Design & Αρχιτεκτονικη

Φοιτητής στην Αθήνα; Μάθε τα πάντα για το πρώτο σου σπίτι!

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326843-675035.jpg

Σε τι τιμές κινούνται τα φοιτητικά διαμερίσματα; Τι πρέπει να προσέξεις πριν κλείσεις το σπίτι; Πώς μπορείς να πετύχεις μια καλύτερη τιμή; Για όλα αυτά μας μιλάει η κα. Μαρία Βάσιλα, ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου N.G Trust (Ιουλιανού 56, 6978200055) και μεσίτρια αστικών συμβάσεων από το 1997.

Τι πρέπει να προσέξει ένας φοιτητής στην αναζήτησή του για σπίτι;

Καταρχήν να απευθυνθεί σε επαγγελματία μεσίτη που έχει γραφείο, όχι αυτούς τους περιστασιακούς που βάζουν αγγελίες, σου δίνουν ραντεβού στον δρόμο και σου λένε «πάμε να σου δείξω το ακίνητο». Ο πραγματικά σωστός επαγγελματίας πρέπει να έχει έδρα, να έχει άδεια, να υπογράψει στον φοιτητή μία μεσιτική εντολή με τη σφραγίδα του συλλόγου μεσιτών αστικών συμβάσεων και από εκεί και πέρα να πάει να του δείξει το ακίνητο. Επίσης το πιο σημαντικό είναι να μην δώσει πουθενά προκαταβολές για ακίνητα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει συμβεί πολλές φορές τα παιδιά να δίνουν προκαταβολές, χωρίς να εξετάσουν αν είναι έγκυροι ή όχι μεσίτες ή αν έχουν εξουσιοδότηση από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να προβούν στην εκμίσθωση του ακινήτου.

Γιατί πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε μεσίτη από τη στιγμή που υπάρχει το Internet;

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει αγγελία για ένα ακίνητο, το οποίο ίσως να μην είναι και δικό του και να είναι ενοικιαστής. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, γιατί στο Internet, ναι μεν μπορείς να βρεις εύκολα ένα ακίνητο, αλλά δεν ξέρεις τι κρύβεται πίσω από το ακίνητο. Ο επαγγελματίας μεσίτης εξετάζει το ακίνητο, εξετάζει την κυριότητα του ακινήτου, αν δηλαδή αυτό το ακίνητο είναι όντως αυτού του ιδιοκτήτη, και από την άλλη οτιδήποτε και να συμβεί, δεν χάνεις τα λεφτά σου.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ιδανικό σπίτι για ένα φοιτητή;

Το ιδανικό σπίτι για έναν φοιτητή, είναι ή γκαρσονιέρα ή δυάρι, κακά τα ψέματα. Είναι ένα μικρό διαμέρισμα, που έχει λίγα λειτουργικά έξοδα, μικρό χώρο και όπου μπορεί να χαρεί καλύτερα τη φοιτητική ζωή.

Και σε τι τιμές κινούνται αυτά τα σπίτια;

Οι γκαρσονιέρες είναι γύρω στα €150, €170 μέχρι €200. Κάτω από €150, πάμε σε υπόγεια, τα οποία είναι για αυτούς που δυσκολεύονται ειλικρινά πάρα πολύ. Έχουν υγρασία, παρουσιάζουν και προβλήματα, δεν είναι τόσο πολύ καλά φωτισμένα σαν ακίνητα. Εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα και του ίδιου του φοιτητή και των γονιών του. Αν και σήμερα που έχουν σφίξει πολύ τα πράγματα, έχουν πέσει οι τιμές των ακινήτων. Για παράδειγμα μία επιπλωμένη γκαρσονιέρα μέσα στο κέντρο της Αθήνας στις καλές εποχές θα μπορούσε να ενοικιαστεί από €200 μέχρι €300. Σήμερα όμως, μπορείς να βρεις ένα επιπλωμένο, ένα δυάρι, μία γκαρσονιέρα, σε καλή κατάσταση, καλή περιοχή, γύρω στα €200. Αλλά πολλές φορές αυτό που μετράει είναι και πόσα ενοίκια μπορεί να δώσει ένας ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη. Αν π. χ προπληρώσεις ένα εξάμηνο, μπορεί το ενοίκιο να κατέβει μέχρι και €20 από το μηνιαίο μίσθωμα. Τα €20 είναι τα κοινόχρηστα που θα πληρώσει, οπότε είναι πολύ σημαντικό για έναν φοιτητή.

Ποιες περιοχές θα προτείνατε σε ένα φοιτητή;

Πάντα το κέντρο εγώ συμβουλεύω: Εξάρχεια, Νεάπολη, Αμπελόκηποι, Γκύζη, Πετράλωνα, Καλλιθέα, είναι οι περιοχές που έχουν περισσότερη ζήτηση στους φοιτητές. Αλλά και η Πλατεία Βικτωρίας, ας λένε για την πλατεία Βικτωρίας, μπορούν να βρουν ασφαλείς κατοικίες εκεί, σε καλές γειτονιές, σε καλές πολυκατοικίες, όπως και στον Άγιο Παντελεήμονα, στο σταθμό Λαρίσης και στον Άγιο Παύλο. Δεν είναι όλες οι γειτονιές όπως τις αφήνουν και εννοούνται τα ΜΜΕ. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει μία γενικότερη παραπληροφόρηση.

Τι πρέπει να προσέξει ένας φοιτητής στο σπίτι που θα πάει να νοικιάσει;

Καταρχήν να είναι όλα εξοφλημένα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και κοινόχρηστα), μέχρι την ημέρα που θα παραδώσει το ακίνητο ο κάθε εκμισθωτής. Η ΔΕΗ θα έρθει στο δικό του όνομα, αποκλειστικά και μόνο για να μην επιβαρυνθεί τη ΔΕΗ κάποιου άλλου. Επίσης θα πρέπει να διαπιστώσει αν λειτουργούν όλα τα υδραυλικά, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, τα καζανάκια. Βασικά θα πρέπει να προσέξει τη λειτουργική κατάσταση του ακινήτου. Από εκεί και πέρα το θέμα της ασφάλειας είναι κάτι που εξετάζεται. Να κλείνουν τα παραθυρόφυλλα, να υπάρχουν ίσως αλουμίνια, να υπάρχουν στόρια κλπ.

Τώρα αυτή η εποχή είναι καλή για να ψάξει σπίτι ένας φοιτητής;

Έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν και έχουν κλείσει τα περισσότερα σπίτια. Δηλαδή θα πρέπει να αρχίσει από τις 20 Αυγούστου και μετά, εντατικά για να ψάχνει. Αυτή την εποχή έχουν ανέβει και λίγο οι τιμές εξαιτίας των φοιτητών από πλευράς των ιδιοκτητών, γιατί υπάρχει ζήτηση. Τον Οκτώβριο που έχουν γίνει οι εγγραφές, πάλι μπορεί κάποιος να βρει πιο φτηνά ακίνητα, γιατί έχουν καταλαγιάσει λίγο τα πράγματα.

Άρα η συμβουλή σας είναι...

Να συνεχίσει να ψάχνει μέχρι να βρει την ευκαιρία, να συστεγαστεί για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να βρει πραγματικά αυτό που θέλει και όχι να δώσει την τιμή που ζητά ο κάθε ιδιοκτήτης, που έχει στο μυαλό του. Αν και οι ιδιοκτήτες έχουν λίγο προσγειωθεί λόγω της κρίσης. Και υπάρχει επίσης, επαναλαμβάνω, η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης της τιμής του ενοικίου με τα ενοίκια που μπορεί να προκαταβάλει ένας φοιτητής. Αυτό είναι κάτι που το έχουν εφαρμόσει, δεν κυκλοφορεί ιδιαίτερα, δεν έχει περαστεί στους φοιτητές, καλό είναι να το κάνουν. Εγώ το κοινοποιώ. Να το κάνουν τα παιδιά.


Εικονογράφηση: Sotos Anagnos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ