Design & Αρχιτεκτονικη

Αυτός είναι ο καινούργιος ουρανοξύστης στο κέντρο του Μανχάταν

Το skyline του Μανχάταν απέκτησε έναν ακόμα ουρανοξύστη, έργο του Βρετανού star architect David Chipperfield

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
the-bryant-ouranoxistis.jpg
© davidchipperfield.com

Καινούργιος ουρανοξύστης στο Μανχάταν: έχει ύψος 123 μέτρα, στους πρώτους 14 ορόφους στεγάζει ένα ξενοδοχείο, στους υπόλοιπους 18 ιδιωτικά διαμερίσματα.

Ο καινούργιος 32όροφος ουρανοξύστης βλέπει στο πάρκο Bryant που βρίσκεται μπροστά στη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ένα περίφημο κτίριο ρυθμού Beaux-Arts που χτίστηκε το 1911 με τα χαρακτηριστικά λιοντάρια στον περίβολό του. Στο πάρκο συχνάζουν χρήστες της βιβλιοθήκης, ταξιδιώτες και καταναλωτές που κάνουν ψώνια στα μεγάλα καταστήματα της περιοχής, όπως το Macy’s. Τα καλοκαιρινά βράδια γίνονται υπαίθριες προβολές κλασικών αμερικανικών ταινιών, πικνίκ και συναυλίες. Από αυτόν τον μήνα, ένα καινούργιο κτίριο ρίχνει τη σκιά του στο πάρκο: έχει ύψος 123 μέτρα, στους πρώτους 14 ορόφους στεγάζει ένα ξενοδοχείο, στους υπόλοιπους 18 ιδιωτικά διαμερίσματα και μια ταράτσα με όχι και τόσο απρόσκοπτη θέα μιας και τα γειτονικά κτίρια είναι ψηλότερα. Η πρόσοψή του, σύμφωνα με τον Λονδρέζο αρχιτέκτονα David Chipperfield, αποτελεί μια «σύγχρονη ερμηνεία ενός παλιού αρχιτεκτονικού ορόσημου», με υλικό το μπετόν και με επεξεργασία που θυμίζει τον μπρουταλισμό της δεκαετίας του 1950.

dca.jpg
Ο νέος ουρανοξύστης "The Bryant" στο κέντρο του Μανχάταν έχει ύψος 123 μέτρα

Το κτίριο, με το όνομα The Bryant, δένει αρμονικά με τα κτίρια της συνοικίεας, κάτι που χαρακτηρίζει γενικά τις κατασκευές του Chipperfield, ο οποίος φαίνεται να ακολουθεί το περίφημο μόττο του Mies van der Roe "less is more". Ένα ακόμα κτίριο που μόλις παρέδωσε στην οδό Jane του Μανχάταν, μοιάζει παλιό, πλήρως εναρμονισμένο με τα brownstones του στενού δρόμου: ο Chipperfield επιμένει στις χαρακτηριστικές κοκκινωπές και τούβλινες κατασκευές που αποτελούν την αρχιτεκτονική σφραγίδα της Νέας Υόρκης.

david_chipperfield_architects_-_the_bryant.jpg

Το 2021 είναι η χρονιά των μεγάλων κατασκευών για την αμερικανική μητρόπολη: μεταξύ άλλων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το χτίσιμο του Central Park Tower με 98 ορόφους και του One Vanderbilt απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό Grand Central Station. Ωστόσο, οι πέντε από τους δέκα ψηλότερους πύργους στον κόσμο χτίζονται φέτος στην Κίνα και θα αποπερατωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. O Chippefield έχει χτίσει το μουσείο Rockbund στη Σαγκάη και δύο ακόμα μουσεία στην πόλη Χανγκτσόου, που δεν εντάσσονται στο πνεύμα glamour των σύγχρονων κινεζικών κατασκευών. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας, βραβευμένος με το Royal Institute of British Architects Stirling και το βραβείο Mies van Der Rohe, περιγράφει τη δουλειά του «απλή, σοβαρή και στέρεη, όχι φανταχτερή ή ριζοσπαστική, συνταιριασμένη με την ιστορία, το παρελθόν και την κουλτούρα του κάθε σκηνικού». Μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο Chipperfield θα έχει τελειώσει το Μέγαρο του Νόμπελ στη Στοκχόλμη και τη νοτιοδυτική πτέρυγα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ