- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Villa Ypsilon: Το σπίτι στη Φοινικούντα που είναι υποψήφιο για την κορυφαία κατοικία του κόσμου (εικόνες, video)
Στον διαγωνισμό «Building of the Year» του περιοδικού Archdaily
Η εντυπωσιακή εξοχική κατοικία στην περιοχή της Φοινικούντας, στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο LASSA, το οποίο εδρεύει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Eπικεφαλής του έργου είναι ο ελληνικής και γαλλικής καταγωγής Theo Sarantoglou Lalis και η Dora Sweijd από το Βέλγιο.
H Villa Ypsilon θεωρείται ένα «κόσμημα» σύγχρονης αρχιτεκτονικής που ξεχωρίζει για τον τρόπο κατασκευής του, καθώς δίνει την εντύπωση ότι ολόκληρο το οικοδόμημα αναδύεται από το έδαφος σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο.
Το όνομά της κατοικίας οφείλεται στο σχήμα της: ένα μεγάλο Υ, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. Στο εσωτερικό της, η βίλα διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και ένα σαλόνι ανοιχτού σχεδιασμού.
Όλο το οικοδόμημα στηρίζεται σε έναν τριγωνικό σκελετό από σκυρόδεμα, ο οποίος δημιουργεί μια θολωτή σκεπή και τρεις αυλές στο επίπεδο του εδάφους, οι οποίες «λούζονται» από τον ήλιο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, την ώρα που η εσωτερική κλίση στις προσόψεις της βίλας εξασφαλίζουν άπλετη σκιά στις περιφερειακές βεράντες. Ο σχεδιασμός του σκελετού από σκυρόδεμα, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των αυλών παράγει σκιά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Κατ' αυτόν τον τρόπο η βεράντα στο δυτικό τμήμα έχει σχεδιαστεί για τις ώρες ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό, η ανατολική για το γεύμα του μεσημεριού και η νότια για τις ώρες του απογεύματος. Όσον αφορά στη θέα, είναι απλά... απίστευτη.
Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ ξεχώρισε ανάμεσα σε 3.000 διεθνείς συμμετοχές, κερδίζοντας μια θέση στην τελική πεντάδα του διαγωνισμού.
Η Villa Ypsilon συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων στη λίστα «10 best houses 2017» και στο Design Boom. Μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone) πέταξε πάνω από την εξοχική κατοικία και κατέγραψε μοναδικές εικόνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλά έπιπλα, ουδέτερα χρώματα και μίνιμαλ διακόσμηση
Πιάτα, κεραμικά, δίσκοι και διακοσμητικά με σαρδέλες φέρνουν στο σπίτι τη χαλαρή, μεσογειακή αισθητική
Η οδός Κύπρου συγκεντρώνει τα περισσότερα διατηρητέα, ιστορικά και σπουδαία κτίρια της πόλης σε 350 μόλις μέτρα.
Τα έργα που έχει αναλάβει και η συνεργασία του με τον Sir Norman Foster και την ομάδα Foster + Partners
Συνεργάζεται με το Gaudí Foundation ως Official Partner της διεθνούς έκθεσης «GAUDÍ: Back to the Origins».
Luxury brands και beach clubs ράβουν το πιο κομψό καλοκαίρι
Η απάντηση θα δοθεί από όσα συμβούν στον χώρο και από όσα φύγουν από αυτόν
Δέκα χρόνια από τον θάνατό της, θυμόμαστε την πρωτοπόρο αρχιτεκτόνισσα, που μεταμόρφωσε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα κομψά, φουτουριστικά έργα της
Ο άνθρωπος που γέμισε τον κόσμο με χρώμα, καμπύλες και φαντασία
Μια χιουμοριστική «διάκριση» που δείχνει τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αρχιτεκτονικής στις βρετανικές πόλεις
Από τα καλοκαίρια της μικρής Τζάκι Μπουβιέ μέχρι τον Τομ Φορντ
Μπαμπού, φυτά και φυσικό φως μπορούν να κάνουν το μπάνιο σου να θυμίζει resort του Μπαλί
Ξεχάστε τα άκρα του μίνιμαλ και του μάξιμαλ. Ο μιντιμαλισμός είναι η νέα προσέγγιση στην εσωτερική διακόσμηση που συνδυάζει ισορροπία, λειτουργικότητα και προσωπικό στιλ.
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Το ξενοδοχείο 28 δωματίων που σχεδίασε ο Φίλιπ Σταρκ στο Cap Ferret, το κομψό και διακριτικό καταφύγιο των εύπορων και διάσημων Γάλλων, αποτελεί μια όαση ηρεμίας που ατενίζει τον Ατλαντικό.
Συγγνώμη, ποιος μένει εδώ τελικά;
Στην κατηγορία «Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design»
Το πρόγραμμα Blue-Green Tops επιχειρεί να μετατρέψει τα δώματα της πόλης σε μπλε-πράσινες στέγες που διαχειρίζονται το νερό και μειώνουν τη θερμοκρασία
Το στιλ διακόσμησης που βρίσκει ομορφιά στις ατέλειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.