Design & Αρχιτεκτονικη

Δείτε τον νικητή των βραβείων Mies van der Rohe

Το αρχιτεκτονικό έργο που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 383 υποψηφιότητες

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
grp-150910-cpr_mg_0600_kent.jpg
© PR MG

Από το 1988, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Περίπτερο της Βαρκελώνης απονέμουν κάθε χρόνο το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής», το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί σε «Βραβείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής». Σήμερα, ανακοινώθηκε ο νικητής για το 2019, ο οποίος ξεχώρισε ανάμεσα σε 383 υποψηφιότητες από 38 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Stefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, Maria Langarita και Frank McDonald, επισκέφτηκε δια ζώσης τα αρχιτεκτονικά έργα όλων των φιναλίστ, για να καταλήξει στην επιλογή του «Transformation of 530 Dwellings» (Μεταμόρφωση 530 Κατοικιών) στο Μπορντό της Γαλλίας. Η «μεταμόρφωση» αποτελεί έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων Frederic Druot (Παρίσι) και Christophe Hutin (Μπορντό) και πραγματοποιήθηκε σε τρία κτήρια 530 διαμερισμάτων της δεκαετίας του ’60.

Τα συγκεκριμένα κτήρια δεν έγινε αποδεκτό να κατεδαφιστούν, οπότε οι παραπάνω αρχιτεκτονικές εταιρείες κλήθηκαν να τα ανακαινίσουν. Ο λόγος, που η επιτροπή του έδωσε το πρώτο βραβείο είναι το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες φαίνεται να έθεσαν ως πρώτο στόχο τους να προσφέρουν νέες βελτιωμένες ζωές στους κατοίκους των διαμερισμάτων, χωρίς να υποτιμήσουν όμως τις παλιές τους και ξοδεύοντας 50.000€ για κάθε κτήριο, χωρίς να χρειαστεί οι κάτοικοι να φύγουν από τα σπίτια τους κατά την ανακαίνιση και εκμεταλλευόμενοι πλήρως τον χώρο και τα υλικά που είχαν στα χέρια τους.

Για ακόμα μία χρονιά, βέβαια, δόθηκε και το «Βραβείο Αναδυόμενης Αρχιτεκτονικής», το οποίο έλαβε επίσης μία γαλλική εταιρεία, το στούντιο BAST (Τουλούζη), για το αρχιτεκτονικό έργο «School Refectory» (Σχολικό Αναψυκτήριο) στο χωριό Μοντμπρούν-Μποκάζ κοντά στα Γαλλικά Πυρηναία. Το BAST ανέλαβε την ανακαίνιση της καντίνας του σχολείου της περιοχής, το οποίο φιλοξενεί 61 μαθητές, μετά από κάλεσμα της κοινότητας.

Ο λόγος που οι κριτές επέλεξαν αυτό το εγχείρημα είναι η ταπεινότητα και ο σεβασμός, με τους οποίους οι αρχιτέκτονες το αντιμετώπισαν, έτσι ώστε να έρχεται σε αρμονία με την υπόλοιπη αισθητική του χωριού.  Όπως, μάλιστα, σχολιάστηκε από την κριτική επιτροπή, «η απλότητα των συσκευών και της κατασκευής του προσφέρουν άφθονο χώρο, εξαιρετική ευχρηστία και έντονη ποιητικότητα».

Συνολικά για τον διαγωνισμό και για την επιλογή των νικητών, η κριτική επιτροπή σημείωσε: «Ερχόμαστε από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, που τώρα μετατρέπεται σε αισιοδοξία και γενναιοδωρία και που ξυπνάει μία στάση, η οποία ενθαρρύνει τα ρίσκα τόσο από την πλευρά του πελάτη, όσο και από την πλευρά των αρχιτεκτόνων. Οι φιναλίστ παρέδωσαν απίστευτα κτήρια και χώρους σε περίπλοκες συνθήκες, κάνοντας την επιλογή μας πολύ δύσκολη. Μετά από πέντε ώρες σκληρού εποικοδομητικού διαλόγου, η απόφαση λήφθηκε δημοκρατικά και επίσης με το συμπέρασμα ότι, αφότου επισκεφτήκαμε όλες τις δουλειές, όλοι θα ήταν άξιοι νικητές».

Η τελετή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου στην Βαρκελώνη. Εκεί θα παρουσιαστεί η φετινή έκθεση του διαγωνισμού, η οποία από τον Σεπτέμβρη θα ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, με μοντέλα, κείμενα, βίντεο, σκίτσα και ζωγραφιές των 40 φιναλίστ και περιλήψεις όλων των υποψηφιοτήτων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ