Design & Αρχιτεκτονικη

Ταξίδι στις αγορές του κόσμου

Το Home παρουσιάζει τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57472-115074.jpg

Ρώμη, 3ος αιώνας π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατακλύζουν καθημερινά την κεντρική υπαίθρια αγορά Marcellum στο βόρειο τμήμα της πόλης, σε τέτοιο σημείο που ο Μάρκος Βιψάνιος Αγρίππας, καλύτερος φίλος και δεξί χέρι του Οκταβιανού Αυγούστου, συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα για τη Ρώμη να αποκτήσει την πρώτη της κλειστή αγορά.

Κάτω Χώρες. Η παράδοση των Grote Markt. Από τον 14ο αιώνα οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί έμποροι στήνουν τους πάγκους τους στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης. «Εάν δεν μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις στις αγορές της Ολλανδίας, τότε αυτό που ψάχνεις είτε δεν υπάρχει είτε απλά δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί» λένε οι Ολλανδοί – δεινοί έμποροι.

Πλατεία Jeu de Balle στις παλιές Βρυξέλλες. Κάθε Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι την ιερή για τους Βρυξελλιώτες ώρα του μεσημεριανού φαγητού, 200 και πλέον έμποροι απλώνουν στην πλακόστρωτη πλατεία την πραμάτεια τους: αντίκες, μεταχειρισμένα έπιπλα, δίσκους, ρούχα και όλα τα είδη σπιτιού. Γύρω-γύρω, στα καφέ, η βέλγικη μπίρα ρέει άφθονη συνοδεία δεκάδων πλανόδιων μουσικών.

Πλωτή αγορά της πλατείας Singel

n

Οι βάρκες του ποταμού Άμστελ που διασχίζει το Άμστερνταμ έχουν μετατραπεί σε ανθοπωλεία. Μια παράδοση που ξεκινάει από την εποχή που οι ανθοπώλες μετέφεραν με βάρκες τουλίπες και άλλα άνθη από την ολλανδική ύπαιθρο για να τα πουλήσουν στην πρωτεύουσα.

Portobello Road ή το Ωραίο Λιμάνι του Λονδίνου

n

Η μεγαλύτερη αγορά με αντίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε Σάββατο. Οι πρώτοι που έβγαλαν πάγκους ήταν οι μανάβηδες στα τέλη του 1870. Από το 1950 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν για πάντα οι παλαιοπώλες. Το Portobello είναι retro και εξ ολοκλήρου βρετανικό. Έχει ρούχα, έχει τσάντες, έχει φρούτα, έχει αντίκες, έχει κρίκετ και τα πάντα γύρω από το τσάι. Έχει live μουσική, έχει και πολύ κόσμο, όπως και τα πιο πολύχρωμα σπίτια στο Λονδίνο.

Το τεράστιο El Rastro

n

Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Μαδρίτης και της Ευρώπης. Κάθε Κυριακή στήνονται περισσότεροι από 3.000 πάγκοι με φαντασία, πωλούνται από αφίσες παλιών θεατρικών παραστάσεων μέχρι αντίκες και καρικατούρες ζωγραφισμένες στο χέρι. Συμβουλή: Το παζάρι γίνεται στους πάγκους που βρίσκονται στα γύρω στενάκια και όχι στον κεντρικό δρόμο της υπαίθριας αγοράς.

Ιερουσαλήμ. Σουκ εντός των ιερών τειχών της παλιάς πόλης. Κάθε στενάκι και πεζόδρομος είναι και μια υπαίθρια αγορά, όπου το παζάρεμα της τιμής με τον έμπορο είναι καθεστώς.

Νέα Υόρκη, Green Flea Market. Η κυριακάτικη υπαίθρια αγορά των «άστεγων» από γκαλερί καλλιτεχνών. Υπάρχουν επίσης σημαντικές συλλογές από ολοκαίνουργια και μεταχειρισμένα βιβλία. Το παζάρι στις τιμές είναι καλοδεχούμενο.

Βραζιλία, Mercado Ver-o-Peso στο Μπέλεμ. Η μοναδική υπαίθρια αγορά στον κόσμο, όπου κανείς μπορεί να βρει ψάρι Αμαζονίου.

Σόνγκχραμ της Ταϊλάνδης

n

Προσοχή στα τρένα. Η αγορά του σιδηροδρομικού σταθμού Μαεκλόνγκ βρίσκεται στο Σαμούτ. Με την πρώτη ματιά μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη υπαίθρια αγορά της Ασίας: τροπικά φρούτα και λαχανικά, λίτσι και μάνγκο σε μεγάλες στοίβες και έντονα χρώματα, ποικιλία αποξηραμένων μπαχαρικών, πάστες και βότανα, φρέσκα θαλασσινά και πολλά ακόμη τοπικά εδέσματα. Το πλήθος κάνει βόλτα ανάμεσα στους πάγκους την ώρα που οι πωλητές με φωνές και διάφορα τεχνάσματα προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Ώσπου από το πουθενά ακούγεται το προειδοποιητικό σφύριγμα ενός τρένου. Η αγορά τότε πολύ γρήγορα αλλάζει: οι αγοραστές εξαφανίζονται, ενώ οι μικροπωλητές με βιασύνη προσπαθούν να μαζέψουν τα τελάρα και τις ομπρέλες από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η υπαίθρια αγορά παγώνει από την ώρα που το τρένο κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του μέχρι να απομακρυνθεί με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 15 μίλια την ώρα. Κι όταν τελικά απομακρυνθεί εντελώς, οι πωλητές τοποθετούν τους πάγκους και τις ομπρέλες στη θέση τους, το πλήθος επανεμφανίζεται και όλα επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς σαν να μην έχει συμβεί τίποτα προηγουμένως. Κι αυτό συμβαίνει επτά ημέρες την εβδομάδα, κάθε φορά που η αμαξοστοιχία κάνει τη διαδρομή Μαεκλόνγκ - Μπαν Λαέμ. Οι Ταϊλανδοί αποκαλούν αυτό το μέρος Talad Rom Hoop Market, που κυριολεκτικά μεταφράζεται «Η αγορά που τραβάς κάτω τις ομπρέλες».

Χονγκ Κονγκ

n

Όταν ο ήλιος δύει ανάβουν τα φανάρια στη νυχτερινή υπαίθρια αγορά της οδού Temple. Πάγκοι με noodles και ηλικιωμένοι Ασιάτες που τζογάρουν πάνω στο κινεζικό σκάκι κι άλλα παιχνίδια απέναντι από τον ομώνυμο ναό. Μια υπαίθρια νυχτερινή αγορά-γκέτο στην πόλη των υδρατμών.

Και η Αθήνα έχει όραμα. Από το 2012 θεωρητικά η πρώτη υπαίθρια αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας ήταν στα σκαριά και υποσχόταν να είναι έτοιμη το καλοκαίρι, φιλοδοξώντας αφενός να πετύχει ένα χτύπημα στην καρδιά του παρεμπορίου και αφετέρου να αποτελέσει πόλο έλξης καταναλωτικού κοινού και επιχειρηματιών. Μια ομάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο σημείο που θα φιλοξενήσει το νέο εγχείρημα. Δέκα χώροι της πόλης θεωρούνται πρόσφοροι και εξετάζονται από τους ειδικούς, προκειμένου να επιλεγεί τελικά ένας για την πρώτη μεγάλη υπαίθρια αγορά-παζάρι της πρωτεύουσας, η οποία θα λειτουργεί τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ