Εικαστικα

Σε μια ώρα έτοιμο το παραμύθι σου

Μικρά γαλάζια σημειωματάρια

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
119369-266825.gif

Έχει περάσει καιρός από τότε που τελείωσε η έκθεση νέων καλλιτεχνών στο χώρο – Ισμός στο Γκάζι και όμως, αυτό το ονειρικό μπλε από τα εξώφυλλα των τετραδιών El Cuento (το παραμύθι) έμεινε στο μυαλό και δε λέει να ξεθωριάσει. Η Έλενα Γιοβανάκη, είναι η δημιουργός της σειράς και στέκεται διακριτική και σιωπηλή δίπλα στα έργα της.

Η ιδέα ξεκίνησε γιατί της αρέσει να γράφει και να σχεδιάζει ταυτόχρονα. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της βγάζει τις μπογιές της στο πάτωμα και ζωγραφίζει, οπότε τα συνδύασε. Εμπνέεται από μύθους, από τον ουρανό, το τάγνκο και αγαπημένα ποιήματα. Τις ζωγραφιές, αφού στεγνώσουν, τις κολλάει σε ξύλο και τις κάνει εξώφυλλα τετραδίων που φτιάχνει μόνη της. Το παραμυθιακό τους στοιχείο εμπεριέχει μνήμες εικονογραφημένων ιστοριών αλλά όχι μόνο.Ένα από τα εξώφυλλα έχει τους ισπανικούς στίχους από ένα ποίημα του Marques, κάποιο άλλο ένα κορίτσι που αφουγκράζεται ένα κοχύλι.

image

image

image

image

 Της παίρνει κάτι παραπάνω από μία ώρα να φτιάξει το καθένα και είναι εντελώς αυτοδίδακτη, επιμένοντας πως είναι θέμα εξάσκησης και όχι ταλέντου. Φιλοτέχνησε τους καταλόγους σε δύο καφέ της Αθήνας, όλοι διαφορετικοί ένας προς έναν και στον τοίχο του σπιτιού της έχει ένα τεράστιο εντυπωσιακό κάστρο με πολεμίστρες. 

Σε μια πόλη και μια εποχή που το χειροποίητο και η γρήγορη τέχνη είναι άφθονη και προσφέρεται ανά πέντε μέτρα, το να σου κάνει εντύπωση κάτι έχει αξία και ταυτότητα και οι καλες πληροφορίες είναι για να κυκλοφορούν, όπως και τα καλά νέα.  Βέβαια εδώ υπεισέρχεται και το μικρό φετίχ του καθενός. Στην εν λόγω περίπτωση δηλαδή, αν γράφεις, χρειάζεσαι πάντα (σ.σ. λιμπίζεσαι) όλα τα όμορφα τετράδια του κόσμου έστω και αν τα φύλλα τους μείνουν λευκά...

image

 image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ