- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι τέσσερις Κορεάτες καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση (BongJung Kim, Maelee Lee, Hijo Nam και Sobin Park) έχουν σπουδάσει στην Κορέα και στο εξωτερικό, έχουν εκθέσει σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και χαίρουν διεθνούς φήμης και αναγνώρισης οπότε αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για περαιτέρω μελέτη και συζήτηση.
Συνεπώς οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ως εκπρόσωποι των σημαντικών σύγχρονων κορεατικών καλλιτεχνικών τάσεων, τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια δύναται να προσφέρουν ακριβή κατανόηση της Κορεατικής καλλιτεχνικής παραγωγής στο σύνολό της.
Ο Bongjung Kim έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Κορέα, τις ΗΠΑ και πρόσφατα στην Ευρώπη. Οι ζωγραφικές εγκαταστάσεις του Bongjung Kim μαρτυρούν το ενδιαφέρον του για το φαινόμενο του κυβερνητικού εθισμού. Το σύνδρομο του διαδικτυακού εθισμού έχει να κάνει με τον έλεγχο του ορμέμφυτου και στην εποχή μας απαντάται όλο και πιο συχνά. Το ενδιαφέρον του Κιμ να αναδείξει το σύνδρομο του διαδικτυακού εθισμού πηγάζει από την εστίαση της έρευνάς του στις τέχνες. Όπως ακριβώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αντιπαρέλθουν το άγχος, έτσι και ο Κιμ το στοχάζεται ζωγραφίζοντάς το, με εμμονή.
Η Maelee Lee έχει εκθέσει τη δουλειά της παγκοσμίως και συμμετέχει στην κεντρική έκθεση της Biennale της Βενετίας του 2015. Οι ψηλοτάκουνες γόβες της Lee είναι σίγουρα αξιομνημόνευτες, αλλά και οι εγκαταστάσεις της πάνω στο μοτίβο της ιερής περιφοράς έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κυκλικός περιπατητικός διαλογισμός, από τον οποίο εμπνεύστηκε η Lee, βρίσκεται στον πυρήνα τόσο του Ινδουισμού όσο και του Βουδισμού.
H Hijo Nam έλαβε το MFA της στο Pratt Institute of Technology στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και παρουσιάζει τη δουλειά της διεθνώς από το 1996 περίπου. Συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα από μέταλλο, ξύλο, χαρτί περιτυλίγματος, κρασί, οθόνες, κ.α. δίνοντας στα υλικά αυτά νέα ζωή, ενσωματωμένα σε ένα καινούργιο έργο τέχνης που όμως φέρουν το αποτύπωμα του χρόνου, αλλά και τη συνακόλουθη δράση που η ανθρωπότητα έχει προσδώσει σε αυτά. Πολλές φορές φέρουν οπές, γρατζουνιές ή/και λεκέδες, χτυπήματα ή άλλα σημάδια ταλαιπωρίας αυτά τα εγκαταλελειμμένα και ξεχασμένα υλικά και εξαρτήματα αποκτούν νέα ζωή από την Nam.
Η Sobin Park που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη έχει σπουδάσει στην Κορέα και έχει εκθέσει στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον της Park για τη μορφή του δράκου και την αντίθεση που προκύπτει από την επαφή του με την απαλή επιδερμίδα μιας όμορφης γυναίκας είναι αδιάλειπτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μέσα και η τεχνοτροπία της δεν άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου. Η καλλιτεχνική της φόρμα εμπλουτίστηκε, τα ασπρόμαυρα σκίτσα που έκανε με μολύβι τώρα περιέχουν χρώμα και επίσης ενσωματώνει στα έργα της το υπόβαθρο του καμβά. Επιπλέον, εισάγει στην εικονοπλασία της το θέμα της πόλης, αντιπαραθέτοντας εικόνες της Σεούλ με άλλες από τη Νέα Υόρκη ή από φανταστικά τοπία.
Την έκθεση επιμελείται η Δρ Θάλεια Βραχοπούλου, καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College for Griminal Justice του City University of N.Y.
Οι τέσσερις καλλιτέχνες παρουσίασαν τη δουλειά τους το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο σε εκθεσιακούς χώρους στο Μεσαιωνικό Κάστρο Fotrezza και στην παλιά πόλη και η έκθεση πραγματοποιείται από το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Ρέθυμνο).
Info: Ως 6/11. (Δευτέρα & Τετάρτη 10.00 - 18.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 - 15.30).Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα.
Eγκαίνια: 15/10, 20.00
H Α.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.