Design & Αρχιτεκτονικη

Το Open House Athens 2024 ανοίγει τις πόρτες σε δεκάδες αθηναϊκά κτίρια

Η σημαντική αρχιτεκτονική εκδήλωση επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Open House Athens 2024
Φωτογραφία: Γιάννης Κρητικός

Το Open House Athens 2024 επιστρέφει το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου

Περπατάς στα Εξάρχεια, στην Κυψέλη, στα Πετράλωνα, στο Παγκράτι, σε οποιοδήποτε γειτονιά της Αθήνας. Είτε ακολουθείς μία διαδρομή που έχεις κάνει χιλιάδες φορές, είτε στρίβεις σε ένα στενό που δεν ήξερες ότι βρίσκεται εδώ, δεν έχει σημασία καμία: το βλέμμα σου σχεδόν πάντα θα στο κλέψει ένα κτίριο. Σηκώνεις το κεφάλι, μετράς τους ορόφους, χαζεύεις τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες, τις βεράντες, τις εξώθυρες, όλους τους τρόπους με τους οποίους ο αρχιτέκτονας αποφάσισε ότι αυτή η οικοδομή θα γίνει μέρος της πόλης. Ύστερα αρχίζεις να φαντάζεσαι: τι συμβαίνει στο εσωτερικό; Πώς είναι η διαρρύθμιση των δωματίων και ποιοι, άραγε, τα κατοίκησαν; Ποιες ιστορίες έζησαν εδώ; Εύχεσαι να μπορούσες να δεις όλα αυτά τα περίτεχνα μωσαϊκά και τις αριστοτεχνικές ροζέτες που φαντάζεσαι ότι υπάρχουν, έστω για λίγο να ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό εμβληματικών κτιρίων. Για όλες αυτές τις ευχές των ρομαντικών και όλων όσοι αγαπούν την αρχιτεκτονική υπάρχει το Open House Athens.

Open House Athens 2024
Design Studio/ Φωτογραφία: Άρης Βεδέρτσης

Η σημαντική αυτή αρχιτεκτονική εκδήλωση φέτος κλείνει τα 10 της χρόνια κι επιστρέφει το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου, ανοίγοντας τις πόρτες σε περισσότερα από 70 αθηναϊκά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Κατοικίες, γραφεία, μουσεία, ξενοδοχεία, κτίρια δημόσια και ιδιωτικά περιμένουν τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής για να τους αφηγηθούν τα μυστικά τους μέσα από δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται από εθελοντές της εκδήλωσης. Μάλιστα, στο Open House Athens 2024 η πλειοψηφία των κτιρίων που θα επισκεφθούμε είναι νέες συμμετοχές. Πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα μπούμε στα υπέροχα διαμερίσματα της πολυκατοικίας επί της οδού Χέυδεν που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης ή στο σπίτι και εργαστήριο του εικαστικού Πάνου Βαλσαμάκη στο Μαρούσι. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα κτίρια που συμμετέχουν εδώ.

Open House Athens 2024
Φωτογραφία: Ιωάννα Αλεξοπούλου

Επίσης εμπλουτισμένες είναι και οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στα πλαίσια του Open House Athens 2024. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Special Tours στο ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (απαιτείται κράτηση, μπορείτε να την κάνετε εδώ), αλλά και τις online ξεναγήσεις (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Open House Athens 2024
Ατελιέ της οδού Κυκλάδων

Όπως πάντα, όλες οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, ενώ δεν απαιτείται κράτηση. Μόνο που για τη συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα απαιτείται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας (QR code) για κάθε επισκέπτη. Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν αντιστοιχεί σε κράτηση ή σειρά προτεραιότητας, απλά διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής των επισκεπτών στους χώρους που επισκέπτονται. Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε την ηλεκτρονική σας ταυτότητα πατώντας εδώ.

www.openhouseathens.gr, Fb: Open House Athens, Instagram: @openhouseathens

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ