Design & Αρχιτεκτονικη

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας μας μιλάει για την ΕΣΩ

Η σημαντικότερη ημερίδα για την αρχιτεκτονική και το design έρχεται σε λίγες μέρες στη Στέγη

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 687
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thessaloniki-underground-thermal-baths-1.jpg
Thessaloniki’s Wet Dream [Thermal Baths] By Not a Number Architects

Κοίτα γύρω σου. Κτίρια, πεζοδρόμια, αυτοκίνητα, ταμπέλες. Αντικείμενα. Ό,τι σε περιβάλλει, ό,τι φοράς και χρησιμοποιείς, έχει σχεδιαστεί. Πριν γίνει πραγματικότητα, γεννήθηκε ως ιδέα στο μυαλό κάποιου. Στις 4 Φεβρουαρίου το μεγάλο Αμφιθέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα γεμίσει από ιδέες που διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας. Η ημερίδα ΕΣΩ, που πραγματοποιείται φέτος για 8η συνεχή χρονιά, συγκεντρώνει και πάλι τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργικής σκηνής από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, αυτή τη φορά υπό τον συντονισμό του εικαστικού και ιδρυτή της Athens Biennale, Poka Yio. Μιλάμε με τον Βασίλη Μπαρτζώκα, την ψυχή της ΕΣΩ, και μαθαίνουμε από πρώτο χέρι όσα θα συμβούν σε λίγες μέρες. 

Βασίλης Μπαρτζώκας
Βασίλης Μπαρτζώκας

Πείτε μας λίγα λόγια για την ΕΣΩ (πώς γεννήθηκε η ιδέα, γιατί...;) 
Για πολλά χρόνια ζούσα στον κόσμο των υλικών, εργαζόμενος κοντά σε αρχιτέκτονες και interior designers. Τότε σκεφτόμουν πως θα ήταν πολύ όμορφο να βρεθεί μία φόρμουλα όλοι αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν αυτό που κάνουν στο κοινό. Αλλά και να  συναντηθούν και να ανταλλάξουν τις ιδέες τους. Να συνεργαστούν και να δώσουν ο ένας στον άλλο, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία. Το 2012 ο Δημήτρης Φακίνος, διοργανωτής των ΕΒΓΕ και των European Design Awards, μου πρότεινε να κάνουμε κάτι μαζί, στα πλαίσια της συνεργασίας του +Design με τη Στέγη για την Αρχιτεκτονική και το Design. Πλέον κοντεύουμε να κλείσουμε πια τη δεκαετία… οπότε έχουμε κάθε λόγο να λέμε πως η ΕΣΩ έγινε ο κορυφαίος θεσμός προβολής του σχεδιασμού και των τεχνών στην Ελλάδα. 

Ποιο ερώτημα φιλοδοξεί κυρίως να απαντήσει η ημερίδα;
Εξερευνούμε το καινούργιο. Το καινούργιο το οποίο μπορεί να βιωθεί. Απολαυστικές, ατμοσφαιρικές, λειτουργικά άρτιες λύσεις που εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή μας, δημιουργούν ένα sense of place, βοηθούν τα συναισθήματα να ανθίσουν, κινητοποιούν τις ιδέες και τελικά μας κάνουν ευτυχισμένους ανθρώπους. Στην ΕΣΩ θέλουμε να καταδείξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι του σχεδιασμού ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι λύσεις. Από ένα μεγάλο έργο, όπως το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, μέχρι τα ποικίλα, μικρά μπαρ και εστιατόρια που έχουν κοσμήσει σαν πετράδια τα σκοτεινά δρομάκια και τις στοές του νυχτερινού Κέντρου της Αθήνας. Από ένα μπουτίκ, κυκλαδίτικο ξενοδοχείο στα νησιά μας, μέχρι μία πολυκατοικία που σε κάνει περήφανο στην όψη και χαρούμενο στην κατοίκηση. Από ένα όμορφο περιοδικό ως την εμπορική ζώνη στο χώρο των αεροδρομίων. Όλος αυτός ο υλικός πολιτισμός, τον οποίο ζούμε, είναι αποτέλεσμα τέτοιων συνεργασιών. Εντέλει, ένας όμορφος υλικός πολιτισμός μας δίνει αξιοπρέπεια. Αυτό θέλουμε να «βοηθήσουμε».

Σε ποιους απευθύνεται η ΕΣΩ; Γιατί να την παρακολουθήσει και κάποιος που δεν είναι αρχιτέκτονας ή designer;
Το να παρακολουθήσεις την ΕΣΩ είναι σχεδόν… πολιτική πράξη! Ας το πω λιγότερο χιουμοριστικά, μέσα από ένα ερώτημα: ποιος δεν θέλει να μάθει με ποιον τρόπο σκέφτονται οι άνθρωποι που δημιουργούν τον υλικό μας πολιτισμό και να τους θέσει ερωτήσεις; Πέραν αυτού, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιος επαγγελματίας φαινομενικά «άσχετος» με την αρχιτεκτονική, να ανακαλύψει ένα πεδίο… συνεργασίας με τον κόσμο των δημιουργών! Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός της ΕΣΩ, η εξερεύνηση του καινούργιου και η συνεργασία. 

Τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια highlights;
O διεθνής καλεσμένος της 8 ΕΣΩ είναι ο Τοm Lindblom των Λονδρέζων Gensler Architects, μίας εταιρείας με τζίρο 1 Billion USD και χιλιάδες αρχιτέκτονες με γραφεία σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχουν φτιάξει γραφεία του Instagram, της Microsoft και της Accenture. 

Ο αρχιτέκτων Ηλίας Παπαγεωργίου έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να μας μιλήσει για πολιτιστικά έργα, αλλά και για τη νέα τάση μετά το Co Working, αυτή του Co Living και του έργου που σχεδίασε με την ομάδα της SO-IL στο Παρίσι.

Ο μοναδικός Γιάννης Τσεκλένης θα μας μιλήσει για την ανέραστη σχέση του Design και της Ελληνικής Βιομηχανίας και για αισθητική, ενώ θα βραβευθεί από το ARCHISEARCH.gr για τη συνολική του προσφορά στον χώρο του Design από τον μεγάλο ακαδημαϊκό, συγγραφέα και φιλόσοφο Θεοδόση Τάσιο.

Οι LC Architects, οι οποίοι αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν δύο από τα πιο σημαντικά κτίρια στην Αθήνα (τα Cosmote Studios και το the Orbit, στο οποίο θα στεγαστεί η BEAT, δημιουργώντας μια κυψέλη καινοτομίας), θα μας μιλήσουν και αυτοί για τη σχεδιαστική τους φιλοσοφία. 

Kαι όπως λέμε κάθε χρόνο, είναι η μεγαλύτερη παραγωγή μέχρι την επόμενη... 

*Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας εδώ


Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ