Design & Αρχιτεκτονικη

Τι κάνουν 8.400 chopsticks στο ταβάνι;

Ο αρχιτέκτονας Paulo Merlini φαντάστηκε το πιο περίεργο σύννεφο και κέρδισε μια θέση στα A+Awards

Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην περιοχή Gondomar, στα περίχωρα του Πόρτο, υπάρχει ένα μικροσκοπικό sushi bar. Σερβίρει dumplings, tempura και όλα τα κλασικά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας, όπως ακριβώς και τα εκατομμύρια άλλα sushi bar που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό όμως έχει κάτι που δεν έχουν τα υπόλοιπα. Ή μάλλον το έχουν, αλλά σίγουρα όχι στο ταβάνι. Δεν βλέπεις συχνά 8.400 chopsticks να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου.

Το εστιατόριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Paulo Merlini και βραβεύτηκε στα φετινά αρχιτεκτονικά βραβεία Architizer A+Awards. «Η πρόθεσή μας ήταν να φτιάξουμε μια μαγική ατμόσφαιρα σε αυτόν τον τόσο μικρό χώρο», λέει ο Paulo. «Να προσφέρουμε στους πελάτες μια άνετη συνολική εμπειρία, όχι μόνο ενώ τρώνε, αλλά και ενώ παρακολουθούν τη μαγειρική διαδικασία». Στο μόλις 25 τ.μ. εστιατόριο, μπορείς να δεις τον σεφ να μαγειρεύει στην κουζίνα από την είσοδο ακόμα, καθώς επιδίωξη του αρχιτέκτονα ήταν να τονίσει αυτόν ακριβώς τον ρόλο.

Για να μην αποσπάται καθόλου η προσοχή του επισκέπτη από την προετοιμασία του φαγητού, ο Paulo αποφάσισε να ακολουθήσει ένα minimal σχεδιασμό. Το μαύρο χρώμα τον τοίχων σπάει μόνο από το άσπρο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για το πάτωμα και τις επιφάνειες των λιγοστών επίπλων. «Ο σχεδιασμός των χρωμάτων», λέει και πάλι ο Paulo, «επιλέχθηκε με μεγάλο σεβασμό προς την παραδοσιακή αισθητική της ιαπωνικής σύνθεσης. Η σκιά παίζει ένα σημαντικό ρόλο, υπογραμμίζοντας την ισορροπία της αρχιτεκτονικής αρμονίας».

Τι κάνουν 8.400 chopsticks στο ταβάνι;

Φυσικά, παρόλο τον μινιμαλισμό, όλα τα βλέμματα συγκεντρώνονται στο ταβάνι, εκεί που ο Paulo τοποθέτησε 8.400 chopsticks, δημιουργώντας μια κυματιστή εγκατάσταση που ίπταται πάνω από τα κεφάλια των θαμώνων. Του αρέσει να τα παρομοιάζει με ένα «δομημένο σύννεφο». Ένα «σύννεφο» που θα φέρει μια βροχή από βραβεία, αρχίζοντας από εκείνο στην κατηγορία των εστιατορίων στα Α+Αwards 2016.