Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα
Design & Αρχιτεκτονικη

Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου με καφέ χρώμα

Οι σοκολατί αποχρώσεις επέστρεψαν δυναμικά για το 2022
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιδέες διακόσμησης: Εξερεύνησε όλες τις αποχρώσεις του καφέ και μετέτρεψε το σπίτι σου στον πιο φιλόξενο χώρο.

Η ψυχολογία των χρωμάτων αναφέρει ότι οι άνθρωποι νιώθουν ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας όταν περιτριγυρίζονται από καφέ χρώματα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συσχέτισή τους με τη γη: το ηρεμιστικό και ανθεκτικό στοιχείο που μας κρατά… προσγειωμένους. Ακόμη, όλες οι αποχρώσεις του καφέ, από τις πιο κόκκινες έως τις πιο ψυχρές, είναι συνυφασμένες με τις αναμνήσεις μας. Θαλπωρή, σταθερότητα, διαχρονικότητα είναι μερικά από τα επίθετα που τις χαρακτηρίζουν. Η διακόσμηση με καφέ δεν είναι πάντα μια προφανής επιλογή, και στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί «ξεπερασμένη». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, και ειδικά το 2022, το καφέ έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε όσους αναζητούν ένα τρόπους να δημιουργήσουν αίσθηση ζεστασιάς στους εσωτερικούς χώρους. Με ένα φάσμα που εκτείνεται από καπουτσίνο και γκρι αποχρώσεις, έως πλούσιο φουντουκί και μαύρη σοκολάτα, το καφέ προσφέρει πληθώρα επιλογών για τη δημιουργία κάθε είδους διακόσμησης, από σοφιστικέ έως απλά ζεστό και οικείο.

Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα

Όταν επιλέγεις ένα χρώμα που ταιριάζει με το καφέ, πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις να επικοινωνήσεις. Αν ψάχνεις μια ουδέτερη βάση για να φτιάξεις γύρω της ένα δωμάτιο, μπορείς να επιλέξεις ανοιχτές αποχρώσεις, όπως το μπεζ ή το καμηλό. Εάν έχεις μερικά κομμάτια επίπλων σε σκούρο καφέ ή ξύλινες πινελιές σε οποιοδήποτε δωμάτιο, θα θελήσεις να το εξισορροπήσεις με ανοιχτόχρωμα υφάσματα και χρώματα βαφής. Εάν ψάχνεις ιδέες διακόσμησης, παρακάτω θα βρεις μερικούς ενδιαφέροντες συνδυασμούς χρωμάτων με καφέ που θα σε βοηθήσουν να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις τον ιδανικό χώρο.

Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα

Καφέ και λευκό
Έχεις ακούσει ξανά στο παρελθόν ότι το λευκό ταιριάζει σχεδόν με κάθε χρώμα και το καφέ δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Συνδυάζοντας οποιαδήποτε απόχρωση του καφέ με ένα καθαρό ή σπασμένο λευκό, έχεις μια καθαρή αντίθεση που λειτουργεί καλά σε δωμάτια όπως η τραπεζαρία ή το σαλόνι. Ένας πολύ γλυκός συνδυασμός είναι τα χρώματα 0176 Country Dweller και 0018 Dove White της Vitex. Εάν το λευκό και το καφέ είναι τα κύρια χρώματα σε οποιοδήποτε δωμάτιο, φροντίστε να διαφοροποιήσετε τις αποχρώσεις ώστε να είναι ενδιαφέρον.

Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα

Καφέ και ροζ ή ροδακινί
Το καφέ μπορεί να μην είναι το πρώτο χρώμα που σκέφτεσαι όταν θέλεις να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιο της κόρης σου ή να συνδυάσεις το αγαπημένο σου ροζ χρώμα, αλλά θα εκπλαγείς με το πόσο ωραία δένουν ως συνδυασμός. Το καφέ με αποχρώσεις του ροζ ή φούξια δημιουργεί έναν θηλυκό χώρο χωρίς υπερβολές. Μην ξεχνάς ότι το Χρώμα της Χρονιάς για το 2023 είναι το 0107 Prosperity της Vitex, μια βαθιά και σκονισμένη απόχρωση του ροζ που προσδίδει γήινη αίσθηση ευημερίας και προσφέρει στιγμές ηρεμίας και ρομαντισμού. Και συνδυάζεται εξαιρετικά με καφέ, να προσθέσω. Επομένως, αν θέλεις ένα ροζ δωμάτιο, μπορείς να ξεκινήσεις με μια καφέ βάση και καφέ ή ξύλινα έπιπλα, χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του ροζ ως τονισμό σε πράγματα όπως μαξιλάρια, κουρτίνες ή έργα τέχνης. Επίσης, μια καφέ απόχρωση με ροδακινί διάθεση -όπως το 0045 Sizzling Hot της Vitex-, μπορεί να εναρμονιστεί πλήρως σε ένα σαλόνι που διαθέτει υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, μάρμαρο, κά.

Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα

Καφέ και μαύρο
Το μαύρο είναι το νέο μαύρο και συνδυάζεται καλύτερα απ’ όσο φαντάζεσαι με το καφέ σε ένα δωμάτιο. Όταν χρησιμοποιείς το μαύρο ως κύριο χρώμα, πρέπει να το ισορροπείς καλά. Οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις του καφέ και του ξύλου λειτουργούν καλύτερα, ώστε το δωμάτιο να μην φαίνεται πολύ σκοτεινό. Σε χώρους με μαύρα έπιπλα, οι καφέ πινελιές μπορούν να προσθέσουν βάθος και ενδιαφέρον στο δωμάτιο, ενώ το μαύρο μπορεί να δημιουργήσει ένταση απέναντι σε καφέ έπιπλα.

Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα

Καφέ και πράσινο ή μπλε
Το καφέ είναι ένα χρώμα που γίνεται αντιληπτό ως φυσικό και ουδέτερο. Ο συνδυασμός του με το πράσινο και τις αποχρώσεις του παίζει με την αίσθηση της φύσης, φέρνοντάς τη στο σπίτι σου. Τόλμησε ένα έντονο καφέ συνδυασμένο με μια παστελ απόχρωση του μπλε ή του πράσινου για έναν πραγματικά απολαυστικό χώρο -ένας υπέροχος συνδυασμός θα ήταν το 0471 Miracle Bay με το 0151 Coffee Shop της Vitex. Οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις του πράσινου, όπως η μέντα, «μαλακώνουν» τα πιο σκούρα έπιπλα σε ένα δωμάτιο. Η χρήση πιο σκούρων αποχρώσεων του πράσινου σε συνδυασμό με σκούρες καφέ πινελιές ή ξύλινα έπιπλα δημιουργεί μια πιο έντονη ατμόσφαιρα που θα λειτουργούσε για ένα χώρο γραφείου. Στην ίδια λογική, ο συνδυασμός μπλε και καφέ αποχρώσεων μπορεί να δημιουργήσει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον σε ένα συνηθισμένο υπνοδωμάτιο. Το καφέ δέρμα σε συνδυασμό με το navy μπλε κάνει ένα δωμάτιο να δείχνει ρουστίκ και εκλεπτυσμένο, ενώ το απαλό μπλε σε συνδυασμό με μπεζ ή πιο ανοιχτό ξύλο δημιουργεί ένα πιο γαλήνιο περιβάλλον. Οι ψυχροί τόνοι στις αποχρώσεις του μπλε αναμειγνύονται καλά με τα ζεστά καφέ των πιο σκούρων ξύλινων επίπλων χωρίς να δείχνουν το δωμάτιο πολύ σκοτεινό ή «βαρύ».

Καφέ και κόκκινο
Όταν πρόκειται να συνδυάσεις καφέ με κόκκινο, το μόνο που έχει σημασία είναι η απόχρωση του κόκκινου που θα επιλέξεις. Ένα δωμάτιο όπως η βιβλιοθήκη ή το γραφείο μπορεί να απαιτεί μια χρωματική παλέτα με επίκεντρο τις πιο σκούρες αποχρώσεις του κόκκινου, ενώ ένα καθαρό, μοντέρνο υπνοδωμάτιο μπορεί να επωφεληθεί από ένα έντονο χρώμα με τη μορφή μιας φωτεινής κόκκινης κουβέρτας ή πολυθρόνας.

Ιδέες διακόσμησης με καφέ χρώμα

Βρες το χρώμα που σου ταιριάζει
Αν αναρωτιέσαι πού μπορείς να βρεις τα χρώματα που θα ήθελες για το σπίτι σου, η VITEX προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για αρχιτεκτονικά χρώματα και το νέο χρωματολόγιο Trends Magazine 2023 περιέχει όλες τις διεθνείς τάσεις των αποχρώσεων, δημιουργικές ιδέες και tips βαφής για να εμπνευστείς. Βρες όλες τις αποχρώσεις του καφέ που παράγονται σε ένα από τα πιο σύγχρονα και βιώσιμα εργοστάσια παραγωγής χρωμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και κυκλοφορούν σε ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα και σε 20 χώρες παγκοσμίως. Σημείωσε ακόμη ότι η VITEX λειτουργεί με βάση την βιωσιμότητα  – χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το εργοστάσιό της εταιρείας, που λειτουργεί με σχεδόν μηδενική διαδικασία αποβλήτων, πολιτική μηδενικών ατυχημάτων και μηδενική ενέργεια, καθώς διαθέτει εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή στέγη ισχύος 1MW. Για να μάθεις περισσότερα, επισκέψου το vitex.gr.

Δειτε περισσοτερα