Design & Αρχιτεκτονικη

Παλιά αποθήκη γίνεται σούπερ ντιζαϊνάτο loft στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Στιλ, design και μια γυάλινη οροφή αλά Manhattan

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332942-690198.jpg

Στο Manhattan, στη γειτονιά Tribeca North την καρδιά της Νέας Υόρκης, χτίστηκε το 1884 μια αποθήκη που για χρόνια χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση χαβιαριού. Επέζησε για πάνω έναν αιώνα μέχρι που έπεσε στα χέρια του αρχιτέκτονα Andrew Franz, ο οποίος και ανέλαβε την ανακαίνισή της με σκοπό να δημιουργήσει μία κατοικία.

Πώς όμως μια παλιά αποθήκη μετατρέπεται σε αστική κατοικία στη μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου; Στα 280τ.μ (ολόκληρη αποθήκη ήταν αυτή) το βιομηχανικό παρελθόν του κτιρίου συνυπάρχει με μοντέρνα στοιχεία, φτάνοντας σε ένα υπέροχο mix& match αποτέλεσμα που μπλέκει διαφορετικά στιλ και υλικά, αλλά και που επαναχρησιμοποιεί παλιά δομικά υλικά για να φτιάξει κάτι καινούργιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σκάλα, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένη από τα παλιά δοκάρια της οροφής.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η γυάλινη κατασκευή που υποστηρίζει την εσωτερική αυλή και την κάνει να μοιάζει σαν να ίπταται στο…ταβάνι, από τη μία αφήνει ανεμπόδιστο το φυσικό φως να εισέρχεται στο χώρο, ενώ από την άλλη λειτουργεί ως μεταβατικό στάδιο μεταξύ σπιτιού και ταράτσας. Ταυτόχρονα οι μεγάλες τζαμαρίες της αυλής δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να απολαύσουν το νυχτερινό ουρανό της Νέας Υόρκης ακόμα και της πιο παγωμένες νύχτες.

«Ο σχεδιασμός», λέει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας «είχε σαν στόχο να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον. Για αυτό το λόγο το loft διαθέτει ένα πατάρι με μια καταπράσινη εσωτερική αυλή η οποία συνδέεται με την επίσης κατάφυτη ταράτσα». Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται ο ενιαίος χώρος που ενώνει καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία, καθώς επίσης και δύο μεγάλα υπνοδωμάτια.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ