Εικαστικα

Ο Κωστής Παπαδόπουλος μας ξεναγεί στον κόσμο του

Μηχανές ονείρου

115017-643446.jpg
Γιώτα Αργυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 260
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11542-26406.jpg

Ο εικαστικός και μουσικός Κωστής Παπαδόπουλος ξεναγεί την ATHNENS VOICE στην έκθεση "Τα μάτια σου ανοικτά"

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του στούντιο, βλέπω τον Κωστή Παπαδόπουλο δίπλα σε δύο ρομπότ. Μία γυναίκα κι ένας άντρας, φτιαγμένοι από πρώην χρήσιμα υλικά –ρόδες, σίδερα, κατσαβίδια και ό,τι άλλο συγκέντρωσε από το δρόμο–, δίνουν ζωή και ρόλους στα δύο μηχανικά πλάσματα, τον Δον Κιχώτη και τη Δουλτσινέα. «Σε εννιά λεπτά θα μας μιλήσουν» μου λέει και μέχρι να «ζεσταθούν» μιλάμε για το παρελθόν του.

Ξεκίνησε με σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Σήμερα δημιουργεί πολυσύνθετα έργα τα οποία συνδυάζουν τη γλυπτική, τη μηχανική και την ηλεκτρονική. «Πέρασα από τα καθαρά εικαστικά, βγήκα στις τρεις διαστάσεις, έφτιαξα 3D κόμικς και μετά θέλησα να κινήσω τις φιγούρες των έργων μου, να τις οδηγήσω να κάνουν πράγματα στο χώρο. Ήθελα να εκφράσω και ερεθίσματα που εισπράττω από το περιβάλλον μου». Στο Παρίσι πειραματίζεται με τη μουσική και παίζει σε γκρουπάκια. «Γυρίζοντας εδώ γνωρίζω έναν Λατίνο. Τον βουτάω και φτιάχνουμε τους Αpurimac. Παίζουμε σε μπαράκια της Αθήνας, ταξιδεύουμε Ιταλία και Μέση Ανατολή, συγκεντρώνουμε λεφτά με το καπέλο. Αυτό το καπέλο ήταν και το όχημά μας για δύο χρόνια. Μετά γυρίσαμε εδώ». Εκείνη την εποχή οι Αpurimac απογειώνονται: κάνουν δίσκους, συναυλίες και συνεργασίες... «Φοβερή ζωή. Ήμασταν στη γύρα, γνωρίζαμε κόσμο, παίζαμε μουσική… καταπληκτική πορεία. Τώρα γράφουμε τον επόμενο δίσκο ».

Αφήνουμε πίσω μας τα δύο ρομπότ, για να δούμε το βασικό έργο της έκθεσης: ένα κατακόρυφο, μηχανικό γλυπτό, στη μέση του οποίου η οθόνη με το πελώριο μάτι προβάλλει ένα βίντεο με εικόνες από όλο τον κόσμο. «Το έργο είναι μία παρακίνηση προς όλους μας, “έλα, πάμε, κουνήσου, είναι ζόρικα τα πράγματα και πρέπει να βρούμε λύσεις”». Το υπόλοιπο κομμάτι της έκθεσης γίνεται πιο ονειρικό, θυμίζει εφευρέτη που σκαρφίζεται μηχανές για να πετάξει. «Συνεχίζω να κάνω παιχνίδια. Όταν ήμουν πιτσιρικάς τα έφτιαχνα μόνος μου. Τώρα, μετά από πολλές σκέψεις, σπουδές, τέχνες και εμπειρίες, συνειδητοποίησα ότι αυτό που θέλω να κάνω τελικά είναι παιχνίδια για μεγάλους».

Μου δείχνει τα μουσικά γλυπτά τα οποία παράγουν ήχο. Με αυτά τα γλυπτά θα γίνουν τρία live κατά τη διάρκεια της έκθεσής του "Τα μάτια σου ανοικτά", με τους Λαέρτη Μαλκότση, Αλέξανδρο Μυλωνά, Γιώργο Κανελλόπουλο και άλλους guests, στις 13, 2 & 27/6, γύρω στις 21.30. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ