Εικαστικα

Όταν ο Πικάσο ζωγράφισε με φως

Υπέροχες φωτογραφίες ζωγραφικής με φως επάνω στον αέρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127174-286347.jpg

Ο Πικάσο ήταν μία ανήσυχη προσωπικότητα που άφηνε να τον συνεπαίρνει η έμπνευση και να τον οδηγεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον που μπορούσε να σκεφτεί, διψώντας να βλέπει τα αποτελέσματα. Το έργο που έχει αφήσει πίσω του περιλαμβάνει περίπου 50 χιλιάδες ξεχωριστά έργα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν 1.885 πίνακες, 1.228 γλυπτά, 2.880 κεραμικά, περίπου 12.000 σκίτσα και πολλά άλλα έργα μεταξύ των οποίων ταπισερί και χαλιά.

Το 1949, όταν ο Πικάσο ήταν 68 χρονών, τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στο Vallauris της Γαλλίας, ο φωτογράφος Gjon Mili ο οποίος του πρότεινε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Ο Mili είχε προηγουμένως φωτογραφίσει την αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Carol Lynne με φώτα τοποθετημένα στις άκρες των παγοπέδιλών της. Έχοντας ρυθμίσει με λεπτομέρεια την κάμερά του, μπόρεσε να την φωτογραφήσει σε πανέμορφες φιγούρες με φωτεινές γραμμές που άφηναν οι μπότες της στον αέρα.

image

Πρότεινε το ίδιο και στον Πικάσο: ο ζωγράφος θα δημιουργούσε σχέδια με φως στον αέρα, τα οποία θα χάνονταν αμέσως μόλις θα γεννιόνταν. Θα τα αποτύπωνε όμως για πάντα ο φωτογράφος με τη μηχανή του. Σχέδια με φως σε καμβά τον αέρα. Ο Πικάσο συμφώνησε να το δοκιμάσει για ένα τέταρτο της ώρας.

image

Ενθουσιάστηκε όμως τόσο πολύ με το αποτέλεσμα που αποφάσισε να κάνει πέντε επιπλέον φωτογραφικά σέσιον. Από αυτό το πείραμα βγήκαν 30 φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ο Πικάσο εν ώρα δημιουργίας να σχεδιάζει με φως τις χαρακτηριστικές του φιγούρες: ταύρους, κενταύρους και την υπογραφή του.

Μάλιστα, ακόμα και η καλλιτεχνική του μούσα και ερωμένη του, η Françoise Gilot μπήκε στο παιχνίδι, δοκιμάζοντας και αυτή τις ζωγραφιές φωτός.

image

Για να αιχμαλωτίσει αυτή την υπερ-εφήμερη τέχνη, ο Mili τοποθέτησε κάμερες σε γωνία 90 μοιρών τη μία με την άλλη, πετυχαίνοντας έτσι να έχει εικόνα από μπροστά αλλά και από το πλάι του Πικάσο ο οποίος «ζωγράφιζε» κρατώντας έναν στραβοσκοπικό φακό. Οι φωτογραφίες είχαν εκτεθεί το 1950 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

image

image

image

image


(Φωτογραφίες: GJON MILI/THE LIFE PICTURE COLLECTION/GETTY IMAGES. Άρθρο από το Μashable)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY