Design & Αρχιτεκτονικη

Κτίριο στη Θεσσαλονίκη αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού

Τραβάει τα βλέμματα των περαστικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον καιρό - Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός και οι υπηρεσίες που θα στεγάσει

Τα βλέμματα των περαστικών πέφτουν αναπόφευκτα στο εννιαόροφο κτίριο της οδού Ν. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη. Πολύ σύντομα πρόκειται να στεγάσει τις υπηρεσίες και τα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι η πρόσοψή του θυμίζει κύματα, με τα σκίαστρα αλουμινίου να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού.

Όπως αναφέρουν οι μελετητές, έχει μία πράσινο-μπλε απόχρωση όταν πέφτουν επάνω του οι ακτίνες του ήλιου και μία καφετί απόχρωση όταν τα σύννεφα καλύπτουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο «σηκώθηκε» σε ιδιόκτητο οικόπεδο μικρής έκτασης, σε παραδιπλανό δρόμο από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, και για να γίνει η πλήρης αξιοποίηση των μόλις 181 τ.μ. αναπτύχθηκε σε ύψος. Στα αξιοσημείωτα είναι ο «πράσινος» χαρακτήρας του καθώς στον ελεύθερο χώρο του δώματος θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εξυπηρετούν ενεργειακά το κτίριο. Στο ισόγειο έχει γίνει διαμόρφωση με χώρους πρασίνου και διαδρόμους πρόσβασης πεζών, ενώ ο σχεδιασμός για τις επόμενες παρεμβάσεις προβλέπει την τοποθέτηση -πιθανότατα πολύχρωμου - φωτισμού, ώστε η μεταλλική κατασκευή να μπορεί να «μεταμορφώνεται» χρωματικά ανάλογα με τον εορτασμό διαφόρων παγκόσμιων ημερών.

Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού
© ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκης Τζακόπουλος, που είχε την ιδέα, ολοκλήρωσε τη μελέτη και η κατασκευή ξεκίνησε επί των ημερών του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο ως «παιδί του» και αναφέρει ότι με συγκίνηση το είδε να μεγαλώνει και να ολοκληρώνεται. Μάλιστα, σε τοποθέτησή του σημείωνε πως το κτίριο μπορεί να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΕΥΑΘ Παγίων, Λία Παπαδοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρθηκε στη μετακόμιση των υπηρεσιών τονίζοντας ότι «ενδεχομένως προς τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου» η υπηρεσία θα είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στο νέο της χώρο. Η ίδια, συμπλήρωσε με νόημα: «για εμάς είναι πολύ σημαντικό, διότι από το 2003 που δημιουργήθηκε η ΕΥΑΘ Παγίων ήμασταν στο ενοίκιο. Τώρα, 20 χρόνια μετά θα στεγαστούμε σε ένα δικό μας κτίριο, κάτι που ήταν ευσεβής πόθος».

Θεσσαλονίκη: Κτίριο που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον καιρό
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.