Design & Αρχιτεκτονικη

GiftLight

Ένα χρηστικότατο και ταυτόχρονα εικαστικό αντικείμενο, μια προτροπή για δώρα αλλά και για οικολογική συμπεριφορά

Βάγια Ματζάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα δώρο με τα όλα του, με τους φιόγκους, το αμπαλάζ, την καρτούλα για τις απαραίτητες ευχές! Ωστόσο, αν λύσεις την κορδέλα-καλώδιο που το περιβάλλει, θα δεις το περιτύλιγμα να μεταμορφώνεται σε σκελετό και το δώρο σε ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο φωτιστικό. Χειροποίητο, πλήρως ανακυκλώσιμο και φτιαγμένο από ξύλο, χαρτόνι, κλωστή, σύρμα και 18SMD lights, το GiftLight αποτελεί ένα χρηστικότατο και ταυτόχρονα εικαστικό αντικείμενο, μια προτροπή για δώρα αλλά και για οικολογική συμπεριφορά.

n

Το GiftLight είναι δημιουργία του Γιώργου Μπόσνα, ενός 27χρονου Θεσσαλονικιού με σπουδές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στο ΤΕΙ Καρδίτσας και με μεταπτυχιακό στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό στη Scuola Politecnica di Design στο Μιλάνο. «Από μικρό, με προσέλκυαν τα εργαλεία, οι κατασκευές, τα υλικά, η παρατήρηση αλλά και η δημιουργία. Μεταποιήσεις παιχνιδιών, πειράματα με κρέμες και χρώματα, άπειρα Lego, κι έτσι έγινε η επιλογή των σπουδών μου», λέει ο ίδιος.

n

Προτιμά να σχεδιάζει έξυπνα, λειτουργικά αντικείμενα, που «έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον χρήστη και τη χρήση τους», ενώ τον ενθουσιάζει η σχεδίαση φωτιστικών συστημάτων. «Θεωρώ ότι το φως είναι η βάση όλων. Χωρίς αυτό, δεν ορίζεται καμιά μορφή, κανένα χρώμα, καμιά υφή. Για μένα, ένα φωτιστικό εκτός από τη μορφολογική και αισθητική πλευρά του αντικειμένου, περιέχει και παρέχει στον χρήστη το “υλικό” φως, που μπορεί να αλλάξει εντελώς έναν χώρο», εξηγεί τη σχεδιαστική του κοσμοθεωρία. Ευχαριστημένος από τις επαγγελματικές επιλογές του; «Αν και πολύ νέος στον χώρο, θεωρώ ότι είναι η πιο ωραία δουλειά του κόσμου!» απαντά, και κάνει το ψύχος πιο υποφερτό και τον χειμώνα πιο αισιόδοξο.

www.georgebosnas.com

 n

n