOVA, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 στο Σάο Πάολο, ίσως την πιο «μπροστά» και δημιουργική πόλη του κόσμου, συνεχίζεται πλέον στο Ρίο της Βραζιλίας. Το ®Nova travels to Rio de Janeiro είναι ένα event δημιουργίας, ένα ανοικτό interactive πείραμα που αφορά μόνο τους χαρούμενους, τους ταλαντούχους, τους περίεργους και τους ανοιχτόμυαλους. Περιλαμβάνει εικαστικά, μουσική, οπτικοακουστικά πρότζεκτ, περφόρμανς, βιντεοπροβολές, εργαστήρια, συζητήσεις, συνεργασίες μεταξύ 130 και πλέον καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο και απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Έξι εβδομάδες non-stop τέχνης και φαν, έξι εβδομάδες που φέρουν την υπογραφή του περιοδικού (και όχι μόνο) ROJO® και σου συστήνουν τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους του σήμερα. Δες τι σημαίνει πραγματικά σύγχρονη τέχνη.

David Quiles Guilló

Πίσω από το πρότζεκτ ®NOVA βρίσκεται ο υπερ-δραστήριος David Quiles Guilló. Το βιογραφικό του, ψαρωτικό. Γεννήθηκε στο Elx (Ισπανία) το 1973 και δημιούργησε το ROJO® τον Μάρτιο του 2001. Έκτοτε, έστησε πολλά τεύχη του περιοδικού, συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 σχεδιαστές και 800 καλλιτέχνες, δικτυώθηκε με περισσότερες από 35 χώρες, ανέλαβε την παραγωγή 2 τευχών του RUGA®magazine DVD και 93 εικαστικών εκθέσεων, εξέδωσε 37 μονογραφίες, διοργάνωσε περισσότερα από 600 events σε όλον τον κόσμο, πειραματίστηκε με διάφορα φορμά και μέσα έκφρασης, διηύθυνε καλλιτεχνικά πρότζεκτ για εταιρίες όπως οι Daimler, Nike, Diageo, Nokia, Unilever, adidas, Diesel, Pepe Jeans, Levi's, Red Bull και επιμελήθηκε πολιτιστικά events ιδρυμάτων όπως τα Caja Madrid, CCCB, Museo de Arte Reina Sofia, Hagaram Design Museum. Αεικίνητος και περιζήτητος, έδωσε τα φώτα του από τη Νέα Υόρκη (Instituto Cervantes) και τη Σεούλ (Hagaram Design Museum) μέχρι το Εκουαδόρ (University of Cuenca) και τη Βραζιλία. Ζει στο Σάο Πάολο, επιστρέφοντας ωστόσο συχνά πυκνά στη Βαρκελώνη. «Προσπαθώ να ζω διαρκώς ανοίξεις και καλοκαίρια», εξηγεί.

 

ROJO®Nova Cultura Contemporânea, Rio de Janeiro #1 from ROJO on Vimeo.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ