Design & Αρχιτεκτονικη

5 δράσεις που ξεχωρίσαμε στο Open House 2018

31 Μαρτίου - 1 Απριλίου 95 κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 652
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
open-house-anoigma.jpg

Είναι ένα όμορφο απόγευμα της άνοιξης. Περπατάω σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους μιας αθηναϊκής γειτονιάς. Τον έχω περάσει χιλιάδες φορές, ξέρω κάθε στοιχείο του, κάθε λακκούβα, κάθε χαλασμένο φανοστάτη και κάθε σπίτι. Πάντα σταματάω για μια στιγμή έξω από το νεοκλασικό της γωνίας. Θαυμάζω τα ακροκέραμα και το κάγκελο στο μικροσκοπικό μπαλκόνι, χαϊδεύω την παχουλή γάτα που λιάζεται στα μαρμάρινα σκαλοπάτια κι αν νιώσω αρκετά τολμηρή ίσως κόψω ένα λουλούδι από τις γλάστρες.

villa-amalia_arisvedertsis_04.jpg
Βίλα Αμαλίας- Φωτογραφία: Άρης Βεδέρτσης

Κάθε φορά εύχομαι να μπορούσα να είμαι αόρατη, έστω για μερικά λεπτά, να μπορώ να γλιστρήσω στο εσωτερικό του, να δω τις τεχνοτροπίες στο ταβάνι και τα περίτεχνα μωσαϊκά. Να φανταστώ τις ιστορίες των δεκαετιών του, να αγγίξω την κουπαστή της σκάλας, να βγω στην πίσω αυλή, που είμαι σίγουρη ότι κρύβει. Οι περισσότεροι κρύβουμε μέσα μας έναν αθώο ηδονοβλεψία, ας τον πούμε παρατηρητή. Και αν αυτός ο παρατηρητής τυχαίνει να είναι και λάτρης της αρχιτεκτονικής, τότε η επιθυμία να κοιτάξεις από την κλειδαρότρυπα θεριεύει, δεν σου φτάνει πια το χάζι των χρωματιστών πατζουριών και της αριστοτεχνικής καγκελόπορτας, θες να βρεις κάποιον να σου εξιστορήσει την ψυχή του κτιρίου, να σου ανοίξει την πόρτα και να σου αποκαλύψει τις ιστορίες του. Κάπως έτσι μαθαίνεις για το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες: το Open House Athens.

diamerisma-stin-agiou-konstantinou-nikos-alexopoulos.jpg
Διαμέρισμα στην Αγίου Κωνσταντίνου, Φωτογραφία: Νίκος Αλεξόπουλος

Φέτος για 5η χρονιά μας δίνει ραντεβού στις 31/3 και 1/4 για να μας ξεναγήσει σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Κατοικίες, εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί χώροι, χώροι πολιτισμού και ξενοδοχεία, 95 κτίρια στο σύνολό τους ανοίγουν τις πόρτες τους και αφήνουν τους 500 εθελοντές του Open House να μας ξεναγήσουν στο εσωτερικό τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Μπορείτε να δείτε όλα τα κτίρια που συμμετέχουν στο Open House στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.openhouseathens.gr. H ΑTHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.  

Το Σ/Κ των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων είναι η κύρια δράση, αλλά δεν είναι η μόνη. Θα υπάρχουν θεματικές ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές, δράσεις για παιδιά, διαγωνισμοί και πολλά ακόμα ωραία. Ξεχωρίσαμε 5 από αυτές τις δράσεις.

OPEN EMBASSY 29-30/3
Το ΟΗΑ 2018, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νορβηγίας και Ολλανδίας, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τα 3 αυτά σημαντικά κτίρια που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης εδώ.

mouseio-kykladikis-texnis-natalia-mpazani-1.jpg
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Φωτογραφία: Ναταλία Μπαζάνη

OPEN JUNIOR 31/3
Μια πρωτότυπη δράση για παιδιά, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται στην Σχολή Βακαλό Art & Design για τους μικρούς φίλους του Open House σε συνεργασία με το Κid A workshop. Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής: ΖΟΥΜΕ ΤΟ BAUHAUS ΞΑΝΑ!  www.openhouseathens.gr/draseis/open-junior/

OPEN BIKE 31/3 - 1/4
Πώς θα σου φαινόταν να γνωρίσεις την αρχιτεκτονική της πόλης σου κάνοντας πετάλι; Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτίρια. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ηλεκτρικό ποδήλατο και κράνος ασφαλείας από τη Solebike και αναμνηστικό υλικό του Open House Athens 2018. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση εδώ.

FINDING IKEA 31/3 - 9/4
Το φετινό Open House έχει ακόμα και… «κυνήγι θησαυρού». Προϊόντα ΙΚΕΑ έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος στο κέντρο της Αθήνας και σας καλούν να τα εντοπίσετε! Φωτογραφίστε τα και ανεβάστε τα στο Instagram, με #FindingIKEA. Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν δωροκάρτες IKEA. www.openhouseathens.gr/draseis/findingikea

grafeia-kataskeyastikis-etaireias_marianna-mpisti.jpg
Γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας, Φωτογραφία: Μαριάνα Μπίστη

OPEN your Portfolio έως 15/4
Για άλλη μια χρονιά η Σχολή Βακαλό Art & Design στο πλαίσιο του ΟΗΑ 2018 διεξάγει τον διαγωνισμό Open your Portfolio με βραβείο μια πλήρη υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού (ΜΑ Architectural Design). Διοργανώνει ακόμα το Σάββατο 21 Απριλίου το Open design workshop με θέμα τον σχεδιασμό μιας εφήμερης κατασκευής ως information point του θεσμού Open House στην Αθήνα. Εκτός από τον διαγωνισμό «OPEN your Portfolio», που θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά οι υποψήφιοι, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε ένα μονοήμερο workshop στις εγκαταστάσεις της Σχολής Βακαλό, στο τέλος του οποίου θα παραδώσουν μια σχεδιαστική άσκηση/concept. Η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο θα μετρήσει θετικά στην αξιολόγηση των υποψηφίων. www.openhouseathens.gr/draseis/open-your-portfolio  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ