Design & Αρχιτεκτονικη

Μετακομίζεις; Να πώς θα εξοικονομήσεις χρήματα

Μην πετάς τίποτα!

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
movingout.jpg
© skeeze

Συμβουλές για να γλιτώσεις, αλλά και να κερδίσεις χρήματα κατά την μετακόμισή σου

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η μετακόμιση είναι μία αρκετά στρεσογόνα διαδικασία, ειδικά αν την κάνεις αναγκαστικά και όχι γιατί θέλεις την αλλαγή. Τι θα πάρεις μαζί στο νέο σπίτι; Τι θα αφήσεις πίσω; Πώς θα μετακινήσεις τα πράγματα; Πόσο χρόνο θα σου πάρει όλη η μετακόμιση; Πόσο γρήγορα θα ξεκινήσεις να έχεις ρεύμα, νερό και internet; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που θα κληθείς μες στο άγχος να απαντήσεις.

Το μεγαλύτερο, βέβαια, και πιο τρομαχτικό ερώτημα είναι άλλο: Πόσο θα σου κοστίσουν όλα αυτά; Η απάντηση είναι πιθανώς στην καλύτερη περίπτωση «αρκετά», αν όχι και «πολλά» και αν όχι και «πάρα πολλά». Είναι, λοιπόν, λογικό να θέσεις ως προτεραιότητα μέσα σε όλα και το να ξοδέψεις όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα γίνεται. Πώς θα το κάνεις αυτό; Τα 5 παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν:

1. Μάζευε για να έχεις
Συγκεκριμένα μάζευε κούτες, μεγάλες τσάντες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου χρησιμεύσει ως αντικείμενο αποθήκευσης. Οι πιθανότητες λένε ότι θα χρειαστείς αρκετά, οπότε αντί να ξοδέψεις ποιος ξέρει πόσα λεφτά, για να αγοράσεις καινούρια, φρόντισε να έχεις προνοήσει και να φυλάς κάθε κούτα και τσάντα, που σου έρχεται όταν κάνεις online παραγγελίες ή που δίνουν δωρεάν σε διάφορα events.

2. Σκέψου καλά την μεταφορά
Μπορεί η επιλογή της μεταφορική εταιρείας να σου ακούγεται πιο κοστοβόρα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, χρειαστεί να πάρεις άδεια και να χάσεις ημερομίσθια και να νοικιάσεις ο ίδιος κάποιο φορτηγάκι, για να κάνεις μόνος την μετακόμιση, είναι πολύ πιθανό ότι η μεταφορική εταιρεία εν τέλει θα σου έρθει πιο φτηνά. Επιπλέον, να έχεις υπόψη ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο οι εταιρείες αυτές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις παζάρια και να πετύχεις μία καλύτερη τιμή.

3. Οργάνωσε τα πάντα από νωρίς
Αν δεν πρέπει να φύγεις άμεσα από το τωρινό σου σπίτι, τότε έχεις την ευκαιρία να οργανώσεις αρκετά πράγματα από πριν, εξοικονομώντας χρήματα. Το βασικότερο είναι να έχεις φροντίσει να ενημερώσεις τις εταιρείες ηλεκτροδότησης και παροχής internet τόσο για το πότε θα φύγεις οριστικά από το παλιό σου σπίτι, όσο και για το πότε θα μπεις στο νέο. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να περάσεις πολλές μέρες χωρίς ρεύμα και διαδίκτυο, αλλά και δεν θα καταλήξεις να χρεώνεσαι λογαριασμούς του παλιού σπιτιού.

4. Προετοίμασε γεύματα
Ακούγεται άσχετο, ε; Κι όμως, κατά την μετακόμιση είναι σίγουρο ότι - ακόμα κι αν ακολουθήσεις την παραπάνω συμβουλή - θα βρεθείς για μερικές μέρες χωρίς ρεύμα και κατ' επέκταση χωρίς κουζίνα και ψυγείο. Φρόντισε να έχεις μία κούτα με ταπεράκια με προετοιμασμένα γεύματα που δεν θα χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθούν, ώστε να μην ξοδέψεις όλα τα λεφτά σου στα ντελιβεράδικα.

5. Βγάλε χρήματα από την κατάσταση
Ο παλιός σου καναπές ίσως δεν χωράει στο νέο σπίτι, ίσως στο πακετάρισμα ανακάλυψες ότι έχεις ρούχα, βιβλία, CD και γενικά αντικείμενα, που πλέον δεν χρειάζεσαι. Αντί να τα πετάξεις, δοκίμασε να τα πουλήσεις (ειδικά τον καναπέ!), ώστε να βγάλεις ένα μέρος του ποσού που θα ξοδέψεις για την μετακόμιση. Αν πάλι, έχεις πράγματα για πέταμα, που δεν έχουν καμία αγοραστική αξία, και πάλι να μην προτιμήσεις να τα ρίξεις στα σκουπίδια και δώρισε τα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ