Design & Αρχιτεκτονικη

Ο Τόγιο Ίτο κέρδισε το Βραβείο Πρίτζκερ

Το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» σε έναν ανήσυχο δημιουργό

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37076-80098.gif

Το βραβείο Πρίτζκερ γνωστό και ως «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» παρέλαβε ο 71χρονος Τόγιο Ίτο, για την επιτυχημένη του πορεία με δημιουργικά σχέδια και διαχρονικά κτίρια. Ο Ίτο, -που δηλώνει ότι ποτέ δε θα είναι ικανοποιημένος με τα έργα του-, είναι ο έκτος Ιάπωνας που παραλαμβάνει αυτό το βραβείο.

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας διακρίνεται για τους έντονους πειραματισμούς του με διάφορες τεχνικές και στιλ, την καινοτομία και την προσπάθειά του να χαράζει νέα μονοπάτια. Όπως μάλιστα ανέφερε και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Πρίτζκερ, «η αρχιτεκτονική του Ίτο έχει βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς αρχιτέκτονες, κριτικούς και πολίτες».

n

Κατοικία «White O»

Στο πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνονται δημιουργίες, όπως η διαφανής Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα στο Τόκιο, η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης Σεντάι στην Ιαπωνία -βραβευμένη στην περσινή Μπιενάλε της Βενετίας-, η κατοικία «White O» στη Χιλή, το περίπτερο της γκαλερί Serpentine στο Hyde Park του Λονδίνου.

n

Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης Σεντάι

Το στίγμα της δουλειάς του αποτυπώνεται στο γεγονός πως ποτέ δεν ακολουθεί τα στερεότυπα, είναι οπαδός της αμφισβήτησης και δε διστάζει να ταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του μοντερνισμού στις σύγχρονες πόλεις. «Πιστεύω πως ο μοντερνισμός έχει ήδη φτάσει στα όριά του ή σε αδιέξοδο'' δηλώνει χαρακτηριστικά στους New York Times.

n

Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα (εξωτερική όψη)

n

Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα (εσωτερική όψη)

Στα έργα του επιχειρεί ένα πάντρεμα των νέων ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και του φυσικού κόσμου, σχεδιάζοντας κτίρια εναρμονισμένα με το περιβάλλον. «Όταν ένα κτίριο ολοκληρώνεται έρχομαι αντιμέτωπος με την οδυνηρή συνειδητοποίηση της ανεπάρκειάς μου, η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια για το επόμενο εγχείρημα'', δηλώνει στην Guardian.

n

Γκαλερί Serpentine

n

Διαφορετικές όψεις του Πύργου των Ανέμων στη Γιοκοχάμα, που αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας


O Τόγιο Ίτο γεννήθηκε στη Σεούλ το 1941 και σύντομα εγκαταστάθηκε στο Τόκιο, όπου το 1971 άνοιξε το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο. Είναι ο βασικός δάσκαλος και εκπαιδευτής του διδύμου Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa, κάτοχοι του βραβείου Πρίτζκερ για το έτος 2010.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.