Design & Αρχιτεκτονικη

Το OPEN HOUSE Athens επιστρέφει στην πόλη

Στις 6 και 7 Απριλίου ρίχνουμε (αρχιτεκτονικές) ματιές σε όλα τα αθηναϊκά κτίρια που αγαπάμε

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
akropoli-anoigma.jpg

Περπατάς στον δρόμο. Ξαφνικά βλέπεις κάτι διαφορετικό. Είναι ένα κτίριο. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Σταματάς και το χαζεύεις. Έχει γλάστρες με γεράνια στα μαρμάρινα σκαλιά και ακροκέραμα στην κορυφή. Εστιάζεις στα παράθυρα. Προσπαθείς να μαντέψεις τη ζωή μέσα από τα πατζούρια. Αναρωτιέσαι αν οι ένοικοι θα περπατούν ξυπόλητοι πάνω στο ξύλινο πάτωμα κι αν το ταβάνι έχει εκείνες τις όμορφες ροζέτες. Μένεις ακίνητος για μερικά λεπτά, περιμένεις. Μπορεί να βγει κάποιος κι ίσως προλάβεις  να ρίξεις μια κλεφτή, φευγαλέα ματιά στο εσωτερικό του. Η πόρτα δεν ανοίγει. «Δεν πειράζει», σκέφτεσαι. «Ίσως ανοίξει στο επόμενο OPEN HOUSE».

Μουσείο της πόλεως των Αθηνών
Μουσείο της πόλεως των Αθηνών

Στις 6 και 7 Απριλίου τα κτίρια της Αθήνας ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους στο 6ο OPEN HOUSE Athens. Το αγαπημένο αρχιτεκτονικό ραντεβού της πόλης επιστρέφει και φέτος και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την πόλη μας λίγο καλύτερα, να δούμε την άλλη πλευρά των δρόμων που διασχίζουμε καθημερινά. Αυτή τη φορά όχι από την οπτική των πεζοδρομίων, αλλά από το εσωτερικό των κτιρίων. Όπως πάντα στο OPEN HOUSE Athens συμμετέχουν κτίρια δημόσια και ιδιωτικά: σύγχρονα και ιστορικά μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακοί χώροι. Συνολικά 95 κτίρια και 550 εθελοντές σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν σε έναν συχνά αθέατο κόσμο.

Διαμέρισμα στην Καρύτση
Διαμέρισμα στην Καρύτση

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση, μόνο η έγκαιρη προσέλευση στον κάθε χώρο. Η είσοδος θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα κτήρια που συμμετέχουν πατώντας εδώ.

Παράλληλες Δράσεις

Εκτός όμως από το διήμερο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα που θα γίνουν στην πόλη στα πλαίσια του OPEN HOUSE Athens. Κι αυτά είναι:

OPEN SCHOOL_ 1 και  Απριλίου
Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OPEN HOUSE Athens περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής και απευθύνεται σε τμήματα σχολείων και σχολών. Επιπλέον το Κέντρο Τεχνών Πλάκα, ως χορηγός της δράσης OPEN SCHOOL, θέλοντας να ενισχύσει την επαφή και το ενδιαφέρον των μαθητών για την αρχιτεκτονική, προσφέρει μία ολική υποτροφία διδάκτρων για έναν μαθητή Β’ ή Γ’ Λυκείου που επιθυμεί να εξετασθεί στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αmalias-36/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Αυγουστίδου
Αmalias-36/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Αυγουστίδου

OPEN EMBASSY_ 5 Απριλίου
Μια Πρεσβεία είναι μια ιδιόμορφη συνθήκη χώρου: στεγάζει μια χώρα σε κτίριο μιας άλλης. Στο Open Embassy οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν σε τρεις πρεσβείες με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και να μάθουν περισσότερα για τις χώρες που εκπροσωπούν. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν η Πρεσβεία της Αυστραλίας, η Πρεσβεία της Νορβηγίας και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος. Για συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

OPEN BAUHAUS_ 6 και 7 Απριλίου
Η εμβληματική σχολή Bauhaus συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της και με αφορμή το γεγονός αυτό το OPEN HOUSE Athens αφιερώνει μια θεματική ενότητα αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε κτίρια επηρεασμένα από το Bauhaus. Η ενότητα περιλαμβάνει την Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, το Ατελιέ Οδού Κυκλάδων και τη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, όπου προγραμματίζεται και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο από τον σκηνοθέτη Martin Scharnhorst (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Χώρος γραφείων στο Π. Φάληρο/ Φωτογραφίες: Ντέμη Καρατζαφέρη

OPEN BIKE_6 και 7 Απριλίου
Γνώρισε την αρχιτεκτονική της πόλης κάνοντας… πετάλι! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτίρια, κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων του OPEN TOURS, στις 6 & 7 Απριλίου. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο από την COCO-MAT.bike και αναμνηστικό υλικό της δράσης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

red-tower-on-pindarou-st-gerakianakis-georgios-05.jpg

Διαγωνισμοί:

OPEN your portfolio_1 Φεβρουαρίου - 8 Απριλίου
Ο διαγωνισμός υποβολής portfolio με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Βακαλό Art & Design. Συμμετέχετε στέλνοντας email με το portfolio σας μέχρι τις 8 Απριλίου στο info@vakalo.gr με θέμα “Διαγωνισμός portfolio Βακαλό – Open House Athens” και εν συνεχεία λαμβάνοντας μέρος στο ΟPEN DESIGN WORKSHOP by Vakalo στις 13 & 14 Απριλίου. Το θέμα του workshop είναι ο σχεδιασμός ενός μεταβατικού χώρου υποδοχής ενός ξενοδοχείου, η συμμετοχή είναι δωρεάν και μετράει 30% στη συνολική αξιολόγηση των υποψηφίων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

PHOTO MADE_30 Μαρτίου- 10 Απριλίου
Φέτος στο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Athens προστίθεται άλλος ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, που εστιάζει στην παράλληλη δράση MADE in Athens. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram (από δημόσιο προφίλ) και γράφοντας #made_oha2019. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο το MADE in Athens θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

LOFT 1850

OPEN PHOTO_5-14 Απριλίου
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο OPEN HOUSE Athens, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ανεβάζοντας από δημόσιο προφίλ στο instagram φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του OPEN HOUSE Athens 2019, γράφοντας #alumil_oha2019. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Όταν το φως παίζει με τις σκιές». Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα, μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Athens θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανες Fujifilm.

The Foundry Hotel
The Foundry Hotel

OPEN HUNT_6 & 7 Απριλίου
Σ’ αυτό το πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν το επαναφορτιζόμενο επιτραπέζιο φωτιστικό “Battery” της Kartell, που έχει τοποθετηθεί σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, και να ανεβάσουν ευφάνταστες φωτογραφίες με αυτό στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #openhuntkartell.

OPEN VOTE_6-14 Απριλίου
Η δράση αυτή αφορά το βραβείο κοινού: οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ξενάγηση που τους άρεσε περισσότερο, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το αγαπημένο κτίριο του κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2019 κι επιβραβεύοντας την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Όλοι οι ψηφοφόροι συμμετέχουν αυτόματα στην κλήρωση για ένα υπέροχο δώρο. Η ομάδα εθελοντών που θα αναδειχθεί νικήτρια, θα βραβευτεί με έπαινο συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Ο σύνδεσμος για τη ψηφοφορία θα ανοίξει στις 6 Απριλίου.

Διαμέρισμα στην Αγίου Κωνσταντίνου/ Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος
Διαμέρισμα στην Αγίου Κωνσταντίνου/ Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

FOOD&PARTY:

OPEN FOOD& drinks _ 26 Μαρτίου - 7 Απριλίου
Αν χρειαστείτε ένα ευχάριστο διάλειμμα από τους αρχιτεκτονικούς περιπάτους, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τους χώρους που συμμετέχουν στο Open Food& Drinks. Επιλεγμένα take away μαγαζιά δημιουργούν προϊόντα με την υπογραφή του προϊόντα που έχουν την υπογραφή του OPEN HOUSE Athens! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

poster_open-food.jpg

TIME TO CLOSE Party _ 7 Απριλίου
Το πάρτι λήξης κλείνει την αυλαία του OPEN HOUSE Athens 2019 εορταστικά στο 48 Urban Garden (Αρματολών και Κλεφτών 48), μετά τις 21:00, με υπέροχα cocktails, snacks από το food truck του 48 Urban Garden, μουσική από τον dj Κωνσταντίνο Ανάση και αναμνηστικές φωτογραφίες από το photo-booth του PhotoPartyBox.


*Η Athens Voice και το Athens Voice Radio 102.5 είναι χορηγοί επικοινωνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ