Design & Αρχιτεκτονικη

Όταν οι γραφίστες έχουν κέφια

Έχουμε νικητές. ΕΒΓΕ 2017, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης.

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348570-723441.jpg

Όταν έχουν κέφια, δεν χορταίνω να βλέπω. Τεχνίτης του σήμερα 9 γράμματα. Γραφίστας. Είναι το Α και το Ω στο κομμάτι της επικοινωνίας για οποιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν, ο άνθρωπος που θα «χτίσει» την εικόνα για οτιδήποτε έχει αξιώσεις φήμης πέραν φίλων και γνωστών. Ο επαγγελματίας που κάνει πράξη το περίφημο «μια εικόνα χίλιες λέξεις», που φτιάχνει αισθητική νόρμα και σήμα κατατεθέν, αυτός που ευθύνεται για το πιο εμφανές και άμεσο οπτικό αποτέλεσμα  που καταναλώνει καθημερινά το βλέμμα.

Κι αν έχει κέφια, κάνει θαύματα, όπως εκείνο το logo που αναγνωρίζει κανείς με την παραμικρή υποψία της γραμματοσειράς ή του χρώματος. Είναι η στιγμή που γράφεται οπτική ιστορία… Ιστορία που αξίζει βραβείο, με 4 γράμματα: ΕΒΓΕ.

Βραβεία ΕΒΓΕ

Χρυσό στην κατηγορία «Γραφιστική

Ο μαζικότερος θεσμός προβολής και ανάδειξης της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας πραγματοποιήθηκε για 16η συνεχή χρονιά την περασμένη Δευτέρα 3 Απριλίου. Στο site όπου έχουν αναρτηθεί οι νικητές, χαζεύω με τις ώρες. Παρατηρώ την σχεδόν ψυχαναγκαστική αισθητική αρτιότητα, τα χρώματα, τις γραμμές, τη φαντασία και την τέχνη της ψηφιακής δημιουργίας που είναι σήμερα ικανή να γεννήσει αισθήματα θαυμασμού, παρόμοια με τα κλασσικά έργα τέχνης.

Η απονομή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ανέδειξε τους νικητές με βραβεία και επαίνους σε κατηγορίες όπως εικονογράφηση, web design και γραφιστική. Υπάρχουν 39 κατηγορίες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν πλήρως την αγορά της οπτικής επικοινωνίας: από τον σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας, συσκευασιών και γραφικών χώρου, μέχρι τις εικονογραφήσεις και τον σχεδιασμό app και ιστοσελίδων.

Δείτε στο gallery 25 από τα βραβευμένα δημιουργικά που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

gallery

Το χρυσό βραβείο ΕΒΓΕ στην κατηγορία «Εικονογράφηση» απέσπασε ο Κωστής Παπαθεοδώρου/fivebluewishes με το έργο του για το Milko Φράουλα, ενώ το αντίστοιχο στην κατηγορία «Ψηφιακών Εφαρμογών» απονεμήθηκε στην Beloved Web Design για το project Nasa Space Apps Greece. Τέλος, το χρυσό στην κατηγορία «Γραφιστική» απέσπασε ο Δημήτρης Παπάζογλου για την οπτική επικοινωνία του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Βραβεία ΕΒΓΕ

Το τιμητικό βραβείο ΕΒΓΕ 2017, το οποίο ψηφίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας (ΕΓΕ) απονεμήθηκε με ομόφωνη απόφαση στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στα Χανιά.

Το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ απέσπασαν οι Typical Organization, Joshua Olsthoorn & Κώστας Βλαχάκης (φωτογραφία εξωφύλλου).

Ένας από τους στόχους των βραβείων είναι να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς για τους εγχώριους σχεδιαστές και να προβάλλουν την ελληνική δημιουργικότητα στο εξωτερικό. Η αναγνώριση που φέρνει άλλωστε ένα βραβείο ΕΒΓΕ, δίνει αναμφίβολα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον δημιουργό, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού. 

Βραβεία ΕΒΓΕ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ